Vyladěné letní saláty v roli hlavního chodu i jako skvělé přílohy na grilovačku

Vyladěné letní saláty v roli hlavního chodu i jako skvělé přílohy na grilovačku

Kateřina Suchanková, Jana Šupolíková, Jíme zdravě 18. 8. 2022

Opakujete celé léto koloběh gurmánských grilovaček a následného hubnutí do plavek? Pak jsou tyhle recepty přímo pro vás! A taky pro všechny, co si rádi pochutnávají na čerstvé sezónní zelenině a milují pestré saláty, které lahodí oku i rozmazleným chuťovým pohárkům. Recepty pochází z našich kuchyní a jeden také z nové kuchařky Jíme zdravě.

Za projektem Jíme zdravě (dříve Fitrecepty) stojí čtveřice nadšenců, které baví vymýšlet zdravá, chutná a jednoduchá jídla. Kromě webových stránek mají i šikovnou mobilní aplikaci a prodali již přes 250 000 kuchařek. S námi se podělili o recept na zauzeného lososa, se kterým zazáříte i před těmi nejrozmazlenějšími hosty.

Zauzený losos s listovým salátem podle Jíme zdravě

I když celá příprava vyjde na delší dobu, nakonec zjistíte, že je recept opravdu velmi snadný. Jen počítejte, že budete potřebovat lososa předem naložit (4 h předem) a taky připravit štěpky na uzení (1 h předem). Recept najdete v novém letním speciálu Jíme zdravě zaměřeném na grilování.

Zauzený losos v receptu od Jíme zdravě.Zauzený losos v receptu od Jíme zdravě.

Suroviny na 4 porce:

  • 25 g třtinového cukru
  • Kůra z 1 středního pomeranče a 1 menšího citronu
  • 4 filety z lososa (4× 200 g)
  • 100 g dřevěných štěpek (nejlépe z ovocného stromu, například z třešně)
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 g mixu čerstvých listových salátů (rukola, polníček, ledový salát…)
  • 100 g cherry rajčátek (rozkrojených napůl)
  • 25 g hrubé mořské soli

Postup:

  1. Nejprve v misce smíchejte cukr, sůl a kůru z pomeranče a citronu. Poté si připravte větší uzavíratelnou nádobu, položte do ní lososa kůží dolů a zasypte jej připravenou směsí. Nádobu uzavřete a dejte na 4 hodiny do lednice.
  2. Mezitím si dřevěné štěpky namočte do studené vody (alespoň 30–60 minut před uzením).
  3. Po uplynutí uvedeného času rozpalte gril na 80–90 °C, lososa vyjměte z nádoby a osušte papírovou utěrkou.
  4. Jakmile bude gril rozpálený na požadovanou teplotu, vhoďte na uhlíky namočené štěpky, lososa položte na grilovací mřížku, gril uzavřete a uďte cca 20 minut.
  5. Mezitím si připravte větší mísu, dejte do ní med, jablečný ocet a olivový olej a vše důkladně promíchejte metličkou. K připravenému dresinku následně přidejte mix listových salátů a cherry rajčátka a promíchejte.
  6. Jakmile bude losos hotový, vyjměte ho z grilu a podávejte společně se salátem.
  7. Lososa můžete skladovat v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží 3–4 dny.

Tip na servírování: Lososa můžete servírovat také s kvalitním kváskovým pečivem. Pokud se náhodou stane, že vám losos zbyde, využijte ho do pomazánky nebo s ním udělejte těstovinový salát.

Lahodná ryba vám zachutná v kombinaci s lehkým salátem.Lahodná ryba vám zachutná v kombinaci s lehkým salátem.

Medová zálivka

Suroviny na 8 porcí:

  • 1 lžíce hrubozrnné a 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 120 ml vody
  • Šťáva z 1 středního pomeranče
  • 1 lžíce čerstvé hladkolisté petrželové natě (nasekané najemno)
  • Sůl

Postup:

  1. Připravte si vyšší nádobu a tyčový mixér. Do mixovací nádoby vložte hrubozrnnou hořčici, dijonskou hořčici, med, stroužek česneku a rozmarýn.
  2. Přilijte vodu a šťávu z pomeranče, osolte a pomocí mixéru důkladně rozmixujte. Nakonec do dresinku vmíchejte petrželovou nať a podávejte. Hotový dresink vydrží v uzavřené nádobě v lednici 6–7 dní.

Tipy na servírování: Tento dresink se hodí jako zálivka na saláty s luštěninou nebo ke grilované či pečené zelenině.

Aby vás saláty nepřestaly bavit, vyhrajte si se zálivkami.Aby vás saláty nepřestaly bavit, vyhrajte si se zálivkami.

Jednoduchý salát s grilovaným sýrem halloumi

Ingredience:

  • 2 velké hrsti polníčku
  • 1 avokádo
  • 2 velká rajčata
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej
  • Šťáva z 1 citronu
  • Opečený sýr halloumi

Postup:

  1. Zprudka ogrilujte nebo na pánvi opečte sýr halloumi.
  2. Do misek rozdělte polníček, který promíchejte s nakrájenými rajčaty a plátky avokáda. Z olivového oleje, soli, pepře a citronové šťávy udělejte zálivku a salát jí dochuťte.
  3. Poklaďte opečeným sýrem a pusťte se do jídla.

Grilovaný sýr halloumi je hitem léta a hodí se nejen k salátům.Grilovaný sýr halloumi je hitem léta a hodí se nejen k salátům.

K salátům se skvěle hodí domácí focaccia!

Melounový salát s bylinkovým pestem a sýrem

Sladký meloun do salátu? A k cizrně? Ano, tohle jednoznačně musíte ochutnat, protože je to boží. Sladký meloun v kombinaci s bylinkovým pestem, v němž je příjemně cítit máta, je velice osvěžující a s kořeněnou cizrnou se parádně doplňuje.

Díky cizrně a sýru feta vás tento salát dokonale zasytí.Díky cizrně a sýru feta vás tento salát dokonale zasytí.

Ingredience na 2 porce:

  • 500 g červeného vodního melounu
  • 100 g cherry rajčátek
  • 100 g cizrny (již uvařené, nebo z plechovky)
  • 30 g opražených dýňových a slunečnicových semínek
  • 1 velká hrst polníčku
  • 1 velká hrst dalšího salátu – dubáček, pokrájený ledový salát
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • 100 g fety nebo sýra halloumi na posypání (lze vynechat)
  • Lístečky máty na ozdobu
  • Domácí bylinkové pesto z petržele, máty a bazalky

Vyrazte na trh a nechte se inspirovat nabídkou sezónní zeleniny.Vyrazte na trh a nechte se inspirovat nabídkou sezónní zeleniny.

Postup:

  1. Na pánvi opečte cizrnu s trochou soli, olivového oleje a sladké papriky. Pokud nemáte opražená semínka, tak je na pánev hoďte hned vzápětí a počkejte, než začnou vlivem opečení jemně praskat.
  2. Salátové listy opláchněte a nechte okapat, mezitím si nakrájejte meloun na kostičky a cherry rajčátka na poloviny nebo čtvrtky.
  3. Aby salát vypadal hezky, spíše jednotlivé porce vrstvěte, než abyste míchali vše dohromady. Nejdřív listy, pak meloun a rajčátka, na to nakapejte bylinkové pesto. Na závěr posypejte cizrnou, rozdrobte na salát fetu, ozdobte semínky a lístky máty a zakápněte olivovým olejem.

Salát podávejte s čerstvou bagetou.Salát podávejte s čerstvou bagetou.

Jak na bylinkové pesto?

Do nádoby tyčového mixéru vložte velkou hrst (asi 30 g) čerstvých bylinek (my jsme použili petržel, bazalku a mátu), 120 ml olivového oleje, šťáva z jedné limety, půl lžičky kvalitní mořské soli a trocha čerstvě mletého pepře. Vše rozmixujte do hladka.

Rajčatový salát s fetou nebo kozím sýrem

Tento jednoduchý a přitom velmi efektní salát se hodí jako předkrm, případně jako příloha ke grilovanému masu, stačí jen vynechat sýr.

Microgreens + rajčátka + opražená semínka = dokonalost!Microgreens + rajčátka + opražená semínka = dokonalost!

Ingredience na 2 porce:

  • 2 hrsti drobnějších rajčátek (použijte více druhů/barev)
  • 1 velká jarní cibulka (bílá část) nebo větší šalotka
  • 3–4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce balsamica
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2–3 ředkvičky
  • 100 g fety nebo čerstvého kozího sýra
  • Hrstka čerstvých klíčků (microgreens) – ředkvička, červené zelí
  • Chléb, který jste nestihli včera sníst

Postup:

  1. Nakrájejte chléb na kostičky a připravte z něj krutony (prostě ho opečte na pánvi s olejem do křupava).
  2. Velkou jarní cibulku nebo šalotku nakrájejte na kolečka a orestujte na troše olivového oleje.
  3. Mezitím si nakrájejte rajčata na kostičky nebo čtvrtinky a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Čerstvou zeleninu promíchejte s opečenou cibulkou a s výhonky microgreens, které jsou trochu ostřejší a vytvoří skvělý chuťový kontrast.
  4. Salát zalijte balsamicem a olivovým olejem, osolte a opepřete. Navrch nadrobte fetu nebo kozí sýr.
  5. Voilá, máte hotovo. Můžete přikusovat čerstvou bagetu nebo foccaciu.

Rozdrobte navrch kozí sýr nebo fetu. Mňam.Rozdrobte navrch kozí sýr nebo fetu. Mňam.

Jak na skvělé steaky? To vám řekne Slanina!

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Jana Šupolíková

Jmenuju se Jana a před 8 lety jsem založila blog Muffinarium.cz. Důvod byl jednoduchý. Tenkrát ještě skoro neexistovaly foodblogy a na internetu nešlo najít slušný recept na domácí muffiny. Za ty roky jsem upekla stovky muffinů, dva syny a 3. místo na Foodblogu roku v kategorii Dezerty a pečení v roce 2014. 

Jíme zdravě

Náš tým už dávno netvoří jen 3 lidé – vlastně tomu tak ani nikdy nebylo. V Jíme zdravě najdete spoustu šikovných lidí s různými talenty – kuchaře, grafika, ajťáky, fotografa, marketingového koordinátora nebo třeba tým, který zodpoví vaše dotazy a vyřídí všechny objednávky. Každý z nás se sice stará o něco jiného, ale všechny nás spojuje jedno – vášeň pro jídlo. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru