Přehled nabídky
Inkové baštili quinou ve velkém a vyplatilo se jim to. Ve své době byli největší indiánskou říší na americkém kontinentě a měli parádní bydlení na Machu Picchu. To by bylo, aby quinoa neprospěla i vám.
Připravte si výživnou quinou – plodinu, která se vrací do moderních receptů. Vyzkoušet můžete semínka všech tří druhů (bílá, červená i černá) nebo mouku z bílé quinoy. Bílá quinoa má jemnou máslovou chuť, červená zase oříškovou, která je u černé odrůdy ještě výraznější.
Quinoa je na skus křupavá a pevná, takže se dá použít místo rýže nebo třeba kuskusu. Hodí se k dušeným pokrmům, do polévek i salátů. Nejlépe chutná v kombinaci s cizrnou, lososem, tuňákem, okurkami, rajčaty a paprikami. Příprava je podobná jako u rýže.
Výživově hodnotná dobrota
Quinoa je dobře stravitelná potravina. U nás je známá pod názvem merlík chilský. Obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů a je zdrojem bílkovin, které jsou velmi podobné sójovým. Přečtěte si více o jednotlivých vitaminech a minerálech, které jsou v quinoe obsaženy.
Quinoa má vysoký obsah bílkovin a esenciálních mastných aminokyselin podobně jako sója. Má rovněž vysoký obsah lysinu, methioninu, hystidinu, cysteinu a treoninu. Z mastných kyselin obsahuje nejvíce linolovou a olejovou. Najdete v ní však i mnoho vitaminů např. thiamin, riboflavin, kyselina listová, beta-karoten, tokoferol i vitamin C. Z minerálů obsahuje fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, měď, mangan, síru. |
Zajímavost: Americká NASA používá quinou jako jednu ze základních potravin pro lety do vesmíru. Inkové ji nazývali „matkou všech obilnin“.
Mouka z quinoy
Mouka z quinoy je přirozeně bezlepková, velmi lehce stravitelná a má jedinečnou oříškovou chuť. Díky unikátnímu složení aminokyselin, vysokému podílu bílkovin a vlákniny a nízkému glykemickému indexu ji kromě celiaků ocení i diabetici, vegani a vegetariáni.
Má strukturu hladké pšeničné mouky, takže ji můžete používat místo ní ve všech receptech při vaření i pečení. Výborně se hodí k zahušťování pokrmů, kterým dodá oříškový podtón, a k výraznému zvýšení nutričních hodnot jídel postačí, když nahradíte 20 % běžné mouky quinoa moukou.
Pokud stále hledáte důvod, proč quinou vyzkoušet, přečtěte si článek a budete mít jasno.
Adresa pro případné vrácení zboží:
Allnature, s. r. o., Březhradská 148, 503 32 Hradec Králové
Obiloviny obsahující lepek
pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
Korýši
a výrobky z nich
Vejce
a výrobky z nich
Ryby
a výrobky z nich
Podzemnice olejná (Arašídy)
a výrobky z nich
Sójové boby (Sója)
a výrobky z nich
Mléko
a výrobky z něj
Skořápkové plody
mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
Celer
a výrobky z něj
Hořčice
a výrobky z ní
Sezamová semena (Sezam)
a výrobky z nich
Oxid siřičitý a siřičitany
v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
Vlčí bob (Lupina)
a výrobky z něj
Měkkýši
a výrobky z nich
Upozornění:
Informace o alergenech jsou poskytovány přímo poskytovatelem této nabídky, nikoliv společností Slevomat.cz, s.r.o.. Poskytovatel nese výlučnou odpovědnost za správnost těchto informací. V případě dalších dotazů na složení či alergeny kontaktujte přímo poskytovatele nabídky.