Kde se na Moravě dobře najíst? Darujte svým blízkým voucher do těchto restaurací

Kde se na Moravě dobře najíst? Darujte svým blízkým voucher do těchto restaurací

Sandra Soukupová Sandra Soukupová 18. 11. 2020

Večeře na zámku, skvělé mořské plody, steaky nebo třeba 11chodové luxusní menu. Dobrých restaurací je na Moravě spousta, jen se o nich musíte dozvědět. A protože naši kolegové mají obrovský přehled, vybrali pro vás z našich nabídek několik výjimečných podniků v Brně, Ostravě a Olomouci. Jejich šéfkuchaři a majitelé vám navíc prozradí, proč máte vyrazit právě k nim. A mimochodem, voucher do těchto restaurací je dárek na jistotu. Potěšte své blízké.

Tip: Skvělé podniky najdete také v Čechách. Podívejte se na výběr restaurací v českých městech, které rozhodně stojí za návštěvu.

Hovězí tatarák a topinky z kváskového chleba smažené na sádle. Zámeček PetroviceHovězí tatarák a topinky z kváskového chleba smažené na sádle. Zámeček Petrovice

Výtečný humr a mořské plody

  • Brno

Na Zelném trhu v centru Brna najdete pravý italský ráj – restauraci Tefiti. V kuchyni vládne tým italských kuchařů, kteří vydávají jedno senzační jídlo za druhým. Vše podle italských tradic, ale s moderními prvky. Dělají si například vlastní těstoviny a jsou mistři v přípravě ryb a mořských plodů. Pokud se už dlouho chystáte na humra, dejte si ho tady. Nebudete litovat. 

Tip: Výjimečný gastronomický zážitek můžete spojit s návštěvou brněnského Národního divadla Reduta. Restaurace totiž sídlí ve stejné budově. Je to mimochodem nejstarší divadelní dům ve střední Evropě.

Restaurace přímo v centru, jídlo vymazlené, focaccia bezkonkurenční, obsluhující slečna také velmi milá, dodání chodů promptní. Pro milovníky ryb ideální.

zákaznice s přezdívkou Noemka, která tu nejspíš nebyla naposledy

V restauraci Tefiti vaří přímo Italové. Dělají si dokonce svoje vlastní těstoviny.V restauraci Tefiti vaří přímo Italové. Dělají si dokonce svoje vlastní těstoviny.

Rozhovor s manažerem Ammarem Otmanem

Co byste na své kuchyni obzvlášť rádi vypíchli? V čem se liší od ostatních?

Naši kuchaři mají bohaté zkušenosti hlavně s přípravou ryb, mořských plodů, ale také vlastních těstovin a specialit středomořské kuchyně. Jsme jedni z mála, kteří zaměstnávají italské kuchaře, kteří ctí tradici italské kuchyně a kloubí ji s moderními prvky. Nemáme moc obsáhlý jídelní lístek, ale máme propracované pokrmy a každý den nabízíme jinou specialitu z ryb a masa. Jsme malá restaurace s velice příjemným personálem a skvělými kuchaři, kteří to mají fakt jako koníček. Každý kdo nás navštíví rychle pozná, že je to o vášni k jídlu a ne jen o tom, mít práci.

Odkud pocházejí mořské plody, které servírujete?

Mořské plody pro nás dováží Ocean48, jeden z nejkvalitnějších dovozců mořských plodů a ryb v ČR. Vše je na objednávku a jsou schopni nám do 48 hodin od vylovení dovézt čerstvé, nemražené mořské plody i ryby. Jinak původ mořských plodů je většinou Středomoří, Argentina, Indický oceán.

Vývar z mořských plodů a ryb na rajčatech a bílém víně.Vývar z mořských plodů a ryb na rajčatech a bílém víně.

Co když jsme humra nikdy nejedli, poradí nám obsluha, jak na to?

Na humry se specializujeme, tudíž i náš personál ví, jak ho správně jíst a servírovat. Rádi své hosty navedeme a poradíme jim, jak si tuto delikatesu vychutnat co nejlépe. Umíme i napárovat víno a připravit humra na několik způsobů.

Poctivé steaky z české farmy

  • Brno

Jestli milujete maso, rozhodně musíte zajít do restaurace Nová Chaloupka. Připraví vám tu luxusní flank steak, tatarák, burger nebo třeba vepřovou panenku v parmazánové krustě. Mně se sbíhají sliny, jen to píšu. A nejlepší je, že dostanete maso z české farmy, kde se mají zvířata dobře. To se pak projeví i na kvalitě a chuti. A mimochodem, restaurace má vlastní udírnu, ve které každý týden vyudí fantastické domácí uzené.

Vše naprosto perfektní, prostředí pěkné, obsluha úžasná, domluva při rezervaci také, tatarák výborný. Ještě jednou pochvala kuchaři.

Ilona, kterou zdejší tatarák okouzlil

V restauraci Nová Chaloupka si pochutnáte třeba na vepřovém koleni s popcornovou kůži, kterou v Česku jen tak nenajdete.V restauraci Nová Chaloupka si pochutnáte třeba na vepřovém koleni s popcornovou kůži, kterou v Česku jen tak nenajdete.

Rozhovor s majitelem Ondřejem Sýsem

Které jídlo ze svého menu byste obzvlášť rádi vyzdvihli a proč?

Zauzený tatarský biftek. Vždy, když ho přinesu zákazníkům na stůl, fotí si jej a těší se, až sejmou skleněný poklop. Z něj se pak na ně vyvalí kouř, který krásně voní a zanechá v mase specifickou chuť.

Zauzený tatarský biftek z vyzrálého hovězího plemene Black Angus.Zauzený tatarský biftek z vyzrálého hovězího plemene Black Angus.

V čem je vaše kuchyně výjimečná?

Pro naši kuchyni využíváme maso z české farmy Škodovi, kde mají zvířátka komfort. Díky tomu víme, že naše jídla budou mít dobrou chuť. Pro samotné vaření jsme se inspirovali na cestách po světě. Klasiku jako třeba vepřové koleno, roastbeef nebo hamburger jsme přizpůsobili tomu, co jsme ochutnali na cestách.

Vyzrálý hovězí flank steak z plemene Black Angus podávaný se zkaramelizovanou šalotkou na červeném víně.Vyzrálý hovězí flank steak z plemene Black Angus podávaný se zkaramelizovanou šalotkou na červeném víně.

Vepřové koleno má tzv. popcornovou kůži, kterou jen tak v Čechách nenajdete. Koleno tak můžete sníst celé, jen kosti necháte na talíři. Roastbeef jsme dali do chleba, přidali k němu zelí, vyladěnou omáčku a nazvali jsme ho Chlebák. Tento jednoduchý pokrm je úžasný. Burger Jerry Sailor má v sobě omáčku obsahující stejnojmenný havajský rum. Aktuálně jsme začali každý týden udit, ať mohou lidé v této zlé době ochutnat skvělé domácí uzené. 

7chodové menu od vyhlášeného šéfkuchaře

  • Brno

Zažijte něco výjimečného a zajděte na 7chodové degustační menu do restaurace Bon­jour – Culinary Club ČR. Připraví vám ho oceňovaný šéfkuchař Petr Erin Kováč, držitel titulu Zlatý kuchař – Volba veřejnosti 2016. Zkušenosti sbíral nejen v Česku, ale také v zahraničí, takže se máte opravdu na co těšit.

Zažijte něco výjimečného a zajděte na degustační menu Petra Erina Kováče.Zažijte něco výjimečného a zajděte na degustační menu Petra Erina Kováče.

Pan šéfkuchař opět nezklamal. Jídlo bylo vynikající a doprovodné informace spolu s občasnými humornými glosami rovněž.

Radim, který si večer náramně užil

Rozhovor s šéfkuchařem Petrem Erinem Kováčem

Název vaší restaurace napovídá, že máte rádi francouzskou kuchyni. Najdeme u vás ryze francouzská jídla, nebo kombinujete různé druhy?

Ano, název může vyvolat dojem francouzské kuchyně, ale Bonjour je především pozdrav využívaný po ránu. Ráno je nejdůležitější část dne, představte si slunce, jak nakupujete čerstvé suroviny a vaříte oběd… Francouzská kuchyně zkrátka patří k základům kvalitní gastronomie. Přijďte a uvidíte.

Tygří kreveta, tuňáková pěna a meruňka.Tygří kreveta, tuňáková pěna a meruňka.

Kdybychom u vás mohli ochutnat jen jedno jídlo, které byste nám doporučili?

Řekl bych, že nejlepší je svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem.

Jaké nejzajímavější jídlo si u vás můžou hosté objednat?

Všechna jídla jsou zajímavá. Zejména proto, že jde o kvalitní pokrmy bez dochucovadel podle tradičních kuchařských postupů. Přesně toto se u nás v Bonjour vaří.

Ocenění Zlatý kuchař

Anketa Zlatý kuchař je vyhlašována od roku 2013 pod záštitou redakce Gastro&Hotel. Ta pravidelně osloví 30 až 40 odborníků, kteří o gastronomii a restauracích píší − novináře, foodblogery a gourmety. 

Ti poté sestavují vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů za uplynulý rok, určí tři zahraniční kuchaře, jmenují jednoho kandidáta na Objev roku a nominují jednoho kuchaře jako Hvězdu gastronomie do Síně slávy. Cení se především kuchařova kreativita, hledání nových cest a řemeslná zručnost.

V roce 2016 vznikla také kategorie Volba veřejnosti, kdy pro svého oblíbeného kuchaře hlasuje široká veřejnost. 

Exkluzivní 11chodové menu, které si zamilujete

  • Ostrava

Tohle je bomba! Naprosto výjimečný kulinářský zážitek. Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji na 11chodové menu do vyhlášené francouzské restaurace Guest Restaurant Français v centru Ostravy. Vzniká pod vedením britského šéfkuchaře Simona Guesta, který vařil v restauraci se 2 michelinskými hvězdami. Jíst budete i očima, každý chod vypadá jako umělecké dílo. A taky tak chutná!

Zajděte na 11chodové menu od britského šéfkuchaře Simona Guesta, který vařil v restauraci se 2 michelinskými hvězdami.Zajděte na 11chodové menu od britského šéfkuchaře Simona Guesta, který vařil v restauraci se 2 michelinskými hvězdami.

Nemůžu se rozhodnout, který z 11 chodů byl nejlepší. Chuťová dokonalost. Děkujeme za péči a osobní dohled majitele restaurace. Budeme se těšit na další návštěvu.

Pavlína, která už si na menu pochutnala

Rozhovor s šéfkuchařem Simonem Guestem

Vaše jídla jsou už od pohledu nádherná. Kde berete inspiraci na tak úžasné servírování?

Jsou za tím léta praxe. Sleduji práci nejlepších kuchařů na světě. Inspiruji se od nich, ale nikdy je nekopíruji. Nevěřím v kopírování nápadů, jídel ani receptů. A pak vám samozřejmě pomáhá praxe. Když jedno jídlo naservírujete tisíckrát, vyladíte to.

Tygří kreveta v máslové emulzi s česnekem a chilli s rýžovým crackerem.Tygří kreveta v máslové emulzi s česnekem a chilli s rýžovým crackerem.

Jste skutečně ryze francouzská restaurace, nebo kombinujete více stylů?

Některé mé nápady nejsou vždy francouzské, ale vždy vaříme s pomocí francouzských technik a metod. Naše à la carte menu je vždy zcela francouzské, polední byznys menu se skládá z jídel z celého světa.

Bylo těžké naučit Čechy jíst něco jiného než řízek, svíčkovou a guláš?

Nebyla to zrovna nejjednodušší věc, kterou jsem v životě dělal, ale s pomocí známého českého kuchaře, který se pokoušel o stejnou gastronomii jako já, to nakonec netrvalo dlouho. Lidé se osmělili a užili si to. Hned po otevření v roce 2013 jsme vařili hovězí po burgundsku a díky Zděňkovi Pohlreichovi, který vařil burgundské ve své televizní show, jsme následující týdny prodali stovky porcí. Tohle jídlo se stalo jedním z nejoblíbenějších jídel v našem menu a o 7 let později se stále drží na špici. Právě to je jeden z důvodů, proč děláme také kulinářské kurzy. Lidé se díky nim dozvědí, jak se jídlo připravuje a vaří.

Zauzený losos s červenou řepou a květákovým crème fraîche.Zauzený losos s červenou řepou a květákovým crème fraîche.

Pravý gyros a jiné řecké pochoutky

  • Ostrava

Za dobrým řeckým jídlem nemusíte letět až na Krétu. Stačí zajet do ostravské restaurace Ellas. Manželé Ampatzisovi sem přenesli svůj kousek Řecka a připraví vám tradiční gyros, souvlaki nebo třeba chalvu. Dělají tu i speciální omáčku z Metaxy, která dává gyrosu pořádný říz. 

Stylový interiér, velmi milá obsluha a vynikající jídlo. Moc nám chutnalo i víno a domácí limonáda. Dezert už se nevešel, ale ochotně nám jej zabalili. Určitě doporučím známým a v budoucnu ještě navštívíme.

Monika, která si dala menu s gyrosem

Užijte si poctivý řecký gyros v restauraci Ellas.Užijte si poctivý řecký gyros v restauraci Ellas.

Rozhovor s majitelem Spyridonem Ampatzisem

Které jídlo bychom u vás měli rozhodně ochutnat?

Určitě náš gyros, protože je pravý řecký, každý den čerstvý. Ani u nás v Řecku takový gyros nenajdete.

Jaké pití si Řekové dávají k jídlu nejraději?

Řekové dávají k jídlu hlavně víno, jak suché, tak polosladké, červené i bílé. 

Gyros v metaxové omáčce, tradiční řecký gyros, tzatziky, pita, salát.Gyros v metaxové omáčce, tradiční řecký gyros, tzatziky, pita, salát.

S jakou surovinou pracujete nejraději?

Nejlepší je extra panenský olivový olej ve vysoké kvalitě. Ten nesmí chybět v žádném řeckém jídle. 

Špičková večeře na zámku

  • Ostravsko

Jedinečný gastronomický zážitek si vychutnáte na zámečku v Petrovicích. Tento romantický areál s přírodním jezírkem a parkem je jen 7 km od Karviné a zhruba 32 km od Ostravy. Ochutnáte tu moderní jídla inspirovaná tradiční českou a francouzskou kuchyní v duchu slow food (při vaření se používají místní produkty, domácí plodiny a dávno zapomenuté recepty, pozn. redakce). Vznikají pod taktovkou šéfkuchaře Vojtěcha Besedy, který zdokonalil své umění pod vedením slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho

V kuchyni kraluje šéfkuchař Vojtěcha Besedy, který se učil od slavného Gordona Ramsayho.V kuchyni kraluje šéfkuchař Vojtěcha Besedy, který se učil od slavného Gordona Ramsayho.

Skvělé prostředí, milý personál.

Petr, který to vzal jasně a stručně, hodnocení 5 hvězdiček z 5

Rozhovor s šéfkuchařem Vojtěchem Besedou

Který pokrm z menu je nejnáročnější na přípravu a proč?

Za nejnáročnější pokrm z našeho menu považuji králíka se špenátovým velouté a bramborovým fondantem. Ač zní toto jídlo jednoduše, v našem podání obnáší hodně kuchařského umu a trpělivosti. Neméně důležité je načasování objednávky surovin, vzhledem k jejich čerstvosti a samotné přípravě.

Při přípravě tohoto pokrmu zpracováváme celého králíka, jak se říká, od hlavy až k patě. Stehna konfitujeme v sádle a následně z upraveného masa připravujeme krokety, králičí hřbet připravujeme minutkově, zamotaný do kvalitní uzené slaniny. Z králičích skeletů a kostí připravujeme omáčku neboli velouté.

Český králík se špenátovým velouté, bramborový fondant.Český králík se špenátovým velouté, bramborový fondant.

Jak u vás probíhá vymýšlení několikachodového menu?

Vícechodová menu u nás vytváříme společně s kuchařským týmem s ohledem na sezónnost a příležitost, při které jsou servírována. Vždy se snažíme kombinovat zajímavé, občas i exotické suroviny a moderní postupy s klasickou českou gastronomií a lokálními surovinami.

Při vaření se prý rád inspirujete recepturami našich babiček. Jaký největší poklad jste našel a převedl do moderního kabátu? Najdeme ho ve vašem menu?

Mnoho z našich pokrmů je inspirováno předchozími generacemi. Ať je to již zmíněný králík, při jehož přípravě zpracujeme úplně vše, stejně jako to dělaly naše babičky. Nebo například naše kulajda, kterou připravujeme pomocí moderních technologií a postupů, bez zahušťování moukou, ale chuťově přesně takovou, jakou si ji pamatuji z dětství. Jak kulajdu, tak králíka najdete v našem degustačním menu.

Variace domácích sorbetů se sezónním ovocem.Variace domácích sorbetů se sezónním ovocem.

Špičková Itálie v centru Olomouce

  • Olomouc

Špagety, lasagne, risotto, mořské plody… Chcete si vychutnat pravou italskou kuchyni i atmosféru? Navštivte olomouckou restauraci Taverna Allegra. Nachází se přímo v centru města, jen pár kroků od Horního náměstí s vyhlášeným sloupem Nejsvětější Trojice. V čem se restaurace liší od ostatních a kdo vám vlastně bude vařit? To vám v následujícím rozhovoru prozradí provozní restaurace Vlastimil Blaťák. 

Rozhovor s provozním Vlastimilem Blaťákem

Vaří u vás Italové, nebo Češi s praxí z Itálie?

U nás vaří výhradně Italové, přičemž každý pochází z jiné oblasti. Jednoho kuchaře máme z provincie Emilia-Romagna, druhého z Říma, třetí pochází z oblasti Veneto. To zaručuje skutečně širokou nabídku originálních italských jídel, která jsou připravována často podle rodinných receptů, které se dědí z generace na generaci.

V restauraci Taverna Allegra vaří pouze Italové. Často využívají rodinné recepty, které se dědí z generace na generaci.V restauraci Taverna Allegra vaří pouze Italové. Často využívají rodinné recepty, které se dědí z generace na generaci.

V čem se vaše restaurace liší od ostatních?

Myslím, že klíčem k „jinakosti“ je atmosféra restaurace. Zde totiž není jen italské jídlo, ale především italská atmosféra, italský život. Uvolněný, často emotivní, srdečný. S výrazným přesahem do celé italské kultury, která se sice kolem jídla točí, ale rozhodně jím nekončí. Hraje se třeba zrovna během vaší návštěvy Série A (nejvyšší italská fotbalová soutěž, pozn. redakce)? V restauraci se fandí. To musíte zažít.

Jaké jídlo z menu bychom měli určitě ochutnat a proč?

Na to nejde jednoduše odpovědět. Italská kuchyně stále ještě znamená pro mnoho Středoevropanů špagety a pizzu. Ale Itálie má 20 regionů, a jestli například Češi znají dvacet druhů omáček, Italové jich znají dvě stě. Nejlépe je přijít a poradit se s kuchařem, na co máte zrovna chuť a co je momentálně v sezónní nabídce.

Těstoviny s mořskými plody.Těstoviny s mořskými plody.

Tak to byl náš výběr restaurací na Moravě. Věřím, že si pochutnáte stejně jako stovky spokojených hostů před vámi. A protože dobré jídlo najdete i jinde po republice, podívejte se ještě na výběr restaurací v českých městech. Rozhodně stojí za návštěvu. Přejeme vám dobrou chuť!

Ukázat další restaurace ve vašem okolí

Sandra Soukupová

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé.