Když chcete i v zimě ovoce a zeleninu jako ze zahrádky. Přírodní potraviny bez glutamátu.

Když chcete i v zimě ovoce a zeleninu jako ze zahrádky. Přírodní potraviny bez glutamátu.

GÁBI 11. 12. 2018 Sdílet

Máte rádi čerstvou zeleninu a chcete si ji dopřát i v zimě? Udělejte si doma zásoby zavařené zeleniny od Natura Secret a přidejte i fíkový džem s 80 % ovoce. Každá sklenička je 100% přírodní a neobsahuje lepek, konzervanty ani glutamát. Navíc je nesmírně všestranná a můžete ji využít různými způsoby. Jak? To vám prozradí food blogerka Gábi, která zeleninu i fíkový džem vyzkoušela.

Podívejte se na nabídku 100 % přírodní zavařené zeleniny a fíkového džemu v naší nabídce!

Vzhledem k tomu, že u nás je letos na prvním místě stavba domu, tak nebylo tolik času na zahradničení. Ještě loni jsme to celkem stíhali a měli na podzim plnou spíž zavařenin, letos to ale nebylo v našich silách. I proto jsem ocenila možnost otestovat zavařenou zeleninu od Natura secret.

Nejvíc jsem byla zvědavá na pečené papriky, protože ty miluji a nikdy by mě nenapadlo si je i zavařit. Stejně tak mě lákalo ochutnat fíkový džem se skořicí, protože kdykoliv jsme na dovolené někde na jihu, tak ho hledám na místních trzích, abych si na něm při nějaké snídani mohla pochutnat.

Kam s tím vším?

Variant se dá vymyslet spoustu, záleží, na čem si rádi pochutnáte. Každopádně pár variant jsem pro vás sepsala, abych vám to ulehčila.

  • Do salátů – čistě zeleninových, se sýrem, s masem…
    Tady se fantazii a chuti meze nekladou! Doporučuji směs listových salátů, nakrájet pečenou zeleninu, přihodit třeba krutonky a doplnit zálivkou. Příště můžete krutonky vyměnit za tuňáka nebo rovnou kousky ogrilovaného masa. Vegetariáni sáhnou pro změnu po oblíbeném sýru a vegani rovnou po tofu.
  • Jako příloha k pečenému masu – v tomto případě doporučuji zvláště lilek, cuketu a papriky.
  • K opečeným toastům – tip na rychlou večeři! Navíc když vám doma zbude staré pečivo, tak ho stačí rozpéct v troubě, potřít lutenicí a doplnit třeba o plátky mozzarelly. Stejně tak pokud milujete chléb ve vajíčku, nebo jen čistě suchou topinku, tak určitě doporučuji vyzkoušet je namazat právě lutenicí.
  • K vaječné placce – hodí se na snídani, oběd i večeři. Stačí si připravit vaječnou placku, přidat oblíbenou zeleninu, případně ji potřít lutenicí, ukrojit si kousek domácího chleba a super rychlé jídlo je na světě.
  • K těstovinám – k těm doporučuji hlavně lutenici, případně i další varianty zeleniny použít do omáčky, případně jen tak nakrájet a doplnit o olivový olej a nastrouhaný parmazán.
  • Smíchat s kuskusem – pokud jste někdy potřebovali nachystat večeři případně oběd během pár minut, tak kuskus určitě znáte. Jeho příprava je až primitivně lehká, a když do něj nakrájíte pečenou zeleninu, kousek balkánského sýru a přidáte pár kapek olivového oleje a bazalku, tak máte na stole rázem další variantu rychlého jídla.
  • Na palačinku, francouzské toasty – tady myslím samozřejmě sladký džem.
  • Na slepované cukroví – opět jde o sladký džem, který skvěle poslouží na slepení lineckého cukroví a dalších variant „slepovaného“ cukroví.

Jak to chutná?

Vezmu to v pořadí, jak nám testované vzorky doma chutnaly. Pro nás nejchutnější byla Lutenica – jde o skutečně poctivou směs, která mě vrátila na jih k moři. Přesně takové poctivé dobroty jsme ochutnali i na dovolené. Mně osobně stačí rozpéct si rohlík a na ten si ji natřít.

Na dovolenou mě svojí chutí v myšlenkách vrátil i fíkový džem se skořicí. Toho bych akutně potřebovala ještě několik skleniček. Takže pokud patříte stejně jako my mezi milovníky fíků, tak tuto dobrotu doporučujeme.

Na třetím místě, co se týče chuti, by přistály papriky. Takhle zavařené jsou o něco méně chutnější, než když je vytáhnete čerstvé z trouby, ale to nemění nic na tom, že jde o povedenou ingredienci do různých salátů. Líbí se mi, že je ve skleničce také kus česneku a bylinek, a díky tomu je to celé ještě více poctivé.

O čtvrté místo by se dělila cuketa a lilek. Lilek možná o krapet, díky česnekovější chuti, vede. Každopádně i tyto dvě skleničky doma během zimy oceníte.

Čímž se dostávám k hlavnímu plusu tohoto způsobu – během zimy mi přijde stokrát lepší dát si takovou zeleninu, než si kupovat rajčata a okurky bez chuti.

No a pokud dáváte rádi jedlé dárky, tak tyto zavařeniny klidně přidejte do košíku.

Zeleninový salát s pečenou paprikou – večeře za 3, 2, 1, TEĎ!

Ujedla bych se zeleninových salátů. Těch variant, co se nabízí, různé kombinace… Dokonce si pohrávám s myšlenkou, že by se moje další kuchařka zaměřila vyloženě na saláty. Ale to je daleko 😀 A já vám teď prozradím jedno tajemství. Tento rychlý zeleninový salát si můžete dopřát stejně s pečenou paprikou, jako se zavařeným lilkem i cuketou. Záleží jen na vás, které zelenině dáváte doma přednost. Já si trochu sobecky zvolila jako první právě papriky, protože po těch bych se utloukla.

Co budeme potřebovat?

  • Směs listových salátů (běžně se prodávají po sáčcích/krabičkách)
  • 1 sklenička pečených paprik
  • 1 červená cibule
  • pár kapek olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř a sůl
  • semínka (chia, sezamová a slunečnicová)

Jde se na salát:
Jako první si umyjeme salát a dáme ho do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli na měsíčky, nakrájené papriky na menší kousky a vše zakápneme pár kapkami olivového oleje a nálevu z paprik. Lehce osolíme a opepříme a posypeme semínky.

Vánoční sušenky nemusí být jen sladké!

Přemýšlíte nad tím, jaké cukroví budete letos péct na Vánoce? Čekáte hodně návštěv? Říkáte si, že by to chtělo něco jiného? Tak přesně to stejné si říkám i já. Beztak jsou všichni přejedeni sladkého. Rozhodla jsem se tedy pustit do našich oblíbených sýrových sušenek. A co se skvěle hodí k sýrům? Přece fíkový džem! Takže uznávám, trochu toho sladkého tam bude.


Tato kombinace není pro každého, ale kdo ji má rád, tak bude skákat radostí. Já tedy nevydržela a musela fíkový džem se skořicí ochutnat ještě před zdobením. Příjemně mě překvapilo, že džem není zase až tak sladký. A i když skořici miluji a do chladnějšího období se vyloženě hodí, tak se s ní musí šetřit, a tady v tom džemu je jí přesně tak akorát. Takže z jedné lžičky na ochutnání byly nakonec tři. Co se dá dělat, když ono to bylo tak dobré 😀

Ke zdobení jsem pak raději pustila Violi, aby nějaký ten džem vůbec zbyl.

Ingredience na sušenky:

  • 280 g polohrubé mouky (případně 140 g polohrubé a 140 g špaldové hladce mleté)
  • 110 g sádla
  • 3 vejce
  • 110 g strouhaného parmazánu/sýru Gran Moravia
  • špetka soli
  • vejce na pomazání
  • sezamová semínka na posypání
  • fíkový džem se skořicí
  • snítky rozmarýnu

Jak na ně?
Pokud nemáme přímo nastrouhaný parmazán, tak si ho nastrouháme na jemném struhadle, a smícháme s moukou a špetkou soli. Pak přidáme změklé sádlo, vejce a vše důkladně propracujeme. Je potřeba buď povolat mixér, nebo počítat s tím, že to zabere 3 minutky důkladného hnětení. Jakmile máme těsto připravené, dáme ho v míse na 30 minut do lednice.

Po vytažení z lednice necháme minutku povolit a na pomoučeném vále vyválíme plát těsta (zhruba 0,4–0,5 cm tlustý) a vykrajujeme libovolné tvary. Vykrojené tvary klademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu zhruba 12 minut – sušenky ale hlídáme!
Po upečení je necháme vychladnout a až před servírováním ozdobíme troškou fíkového džemu a můžeme přidat i snítku rozmarýnu. 

GÁBI

GÁBI

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD).