
Jak dobře znáte svou lásku? 🥂 Kvíz pro milovníky kávy a vína
Ve víně je pravda, ale znáte všechny pravdy o něm? A jak blízko jste si se svým každodenním šálkem kávy? Otestujte své znalosti ze světa kávových třešní a vinné révy. V dnešním testu prověříte nejen svou lásku k vínu a kávě, ale také baristické a someliérské znalosti a v neposlední řadě smysl pro humor. Nezapomeňte sečíst dosažené body a náležitě se za svůj úspěch odměnit.
1. K přípravě italského espressa je potřeba dodržet ideální tlak:
a) 9 barů
b) 9 baristů
c) 9 barbarů
| a) Přístroje na přípravu espressa by měly mít tlak vody 9 barů. Barista stačí pouze jeden a barbar by ke kávě neměl mít přístup vůbec. |
2. Existuje i jiná barva vína, než červená, bílá a růžová?
a) Ne, to je nesmysl
b) Ano, zelená
c) Ano, oranžová
| c) Oranžová vína se vyrábí prastarou metodou, kdy se hrozny bílých odrůd nejprve dlouze macerují a následně nekontrolovaně kvasí. Až poté, co se prokvašená réva znovu maceruje (zakopaná v zemi v kameninové nádobě), prochází teprve lisováním a nefiltrované víno se stáčí do lahví. Jakou barvu máte nejraději vy? |
3. Za vznik šampaňského může mnich Dom (Pierre) Pérignon. Co s vínem vlastně udělal?
a) Jel s lahvemi po hrbolaté cestě a vlivem natřásání jim vyletěly špunty
b) Provrtal do korku díru a do té pak foukal CO2
c) Zapomněl na něj
| c) Legenda praví, že roztržitý mnich Dom Pérignog jednoduše zapomněl, že má ve sklepě víno, které pak znovu zkvasilo a proměnilo se v šumivý skvost. Pro pravé champagne se vyplatí zajet přímo do městečka Épernay či do Remeše, ovšem skvělé bublinky pořídíte i u nás. |
4. Co je to Vacuum Pot?
a) Přístroj na hubnutí podtlakem, který využívala i Ilona Csáková
b) Vakuový kávovar s kahanem a dvěma baňkami
c) Anglický název pro papiňák
| b) Ve Vacuum Potu si připravíte vynikající filtrovanou kávu, která bude mít jiskru a její hladinku nebude kazit žádný kal. Ale pokud se chcete pustit do hubnutí, káva i podtlak vám k tomu zajisté pomohou. Stačí jen správně vybírat. |
5. Věda o víně se nazývá:
a) Enologie
b) Entomologie
c) Ententýkologie
| a) Enologie je správně. Entomologie je totiž věda zabývající se studiem hmyzu, který ve víně nemá co dělat. Ententýkologii zase často praktikují mnozí vládní činitelé. Kdyby místo toho nalili sobě i občanům čistého vína, udělali by lépe. |
6. Je pravda, že má kávová odrůda arabika více kofeinu než odrůda robusta?
a) Ano
b) Ne
c) Není to pravda, ale mohla by být
| b) Je to přesně naopak, arabika má kofeinu méně. Vyzkoušejte sami, jaký je rozdíl v síle směsi arabiky a robusty nebo čisté arabiky. |
7. Jak se v originále nazývá cibetková káva?
a) Manis Tupai
b) Kopi Luwak
c) Kopni Kafe
| b) Výraz pro cibetku je právě luwak, káva se řekne kopi. Manis Tupai by byla sladká (resp. bonbónková) veverka. Kopni Kafe je zase pokyn, jak se ráno nejlépe probrat. Pojmy pochází z hovorové češtiny, nikoli indonéštiny. |
8. Co je to „párování vína“?
a) Napařování skleničky na víno, aby nebyla moc studená
b) Kombinování vína s vínem, aby bylo dosaženo minimální ranní kocoviny
c) Kombinování vín s konkrétním jídlem tak, aby bylo dosaženo maximálního chuťového zážitku
| c) Lahodné spojení vína s tím pravým jídlem. Pokud hledáte, s čím nejlépe párovat vaše oblíbené víno, tak doporučujeme zabrousit do kategorie delikates, kde se nabízí hned několik vhodných adeptů. |
9. Jak se jmenuje vinařská lokalita, u níž byla nalezena nejstarší keramická soška na světě?
a) Slovácko
b) Pálava
c) Věstonicko
| b) Pálava je ta pravá nejen pro víno, ale i pro vaši dovolenou. |
10) Jak káva, tak červené víno obsahují zdraví prospěšné antioxidanty, které pomáhají zpomalit proces stárnutí buněk. Víte, jaké množství vína je považované za vhodné?
a) 1 sklenička
b) 1 lahev
c) 1 sklípek
| a) Jedna sklenka stačí. Pokud si ale skleniček dáte občas trochu víc, nebo naopak denní konzumaci neholdujete, vypořádejte se se stárnutím jinak. Třeba pravidelným odpočinkem ve wellness nebo u kosmetičky. |
Výsledky kvízu: Jaký jste znalec vinných a kávových bobulí?
Správné odpovědi: 1 a), 2 c), 3 c), 4 b), 5 a), 6 b), 7 b), 8 c), 9 b), 10 a).
- 8–10 správných odpovědí: Je vidět, že se v pití podpůrných i kompenzačních nápojů vyznáte. Připíjíme na vaše zdraví a oslňující znalosti!
- 4–7 správných odpovědí: Jako kavárník či someliér se nejspíš neuživíte, ale nezoufejte, trénink dělá mistra! Dopřejte si pravidelné lekce v některé ze svých oblíbených kaváren či restaurací.
- 0–3 správných odpovědí: Váš smysl pro sarkasmus je ohromující. Napište některému z našich IT odborníků a zajděte na kávu, jistě si budete mít o čem povídat.
Jak se vám článek líbil?