Proč vzít děti do Muzea šlapacích autíček? Mama blogerka testuje unikátní výstavu

Proč vzít děti do Muzea šlapacích autíček? Mama blogerka testuje unikátní výstavu

Mama live 26. 10. 2021

Když slýchám, že tahat děti do města je trápení a mělo by se s nimi do přírody, tak vždy nesouhlasím. Já jsem pro balanc. Jeden den na výlet do lesa, do hor či na naučnou stezku, jiný zase do zajímavého muzea nebo do divadla. A ukazovat dětem krásy Prahy je podle mě povinnost.

A tak jsme zajásali, když se objevila možnost navštívit unikátní muzeum v srdci naší metropole. Pedal Planet neboli Muzeum šlapacích autíček se totiž nachází přímo na Kampě, jen pár metrů od Karlova mostu.

100 let staré kousky

Studovala jsem si předem, co bude v muzeu k vidění a zaujalo mě, jak unikátní sbírka je. A že jich po světě mnoho není. Šlapací autíčka i sto let stará, ze série jen po pár kusech. Některá inspirovaná běžnými vozy, jiná zase pěkná žihadla podle závodních formulí. Expozice je rozdělená do dvou pater a najdete tam opravdu zajímavé kousky.

Vřele doporučuji, pokud bude možnost, dopřát si komentovanou prohlídku. Dostalo se nám tolika zajímavých informací, že brada padala nejen mému muži, který se o auta zajímá, ale výklad zaujal i obě děti. Komentovaná prohlídka se dá objednat telefonicky nebo e‑mailem, je zdarma a koná se klidně i pro jednoho návštěvníka.

Co zaujalo děti

Našemu šestiletému Honzíkovi se nejvíc líbilo stříbrné audi a krásné červené ferrari zavěšené na zdi v červeném rámu. Osmiletou Barunku zase zaujala velká audina a boží fotokoutek, minimodely krásných vespiček a expozice autíček z druhé světové války.

Chci se tam určitě někdy vrátit a projít si to někdy zas.

osmiletá barunka

Co zaujalo dospělé

Mého muže zaujaly krásné série vozů Mercedes nebo Renault, ale především modely inspirující se britskými luxusními vozy Rolls-Royce. Pak ale nastal opravdový návrat do dětství v sekci autíček z „východní“ provenience, kdy mu šlapací moskvič připomněl návaly závisti, které ho přepadaly, když tento plechový zázrak vyvezl před 35 lety na projížďku sousedovic kluk.

I když bylo muzeum tak trochu přehlídkou nesplněných snů, vidět to množství vystavených autíček byl naprosto nevšední zážitek.

Mě zase zaujala krásně udělaná zajímavá expozice, fascinující sbírka plná nádherných aut, některá vyložené retro, jiná moderní fára. A s mužem jsme se shodli, že jsme si takové vždy přáli a záviděli dětem z ulice.

Navíc chválím krásnou expozici a perfektní světlo, díky kterému autíčka opravdu vyniknou. Nebylo by ale špatné dát ke každému autu pár informací i pro ty, kdo o komentovanou prohlídku nestojí.

Pohlaďte si svůj vysněný model

K autíčkům je třeba se chovat jako ke starožitným vzácným kusům, na druhou stranu není třeba bát se je pohladit, zatočit si volantem apod. Jak řekl náš průvodce, byly přece vyrobeny jako hračky pro děti a ty na nich chtěly řádit. Jeden kousek v muzeu je určen vyloženě na focení.

Dobré vědět: Hlídejte si otvírací dobu, nemají otevřeno po celý týden. My se navíc dozvěděli se, že pár exponátů je nyní i v obchodním centru Letňany. 

Jak se vám článek líbil?

Mama live

Jsem máma dvou dětí, žena jednoho muže a píšu o nás. Jsem na mateřské čtyři roky a po dvou letech této super dovči mě začalo každodenní popíjení drinků s nohama na stole nudit. Tak jsem založila blog a začala psát. A když mi dojdou slova, tak to vyfotím, když nevím kudy kam, vezmu to přes humor. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru