Domácí máslové sušenky: Recept, který vás nezklame

Domácí máslové sušenky: Recept, který vás nezklame

Kateřina Suchanková, reBarbora's_kitchen 27. 5. 2022

Mít stále po ruce domácí pohoštění pro návštěvy nebo dobré mlsání pro děti, to je k nezaplacení. Ale kdo by se každý druhý den pekl s bábovkou? Napečte si do zásoby voňavé domácí máslové sušenky podle blogerky reBarbora's kitchen. Kdykoli je vytáhnete, sklidíte úspěch u každého, kdo je ochutná. Ale pozor – pokud chcete, aby sušenky vydržely déle než pár hodin, dobře je uschovejte.

Domácí máslové sušenky

Dokonale křehké těsto vděčí za svou texturu hromadě másla a také řádnému odležení. Tvary můžete dělat rustikální jako na obrázku, nebo použijte svá oblíbená vykrajovátka na linecké těsto.

Ingredience:

  • 175 g studeného másla
  • 250 g hladké mouky (může být pšeničná i špaldová)
  • 90 g cukru krupice (nebo třtinový)
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • špetka soli

Máslové sušenky při pečení úžasně provoní váš domov.Máslové sušenky při pečení úžasně provoní váš domov.

Postup:

  1. Mouku prosejte do mísy a zapracujte do ní studené máslo, žloutek, cukr, mléko, extrakt i sůl a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Až budete mít těsto důkladně propracované, uložte jej na půl hodinky do lednice.
  2. Až si těsto v lednici odpočine, můžete ho začít vyvalovat. Vyválejte placku cca 3 mm vysokou a vykrajujte tvary jakýmkoliv vykrajovátkem. Pokud nemáte razítko na sušenky, poslouží vám vidlička nebo palička na maso.
  3. Pokud si chcete více ulehčit práci, než dáte těsto do lednice, udělejte z něj váleček, ten po vytažení z lednice jen nakrájíte na plátky a nemusíte vyvalovat těsto.
  4. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud sušenky nezačnou zlátnout, což je cca 10–15 minut. Klidně je z trouby vyndejte dříve, čím světlejší je vyndáte, tím budou měkčí.

TIP: Buďte k nakousnutí stejně jako sušenky a oblékněte stylovou zástěru.

Zdobení bude domácím sušenkám slušet.Zdobení bude domácím sušenkám slušet.

Jak si pečení zjednodušit? Použijte předpřipravenou směs, nebo se naopak vrhněte do studia s profíky na cukrařinu a osvojte si jejich nejvypečenější triky.

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

reBarbora's_kitchen

Píšu o jídle na Facebooku, Instagramu a blogu reBarbora's kitchen. Baví mě objevovat vše nové, shromažďovat kuchařky a dělat jídlem radost, z čehož vyplynula i má první kniha Jedlé dárky. Miluju čokoládu, květiny, léto, knihy, svoji postel, svou rodinu a blízké. Vše se snažím dělat srdcem a s láskou, protože Láska je odpověď. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru