Testujeme vegan burgery. Co Richard říká na lahůdky od Black Kale?

Testujeme vegan burgery. Co Richard říká na lahůdky od Black Kale?

Kateřina Suchanková 23. 3. 2021

Hecnout se, že nebudete pít alkohol, nebudete jíst sladkosti nebo si odepřete maso. To všechno jste mohli zkusit během předvelikonočního půstu. Nestihli jste? Nevadí. Pořád to ještě můžete vyzkoušet v rámci odlehčování jídelníčku po svátích. A nebo kdykoli, když budete chtít zkusit něco nového. Například náš Richard zkouší něco nového pořád. Tentokrát to byly české veganské burgery Black Kale.

Odlehčete jídelníček od nálože masa

Nemusíte být zrovna vegani nebo vegetariáni, abyste objevili výhody vaření bez masa. Trvanlivé suroviny, jako je například čočka, fazole, cizrna a spol., seženete v bio kvalitě mnohem snáze a také levněji než kus flákoty. Navíc vám nebudou zabírat místo v ledničce a ve spíži vydrží téměř nekonečně dlouho.  

Bez masa se zkusil u oběda obejít i Richard

Neobešel se ale bez burgerů! Ochutnal tedy veganskou a přitom zcela přírodní variantu z lahodné zeleniny, jako je špenát, řepa nebo třeba batáty. Žádná éčka, žádné konzervanty, jen čisté a čerstvé suroviny. Jak dopadlo jeho testování Black Cale burgerů, uvidíte ve videu.

Připravte si podobný vegan burger, jako ochutnal Richard

Ingredience na veganské pečivo:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 120 ml vlažné vody
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1/4 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli

Postup:

  1. Mouku prosejte do mísy, do ní rozdrobte droždí, přidejte cukr a promíchejte. Dosypte sůl a postupně zapracovávejte také vodu.
  2. Hněťte cca 10 minut, dokud není těsto krásně hladké. Musí se odlepovat od stěn. 
  3. Těsto nechte kynout 1,5 až 2 hodiny, poté z hmoty vytvořte 8 bochánků a rozložte je na plech vystlaný pečicím papírem. Vršek potřete olejem či vodou a posypte semínky dle chuti.
  4. Troubu rozpalte na 220 °C a housky pečte zhruba 7–10 minut dozlatova.

Ingredience na burger:

  • Balení 4 řepových burgerů Black Kale
  • 4–8 listů ledového či hlávkového salátu
  • 8 plátků rajčat
  • Kyselé okurky
  • 8–12 plátků šalotky nebo červené cibule
  • Majonéza nebo veganský dip (tahini pasta, citronová šťáva, balsamico, sůl, hořčičce)

Postup:

  1. Připravte si veganský dip, a to tak, že smícháte 4 lžíce hořčice s lžičkou citronové šťávy, lžičkou balsamico octa a 8 lžícemi tahini. Dosolte dle chuti, případně nařeďte vodou.
  2. Mezitím dejte na rozpálenou pánev nebo do trouby opéct burgery. 
  3. Vychladlé housky podélně rozkrojte a nechte vnitřní strany opéct na pánvi. 
  4. Namažte spodní housku dipem a na to vrstvěte salát, burger, rajčata, okurky a cibuli. Přiklopte horní polovinou housky.
  5. Dobrou chuť!

Čím nejlépe nahrazovat mleté maso?

Čočka je svou konzistencí ideální, nemusíte se bát ale ani cizrny či fazolí, které mají při vaření hodně podobné vlastnosti. Pokud milujete masové kuličky, případně si rádi dopřáváte jejich obdobu z rostlinných produktů, pak zkuste také tofu variantu. Recept na ni a na další nemasové lahůdky pro vás připravujeme. Dozvíte se také, jak udělat veganskou variaci na oblíbenou boloňskou omáčku! 

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek.

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!