Kudy na Sněžku? 5 tras, které vás dovedou na vrchol i za východem slunce

Kudy na Sněžku? 5 tras, které vás dovedou na vrchol i za východem slunce

Sandra Soukupová 1. 7. 2021

Vyrazte na výlet na Sněžku. Poradím vám, kudy to vzít nahoru, která trasa je nejlehčí, která naopak nejhezčí i jak je to s lanovkou. Navíc vám prozradím, jaké to je sledovat východ slunce z naší nejvyšší hory a co všechno si vzít s sebou.

Lanovkou až na vrchol

Nejjednodušší způsob, jak se dostat na Sněžku, je svézt se lanovkou. Nachází se v Peci pod Sněžkou, je kabinová a nahoru jede zhruba 14 minut. Má jednu mezizastávku na Růžové hoře, kde můžete vyskočit a zbytek dojít.

Případně to udělejte naopak, vyrazte z Pece pěšky, naskočte v mezistanici a zbývající úsek vyjeďte lanovkou. To ovšem není v hlavní sezoně vždy možné. Lanovka bývá plně vytížená a tvoří se u ní velké fronty.

Lanovka na SněžkuLanovka na Sněžku

Lanovka jezdí celoročně od 8 do 18 hodin, od května do konce září se interval prodlužuje do 19 hodin.

Provoz je závislý na počasí, může se stát, že v době vaší návštěvy nepojede kvůli špatným povětrnostním podmínkám, případně pojede pouze do mezistanice.

Dobré vědět: Lanovka přepravuje kočárky, vozíčky a psy. Ti musejí být na vodítku a mít náhubek. Kola ani velké koloběžky se nepřevážejí.

Pěší cesta na Sněžku

Z Pomezních Bud v Horní Malé Úpě

Na této trase je nejmenší převýšení, je tedy nejlehčí. I tak si ale dáte do těla. Začíná se v Horní Malé Úpě a celkem vás čeká 7 kilometrů. Zhruba v polovině cesty je turistická chata Jelenka, kde se můžete občerstvit.

Pohled na Sněžku na trase z Pomezních BudPohled na Sněžku na trase z Pomezních Bud

Z Pece pod Sněžkou přes Růžohorky

Na Sněžku se můžete vydat také z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu. Trasa měří okolo 6 kilometrů, ale můžete si ji zkrátit v mezistanici lanovky. V polovině cesty narazíte na horskou boudu Růžohorky, kde se můžete najíst. Finální výstup zahrnuje zdolávání uměle vytvořených schodů.

Ukázat další zážitky a ubytování v Krkonoších

Z Pece pod Sněžkou přes Obří důl

Nejkrásnější, ale také nejnáročnější cesta na Sněžku vede přes Obří důl. Měří necelých 7 kilometrů a nabízí fantastické výhledy. Cestou narazíte na důl Kovárna, který je ale v současné době uzavřený, protože se chystá nová prohlídková trasa.

Jakmile vystoupíte z Obřího dolu, můžete se posilnit ve Slezském domě. Pak máte dvě možnosti. Buď se na vrchol vydáte po nenáročné modré trase, nebo to vezmete po řetězové cestě, která vám finální část výstupu rozhodně nedá zadarmo.

Upozornění: V zimě je cesta uzavřena kvůli lavinovému nebezpečí.

Pohled ze Sněžky do Obřího doluPohled ze Sněžky do Obřího dolu

Na Sněžku ze Špindlerova Mlýna

Na naši nejvyšší horu dojdete také ze Špindlerova Mlýna. Stačí se napojit na Starou Bucharovu cestu, přejít Kozí hřbety, posilnit se na Luční boudě a projít Úpským rašeliništěm. Trasa měří přibližně 10 km a je plná krásných výhledů.

Upozornění: V zimě je cesta uzavřena kvůli lavinovému nebezpečí.

Kozí hřbetyKozí hřbety

Tak kterou cestou se vydáte nahoru? Ještě vám prozradím, že na Sněžku se můžete dostat i z polského města Karpacz. Buď pěšky, nebo lanovkou do 1377 metrů a pak pěšky.

Východ slunce na Sněžce

Chcete zažít něco výjimečného? Trochu dobrodružného a trochu romantického? Vyrazte na Sněžku za tmy, abyste mohli z jejího vrcholu pozorovat východ slunce. Je to opravdu magický zážitek. Chce to ale vstát brzy, nasadit čelovku a teple se obléct.

Při výstupu se sice zahřejete, ale na vrcholu vám bude při čekání na sluníčko zima, a to i v letních měsících. Za rukavice byste ještě rádi zaplatili zlatem a termoska s čajem nebo kávou je přímo geniální. Podívejte se, jak takový výstup za východem slunce na Sněžce vypadá, když přespíte na Luční boudě.

Tipy na ubytování v Krkonoších

Teď už víte, jak na Sněžku. Zbývá jediné. Zabalit svačinu, nazout pohorky a vyrazit na výlet. Užijte si ho.

Východ slunce na Sněžce, pohled směrem k Pomezním BoudámVýchod slunce na Sněžce, pohled směrem k Pomezním Boudám

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru