Oběd za pár minut. Testujeme ochucený kuskus a bulgur

Oběd za pár minut. Testujeme ochucený kuskus a bulgur

Kristýna Kohoutová 5. 5. 2021

Ne každý den je čas a energie na velké vyvařování, proto přijde vhod plnohodnotné jídlo, které je dobré, zdravé, a zároveň hotové za pár minut. Tohle všechno perfektně splňuje ochucený kuskus a bulgur od Pohody. Nepotřebujete žádné recepty, jen vodu a je hotovo! S kolegy jsme tyto „kouzelné“ pytlíčky otestovali a máme pro vás tipy na přípravu.

Kuskus i bulgur je k dostání naslano i nasladko – slané varianty jsou třeba se zeleninou, kari nebo houbami, sladké potom na pomerančích nebo s jablky či hruškami a skořicí. Jeden pytlíček stačí na 5–8 porcí, variant je celkem 15, takže si jistě vybere každý.

Tip: Všechny slané varianty se dají ještě vylepšit třeba přidáním sýra nebo čerstvé zeleniny – když všechno smícháte, dostanete přímo báječný bulgur nebo kuskus salát! Skvěle také poslouží jako příloha např. ke kuřecímu masu nebo tofu.

Více o kuskusu a bulguru

Kuskus se vyrábí z pšeničné krupice a je jednou z tradičních potravin severoafrické kuchyně. Bulgur se vyrábí z nalámaných pšeničných zrn a pochází z Orientu. Bulgur má daleko větší výživovou hodnotu než rýže a připravíte ho úplně stejně snadno. Je bohatým zdrojem vlákniny, obsahuje fosfor, hořčík i železo a nezpůsobuje nadýmání, takže je vhodný i pro děti.

Domů jsem si vzala několik balíčků a postupně jsem je zkoušela. Jako první jsem si k obědu dala kuskus s kari, který je chutný, aromatický a kari je v něm opravdu cítit. Příprava je fakt blesková – stačí jen zalít a pár minut počkat. Mým favoritem je rozhodně kuskus s bylinkami, který je ochucený tak akorát a není třeba nic přidávat. Kolega Luboš, který testoval také, miluje sýry, vylepšoval s nimi tedy slané (a možná i sladké, ale tím se nepochlubil) varianty, a navíc si pochvaloval, že pak dlouho neměl hlad: „Jídlo skvěle zasytí. Pokud ho budete chtít ještě něčím dochutit, přidejte do slané varianty čedar a dobrota je na stole.“

Bulgur je třeba chvíli povařit, ale také je hotovo raz dva. Zajímavý je třeba ten na pomerančích, skvělý je také s jablky a skořicí – voní totiž úplně jako štrúdl a moc mi chutnal. Jako svačina dobře zasytil. Když ke mně přišla na návštěvu mamka, připravila jsem jí houbový bulgur – má totiž moc ráda houby a tady je prý opravdu cítila. Jen prý, kdyby bylo na ní, přihodila by si tam příště pár hříbků z lesa.

Balíčky od Pohody vyzkoušela i kolegyně Romana, a to rovnou s celou rodinou: „Nejvíc u mě zabodoval středomořský bulgur, u kterého mě baví příjemná kombinace koření na rajčatovém základu. Jen jsem napoprvé neodhadla množství vody, zalila jsem bulgur zbytečně moc. Napodruhé jsem dala raději méně vody. Dětem jídlo chutnalo s nakrájenou mozzarellou. Celkově nám více chutnaly slané varianty. Je to jednoduchý a chutný oběd, který je hotový do 15 minut, takže ideální, když přijdu s dětmi domů a nechci se pouštět do velkého vaření.“

Návod k přípravě (výrobce jej na obalu neuvádí):

  • Kuskus: 100 g směsi zalijte 160–200 ml vroucí vody. Ideálně použijte širší nádobu, přikryjte ji pokličkou a nechte 5–10 minut odstát. Poklička pomůže kuskusu v kyprosti.
  • Bulgur: 100 g směsi zalijte zhruba 250 ml vody a 12–15 minut povařte. Můžete dochutit plátkem másla nebo zakápnout olejem.

Přejeme dobrou chuť!

Jak se vám článek líbil?

Kristýna Kohoutová

Ráda píšu a ráda piju víno – proto ve volných chvílích tvořím na Facebooku a Instagramu svůj „blog“ se jménem Píšu, protože víno. Baví mě taky zpěv, cestování a knížky (už pátým rokem píšu svoji, zatím jsem se ale nedostala přes pátou stránku). A zmiňovala jsem víno? I když žiju v Praze, krev mám pořád jihočeskou, a tak se domů, do Budějc, ráda vracím.