Kam v Praze na nakládaný hermelín: 10 osobně prověřených tipů

Kam v Praze na nakládaný hermelín: 10 osobně prověřených tipů

Nikola Valiánová 9. 9. 2019 Sdílet

Jedno kolečko sýra, a jakou radost udělá! Zvlášť když vám přistane na stole nějaký ten den naložené v oleji a výborně dochucené… Nakládaný hermelín, česká specialita, která nechybí v jídelním lístku téměř žádné hospůdky. Každý z nás má svoje oblíbené podniky, kam na něj chodí – a protože my rádi přinášíme inspiraci, sepsali jsme pro vás seznam restaurací, kde jsme narazili na zajímavé a někdy i netradiční kombinace chutí. Prozradíme vám, jak tu hermelíny servírují, jakým pečivem je budete zakusovat – a protože hermelín a pivo tvoří nerozlučnou dvojku – taky čím je zapijete 🍺. Na zdraví a dobrou chuť!

Moje místo

  • Kde to je: ve Vršovicích, 28. pluku 119/33, Praha 10 
  • Web: www.slevomat.cz/podnik/141852-moje-misto
  • Cena za nakládaný hermelín: 89 Kč
  • Jak hermelín servírují: s cibulí, česnekem, papričkou a rozmarýnem, promazaný paprikovou pastou
  • Hodnocení přílohy: všechna zelenina byla hezky křupavá, bylinka jí dodala vůni
  • Jaké pečivo k hermelínu dostanete: vynikající měkoučký chléb, který si tu pečou sami
  • Čím dobrotu zapijete: vinohradskou jedenáctkou

Moc příjemný podnik v místě, kde byste jej nečekali – mezi bytovými domy ve vcelku zapadlé uličce. Rozhodně ale stojí za to sem vážit cestu. Interiér ve skandinávském stylu potěší ty, kteří nevyhledávají klasické hostince, a v nabídce si vybere každý. Mají tu burgery, snídaně, dorty, tapas k vínu – no a hermelín k pivu, na který jsme vyrazili my. A byla to pecka! Sýr byl skutečně uleželý, skvěle vychucený a snítka rozmarýnu mu dodala na vzhledu i na chuti. Hned po prvním soustu bylo jasné, že tenhle hermelín je naše jednička. S hvězdičkou!

U Kalendů 

  • Kde to je: na Novém Městě, Rašínovo nábřeží 383/58, u náplavky, kousek od Palackého náměstí směrem na Výtoň, Praha 1 
  • Web: www.slevomat.cz/podnik/146786-u-kalendu
  • Cena za nakládaný hermelín: 79 Kč
  • Jak hermelín servírují: s polníčkem, cherry rajčaty, feferonkami a cibulí, promazaný česnekovou pastou
  • Hodnocení přílohy: vytuněná klasika – feferonky, cibule a česnek doplněné o fresh zeleninu od nás dostává jedničku
  • Jaké pečivo k hermelínu dostanete: kváskový chléb
  • Čím dobrotu zapijete: čepují tady Pilsner Urquell a různé speciály

Nenápadná hospůdka U Kalendů stojí nedaleko náplavky. Stačí sejít pár schůdků a otevře se před vámi nevelký šenk s rustikálním interiérem. Vývěsní štíty napoví, že hospoda má za sebou sáhodlouhou historii – vítala hosty už před světovou válkou. Znovuobnovena byla v roce 1995. 

Hermelín tu podávají pikantní – je promazaný česnekovou pastou a bohatě ozdobený chilli papričkami a cibulí. Dostanete k němu ale i malý salátek z polníčku a rajčátek, který chuť příjemně osvěží. Každopádně tento nakládaný sýr byl nejostřejší ze všech, které jsme za účelem článku ochutnali 🌶️. 

Zajděte si ke Kalendům s voucherem ze Slevomatu

OSSEGG

  • Kde to je: na Vinohradech, Římská 45, Praha 2 
  • Web: www.praha.ossegg.com
  • Cena: 135 Kč
  • Servírování: nemají tu přímo nakládaný hermelín, ale pochutnáte si na variaci marinovaných sýrů, které jsou podávány ve skleničce, nakrájené na kostky
  • Hodnocení přílohy: ve skleničce zeleninu nenajdete, zato je plná goudy, hermelínu, eidamu, česneku a bylinek
  • Jaké pečivo k sýrům dostanete: doslova božský domácí pivní chléb s úžasně křupavou kůrkou a měkoučkou střídkou
  • Čím dobrotu zapijete: vlastním pivem Ossegg, mají tu od 11 po černou 13 a pivní moky nesou ušlechtilá jména, třeba Laurentius, Ruthard nebo Balthasar

Na Vinohradech v ulici Římská se skrývá pivovar, který navazuje na tradici oseckého piva vyráběného v klášterním pivovaru v Oseku od roku 1241. Obrazy představitelů kláštera zdobí stěny podzemního podlaží, kde jsou umístěny tanky na vaření piva. Je to tak – pivní mok se vaří přímo tady, v pivovaru Ossegg, a to poctivě „po starém“. Schválně si do podzemí zajděte, třeba uvidíte pana sládka při práci, jako se to poštěstilo nám.

Ossegg nemá v nabídce přímo nakládaný hermelín, ale skleničku s mixem sýrových kostek, kterou jsme si oblíbili, když jdeme na pivko ve více lidech a máme chuť „jen tak něco zobat“. Naprosto geniální je místní pivní chléb, který si pečou sami. Chuť piva je v něm opravdu zřetelná a tenhle osseggský pecen byl rozhodně nejkřupavější z veškerého pečiva, které jsme při objevování hermelínů ochutnali.

Pivnice U Karla IV.

  • Kde to je: pod Vyšehradem, Neklanova 106/5, Praha 2 
  • Web: www.slevomat.cz/podnik/99637-pivnice-u-karla-iv
  • Cena za nakládaný hermelín: 65 Kč
  • Jak hermelín servírují: klasicky – s cibulí, beraním rohem a feferonkou, promazaný česnekovou pastou
  • Hodnocení přílohy: papričky hezky křupaly
  • Jaké pečivo k hermelínu dostanete: klasická „šumava“, chléb neurazí, ale ani nenadchne
  • Čím dobrotu zapijete: mají tu Staropramen, Kácov a Svijany

Na konci náplavky, pod Vyšehradech, najdete v zapadlé uličce Pivnici U Karla IV. Hned při vchodu vás zaujme historický interiér v gotickém stylu, kde pivo chutná královsky a děti se tu cítí jako rytíři.

My jsme sem vyrazili s voucherem ze Slevomatu na pořádnou masovou hostinu, ale rovnou jsme vyzkoušeli i hermelín a hned bylo jasno, že ho tu zmíníme: podávají tu klasiku s beraním rohem a feferonkou, ale s vcelku nezvyklou chutí, ve které se projevuje grilovací koření. 

U Karla IV. dělají i skvělé masové speciality. Vyzkoušíte je?

Hostinec U Tunelu

  • Kde to je: v Karlíně, u tunelu vedoucího na Žižkov, Thámova 1, Praha 8 
  • Web: www.utunelu.cz
  • Cena za nakládaný hermelín: 84 Kč
  • Jak hermelín servírují: s ořechy, my jsme jej měli plněný arašídy
  • Hodnocení přílohy: sklenička je naplněná pouze sýrem, zelenina v ní není
  • Jaké pečivo k hermelínu dostanete: variaci bílých a celozrnných minirohlíků a klasický chléb
  • Čím dobrotu zapijete: na čepu tu mají piva Konrad z Vratislavického pivovaru

Vyhlášený karlínský podnik, kde se budete cítit jako za starých časů. Jakmile půllitr zacinká o keramický podtácek, přenesete se duchem do 30. let. Nábytek tu mají jako u prababičky, kochat se budete předměty, který dnes jeden vidí už jen v muzeu, a do detailu je vyvedené i stolování – třeba příbor si vezmete ze starobylé krabičky. 

Protože to sem máme ze Slevomatu co by kamenem dohodil, chodíme „k Tunelu“ na hermelín poměrně často. Dříve ho tu podávali s drcenými vlašskými ořechy, tentokrát nás ale překvapili – sýr jsme dostali naplněný arašídy. Kombinace dosti nezvyklá, ale moc dobrá. A to pivo, to je lahoda!

U Zlaté podkovy

  • Kde to je: na Malé Straně, u Pražského hradu, Nerudova 34, Praha 1 
  • Web: www.slevomat.cz/podnik/93827-u-zlate-podkovy
  • Cena za nakládaný hermelín: 98 Kč
  • Jak hermelín servírují: s cibulovým salátem, čerstvou cibulí, papričkou a listem salátu
  • Hodnocení přílohy: kvašená cibulka byla hodně měkká a potěší ty, co mají rádi kombinaci sýra se sladkou čalamádou
  • Jaké pečivo k hermelínu dostanete: klasický chléb
  • Čím dobrotu zapijete: Pilsnerem Urquellem

Restauraci U Zlaté podkovy najdete v centru Prahy, leží jen 5 minut chůze od Pražského hradu. Dojem na vás udělá historickým interiérem – aby ne, byla založená už roku 1690. Až sem budete vstupovat, všimněte si domovního znamení nad vchodem, to pochází už z roku 1559. Posedět můžete kromě šenku i na zahrádce, která je uvnitř vnitrobloku a je krytá, a tak vám tu bude příjemně i v sychravém počasí. 

 

Hermelín tu servírují zase trošku jinak – rozpůlený na dvě poloviny a ozdobený poctivou dávkou fermentované cibulky, která sýru dodává nasládlou chuť. Pečiva dostanete plný košík.

Vyrazte do restaurace U Zlaté podkovy na nálož masa

U Vystřelenýho oka

  • Kde to je: na Žižkově, U Božích bojovníků 606/3, Praha 3 
  • Web: www.uvoka.cz
  • Cena za nakládaný hermelín: 49 Kč
  • Jak hermelín servírují: poctivě promazaný, s cibulí, česnekem a feferonkou
  • Hodnocení přílohy: křupavá paprička, česnek budete cítit ještě na druhý den
  • Jaké pečivo k hermelínu dostanete: klasický chléb
  • Čím dobrotu zapijete: plzničkou, Gambrinusem či Kozlem

Voko, to je žižkovská legenda. Rázný husitský nádech tu má všechno, od adresy, přes název a jídelníček až po jadrný interiér a svéráznou obsluhu. To všechno dohromady tvoří svéhlavou atmosféru, která se vám dostane pod kůži, ještě než stihnete vypít první pivo.

Jídelnímu lístku tu říkají jídeljeníček a najdete v něm hospodské chuťovky za opravdu lidové ceny. Utopenec alias utonutec je doslova gastroporno, a Herr „Melín“ neboli nakládaný hermelín, to je jedna báseň – pořádně uleželá báseň! Sýr se doslova rozpadá a je to přesně ta pochoutka, kterou doporučujeme dát si nejdřív až tak na pátém rande 😂.

Prostor

  • Kde to je: na Smíchově, Lidická 25, Praha 5 
  • Web: www.prostor.je
  • Cena za nakládaný hermelín: 95 Kč
  • Jak hermelín servírují: na toastu, s tapenádou ze sušených rajčat, s pestem z bazalky a ozdobený výhonky
  • Hodnocení přílohy: tapenáda i pesto byly vynikající, výhonky hezky křupaly a dodaly sýru „šťávu“
  • Jaké pečivo k hermelínu dostanete: italskou ciabattu nakrájenou na plátky
  • Čím dobrotu zapijete: čím jiným na Smíchově, než smíchovským pivem Staropramen

Kam naopak na rande na hermelín klidně vyrazit? Na Smíchov do Prostoru! Tady totiž nakládaný sýr servírují se vší parádou, my jsme ho nazvali posh hermelín, který může jít i na Instagram! 😊 Nezvyklé spojení s tapenádou a pestem tvoří kombinaci à la Itálie, která lahodí chuťovým pohárkům i oku. Vychytané je i pečivo: italská ciabatta k sýru pěkně ladí. A palec nahoru dáváme i interiéru podniku.

Malešická tvrz

  • Kde to je: v Malešicích, U Tvrze, Praha 10 
  • Web: www.slevomat.cz/podnik/5831-restaurace-malesicka-tvrz
  • Cena za nakládaný hermelín: 95 Kč
  • Jak hermelín servírují: s feferonkami, cibulí, pažitkou a kyselou okurkou, marinovaný v česnekovém oleji, prostřený paprikovou pastou a proložený plátky česneku
  • Hodnocení přílohy: zelenina nebyla měkká, hezky křupala, ale pečivo by si hermelín zasloužil lepší
  • Jaké pečivo k hermelínu dostanete: plátky baleného chleba
  • Čím dobrotu zapijete: plzní nebo tankovým Kozlem

Tvrz by se dala nazvat kulturním svatostánkem Malešic. Bývají tu nejrůznější koncerty, na velké zahrádce se scházejí rodiny i party přátel, v hospodě u televize skandují fanoušci u sportovních přenosů, venku probíhají turnaje u stolního fotbálku i zápasy o bábovičky na dětském hřišti.

Je tu zkrátka živo a ta atmosféra stojí za to!  Pokud nemáte v břiše místo na maxi tatarák nebo obří kýtu, které koupíte přes Slevomat, ani na burger, jenž připravují kuchaři na venkovním grilu přímo před vámi, dejte si hermelín, nebudete litovat. Sýr je pěkně proleželý a řádně očesnekovaný.

Ukažte mi nabídky Malešické tvrze na Slevomatu

Neklid

  • Kde to je: ve Vršovicích, Ruská 568/34, Praha 10 
  • Web: www.neklid.com
  • Cena za nakládaný hermelín: 85 Kč
  • Jak hermelín servírují: se salátem, medovo-hořčicovým dresinkem, protřený pastou
  • Hodnocení přílohy: nakládané zelí, rajče, okurka, ledový salát, chilli papričky a červená cibule tvořily skvělou kombinaci
  • Jaké pečivo k hermelínu dostanete: kombinaci klasického chleba a bílé veky
  • Čím dobrotu zapijete: mokem z pivovaru Únětice, plzní nebo Primátorem

Hermelín, který vám hravě poslouží jako hlavní jídlo nebo vydatná večeře? Takový najdete v Neklidu ve Vršovicích. Na stole vám přistane pěkně naplněný talíř a velký košík pečiva. Jestli vám někdy u hermelínu chyběla zeleninová obloha, mrkejte na toto:

Extra tip, kam zajít s veganem

Střecha

  • Kde to je: na Žižkově, Milíčova 25, Praha 3 
  • Web: www.bistrostrecha.cz
  • Cena za nakládané tofu: 60 Kč
  • Jak jej servírují: tofu je klasicky marinované v ochuceném oleji, dostanete hned dva plátky promazané paprikovou pastou
  • Hodnocení přílohy: zelenina na talíři nebyla, nepočítaje cibuli
  • Jaké pečivo dostanete: klasický chléb, ale opečený na grilu, což mu dodalo šmrnc a křupavost
  • Čím dobrotu zapijete: Chříčem nebo Poutníkem, mají tu i točené nealko a bezlepkové pivo Celia

Přemýšlíte, kam vyrazit na „hospodské speciality“ s veganem, anebo už vám hermelíny lezou ušima? Zkuste veganské bistro, které provozuje Sociální družstvo Střecha. Ochutnáte vege verzi marinovaného „sýra“, utopence, gyros nebo řízek či burger, a ještě pomůžete tam, kde je to potřeba: na Střeše totiž pracují lidé se zkušeností s bezdomovectvím či osoby po výkonu trestu, kteří se chtějí začlenit do společnosti.

Že vám náš výběr nestačil? Prozkoumejte na Slevomatu kategorii České restaurace a vyberte si z desítek mňamózních nabídek!

Přejít do kategorie České restaurace

Nikola Valiánová

Nikola Valiánová

Moravská holka, co už třetím rokem objevuje svět z výchozího bodu Praha. Výletník, pisálek, žrout, snílek a požitkář. Specializuje se na konzumaci smaženého sýra. Kromě něj ji nabíjí energií nové projekty a výzvy, které většinou přijme, protože je pro každou špatnost.