„To není klobása,“ vyřkl pán v požehnaném věku v prodejně
Boutique Gurmán, když stál před bednou
s klobásami. Prodavače to zarazilo a zeptal se ho s úsměvem: „Co to tedy
je?“
Pán odvětil, že se po válce vyučil řezničině v Maďarsku a celý život se živil jejich výrobou. Spustil dvouminutový monolog o tom,
jak má klobása vypadat, jaké má mít složení a jaký je výrobní proces,
a stěžoval si, že to, co se dnes prodává, nemá s klobásami nic
společného. Prodavač opět v žertu odpověděl, že pokud bude pán ještě
minutu pokračovat, jednu rozřízne a dá mu okusit. Tak se taky stalo - pán
si vzal kolečko klobásky, namířil ji proti světlu, spustil další monolog
a poté okusil… Po chvíli pronesl: „Je to klobása.“ Prodavač si
oddychl, pán poděkoval a vyšel ze dveří, ve kterých se zastavil, otočil a ještě jednou řekl s překvapením v hlase „Je to klobása.“
Od té doby jsou si v Boutique Gurmán jistí tím, co nabízejí.
Klobásy vyrábí maďarská rodina Konkoly už ve třetí generaci.
Recept tají jako v Becherovce, jediné, co prozradí, je složení a dva dny
uzení na dubovém dřevě. Klobása poté ještě 30 dní zraje ve visu. Když
ji okusíte, prvních pár vteřin se nic neděje a až poté se rozvolní chuť
koření a česneku. Dalších dvacet minut víte, že jste zkusili klobásu.
A proč vlastně chuti trvá, než nastoupí? Klobásy neobsahují žádné
marketingové potravinové pomůcky, které vás mají chuťově „zlomit“
hned v prvním okamžiku.
Klobásy jsou určené k přímé spotřebě, není nutné je tepelně
upravovat, pouze se doporučuje ponechat je ještě vyzrát na větraném
místě (komora apod.).
Popis
složení
Uherská klobása lahůdková:
Kvalitní výběrové maso, slanina, sůl a lahůdková paprika je
základem této pochoutky. Při výrobě se dbá na dodržování tradičních
technologických postupů a složení bez použití konzervantů.
Nezaměnitelnou chuť získává klobása díky kvalitní červené paprice a uzením na bukové drti.
Složení: vepřové maso, slanina, jedlá sůl (max. 4 % hm.), sladká
paprika, drcený kmín, česnek. Obsah tuku max. 48 %.
100 g klobás bylo vyrobeno ze 155 g vepřového masa. Doba zrání je
30 dnů.
Skladujte a uschovejte při nekolísavé teplotě od 0 °C do +20 °C.
Minimální trvanlivost 30 dnů.
Uherská klobása pikantní:
Vyrobeno bez konzervantů podle tajné receptury rodinnou firmou
řezníků Konkoly, která vyrábí uzené lahůdky už po několik generací.
Klobása je plněna do vepřového tenkého střeva. Nezaměnitelná chuť se dosahuje použitím kvalitní pálivé červené papriky a uzením na bukové
drti.
Složení: vepřové maso, slanina, jedlá sůl (max. 4 % hm.),
pálivá paprika, drcený kmín, česnek. Obsah tuku max. 48 %.
100 g klobás bylo vyrobeno ze 125 g vepřového masa. Doba zrání je
30 dnů.
Skladujte a uschovejte při nekolísavé teplotě od 0 °C do +20 °C.
Minimální trvanlivost 30 dnů.
|