Týna z vína testuje: jak doma vyrobit kokedamy

Týna z vína testuje: jak doma vyrobit kokedamy

Kristýna Kohoutová 12. 3. 2021

Vyhrňte si rukávy a vyrobte si vlastní závěsnou květinu! DIY kokedamu navíc zvládnou i děti a její následná údržba je jednoduchá. A co že slovo kokedama vlastně znamená? Je to doslova „mechová koule“ – způsob pěstování květin, který pochází z Japonska.

Zdobit může interiér i exteriér a těšit vás bude o to víc, že si ji vyrobíte vlastnoručně – díky online workshopu od dvou nadšených žen, které si říkají Kokedamí mámy. Workshop jsem vyzkoušela, moc mě bavil a nebojím se tvrdit, že když se výroba této kulaté (pokud se zadaří) krásky povedla mně, povede se každému. I vašemu 8letému dítku. A pak ta radost, že jste něco tak krásného vytvořili sami… K nezaplacení! Tak pojďme na to.

Online workshop, který si užijete

První věc, kterou na online workshopu oceňuju, je, že nebyly nutné vůbec žádné přípravy. V ceně voucheru je totiž úplně všechno, co je k výrobě potřeba. Jen jsem si na poštu zašla vyzvednout balíček a dál jsem neměla žádné starosti. V krabici jsem našla nádherně zabalenou květinku, mech, substrát, ale i háček a všechny provázky na vázání kokedamy. Jediné, co jsem si připravila, byla voda, nůžky a hrnec (lepší bude miska, pokud zrovna, jako já, nebudete mít všechny v myčce) na míchání hlíny s vodou. A pak už se šlo na věc!

Dobré vědět: Workshop probíhá živě, není to jen záznam videa.

S kokedamí odbornicí Nicole jsem se spojila na Zoomu a začaly se dít věci. Proces výroby kokedamy bohužel nemám nafocený, s oběma rukama od hlíny to úplně nešlo, ale stihla jsem vyblejsknout aspoň fázi před a po. Nejdřív jsem si tedy vyndala rostlinku z květináče, trochu jí očistila kořeny od hlíny a pak jsem na ně začala „naplácávat“ směs, která vznikla, když jsem do substrátu přilila vodu. Nicole mi celou dobu všechno trpělivě vysvětlovala, a pokud se mi něco nepovedlo, měla vždy zaručený trik, jak to napravit (a vždy to fungovalo).

Když jsem kořeny rostlinky „oplácala“ tak, aby žádné nevykukovaly, přišel na řadu mech. Tím jsem obalila celou vzniklou kouli, a pak, aby dobře držel, jsem ho začala omotávat dlouhým provázkem. Co vám budu povídat, měla jsem radost jako malá, že se mi dařilo, a do toho mi Nicole stále vyprávěla o kokedamách, jak a kde vznikly a jak se o ně starat.

Celkově to byl naprosto parádní zážitek, domov mi teď zdobí nádherná (musíme se umět pochválit!) kokedama s lopatkovcem a já doufám, že už brzy budu moct místo online varianty vyzkoušet klasický workshop, které tu pořádají, když situace dovolí. A to už si troufnu i na nějakou náročnější květinku!

Vyzpovídala jsem Kokedamí mámu Nicole

Jak jste se ke kokedamám dostala?

Před cca 5 lety jsem si pořídila svou první kokedamu, která mi bohužel umřela. Takže jsem začala pátrat, kde asi mohla být chyba. Celou jsem ji rozebrala, pak si pořídila materiál a vyrobila si svou vlastní. A ta už naštěstí přežila.

Můžu si u workshopu vybrat, jakou rostlinu do kokedamy dostanu?

Tuto možnost na prvním workshopu nenabízíme. Většina lidí, kteří k nám přijdou na workshop, jsou v pěstování kokedam většinou začátečníci. Proto volíme rostlinky, které jsou snadné na údržbu, například tlustice, šplhavnice nebo třeba lopatkovce. Pokud se někdo do pěstování nadchne a chce se přihlásit na další workshop, tak si už pak může zvolit libovolnou rostlinku a její velikost.

Máte nějak vypozorované z workshopů, koho nejvíc kokedamy baví? Jakou mají „cílovku“?

Většinou jsou to ženy/ holky, ale už jsme na workshopech měli i nadšené tatínky, kteří vyráběli společně s dětmi.

Jaké jsou nejméně náročné druhy, které vydrží i někomu, komu normálně pojde i kaktus (to jsem třeba já)?

Jak jsem již zmiňovala, tak jsou to druhy, které používáme na workshopech, ale pak třeba i monstery, tchýnin jazyk. Většinou jsou to rostliny, které byly všude na školních chodbách za dob komunismu.

Jaké druhy nejvíc frčí? Vsadila bych se, že to bude monstera.

Ano, monstera je hodně populární, ale dalším hitem jsou například parožnatky, kalátey a na Vánoce je to určitě smrček.

Jak se o kokedamy starat?

Kokedamy zaléváme stejně často jako květiny v květináči, záleží tedy na druhu, a liší se pouze způsob. Kokedamy ponoříme do vlažné vody v kýblu nebo misce a necháme pár minut nasáknout. Po nasáknutí jemně zmáčkneme bal a po okapání zavěsíme zpátky. Pak už z kokedamy voda kapat nebude.

Můžu si udělat kokedamu z čehokoliv, nebo jsou nějaké druhy naopak naprosto nevhodné?

Kokedamu snese téměř každá pokojovka, záleží, jak zdatný je pěstitel. Přece jenom se do mechových koulí hlavně sází bonsajky. Ale druh, který je nevhodný, je například orchidej. Do kokedamy se může zasadit třeba i citrus, ale ten už chce taky nějakou tu péči.

Kokedamy nemusí nutně viset, ale můžeme si je třeba i položit na talířek. Je to jedno, nebo je něco z toho pro rostlinu lepší?

Kokedama skutečně nemusí viset, ale pak je důležité si dát pozor na to, aby vám nestála ve vodě. To se většinou stává v hlubokých mističkách, které pro ni nejsou moc vhodné. Bal pak může začít plesnivět.

Co kokedamy a hnojení? Vyžadují ho stejně často jako květiny v květináči? A můžu tam přidat například oblíbený žížalí čaj?

Kokedamy je vhodné začít hnojit druhým rokem od zasazení, protože hlína uvnitř mechové koule začne ztrácet živiny. Proto doporučujeme začít přihnojovat tekutým hnojivem do vody během zálivky. Klidně žížalím čajem. Důležité je si dát pozor, abychom rostlinku nepřehnojili, proto vždy dodržujeme dávkování.

Víte, kdy do Česka přišel „kokedamí“ boom?

Už je to nějaký pátek, ale odhadem bych si tipla tak 5–6 let.

A na konec – máte nějaké základní doporučení pro někoho, kdo chce s kokedamami začít?

Vždy je lepší se před pořízením už hotové rostlinky přihlásit na workshop. Lépe pochopíte, co všechno to obnáší, a zároveň si nebudete myslet, že je v kouli květináč. Ale směle do toho, je to krásná designovka do každého bytu!

Tip: Kokedama v bytě vypadá opravdu nádherně. Co si to doma vyšperkovat ještě něčím z kategorie Domácnost?

Tak hodně štěstí při výrobě!

Vaše Týna z Vína

Jak se vám článek líbil?

Kristýna Kohoutová

„Ráda píšu a ráda piju víno…“ Tak tady můj medailonek začínal, když jsem ještě něco vydržela. Teď jsem nucená ho aktualizovat na: Ráda píšu a ráda si jednou za týden cucnu decky vína. Baví mě taky zpěv, cestování, knížky (jednoho dne dopíšu tu svoji) a slepice. Žiju v Praze, ale krev mám pořád jihočeskou, a tak se domů, do Budějc, ráda vracím. Víc mě najdete na @kristynakohout

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru