
Jak dobře znáte svou lásku? 🥂 Kvíz pro milovníky kávy a vína
Ve víně je pravda, ale znáte všechny pravdy o něm? A jak blízko jste si se svým každodenním šálkem kávy? Otestujte své znalosti ze světa kávových třešní a vinné révy. V dnešním testu prověříte nejen svou lásku k vínu a kávě, ale také baristické a someliérské znalosti a v neposlední řadě smysl pro humor. Nezapomeňte sečíst dosažené body a náležitě se za svůj úspěch odměnit.
1. K přípravě italského espressa je potřeba dodržet ideální tlak:
a) 9 barů
b) 9 baristů
c) 9 barbarů
a) Přístroje na přípravu espressa by měly mít tlak vody 9 barů. Barista stačí pouze jeden a barbar by ke kávě neměl mít přístup vůbec. |
2. Existuje i jiná barva vína, než červená, bílá a růžová?
a) Ne, to je nesmysl
b) Ano, zelená
c) Ano, oranžová
c) Oranžová vína se vyrábí prastarou metodou, kdy se hrozny bílých odrůd nejprve dlouze macerují a následně nekontrolovaně kvasí. Až poté, co se prokvašená réva znovu maceruje (zakopaná v zemi v kameninové nádobě), prochází teprve lisováním a nefiltrované víno se stáčí do lahví. Jakou barvu máte nejraději vy? |
3. Za vznik šampaňského může mnich Dom (Pierre) Pérignon. Co s vínem vlastně udělal?
a) Jel s lahvemi po hrbolaté cestě a vlivem natřásání jim vyletěly špunty
b) Provrtal do korku díru a do té pak foukal CO2
c) Zapomněl na něj
c) Legenda praví, že roztržitý mnich Dom Pérignog jednoduše zapomněl, že má ve sklepě víno, které pak znovu zkvasilo a proměnilo se v šumivý skvost. Pro pravé champagne se vyplatí zajet přímo do městečka Épernay či do Remeše, ovšem skvělé bublinky pořídíte i u nás. |
4. Co je to Vacuum Pot?
a) Přístroj na hubnutí podtlakem, který využívala i Ilona Csáková
b) Vakuový kávovar s kahanem a dvěma baňkami
c) Anglický název pro papiňák
b) Ve Vacuum Potu si připravíte vynikající filtrovanou kávu, která bude mít jiskru a její hladinku nebude kazit žádný kal. Ale pokud se chcete pustit do hubnutí, káva i podtlak vám k tomu zajisté pomohou. Stačí jen správně vybírat. |
5. Věda o víně se nazývá:
a) Enologie
b) Entomologie
c) Ententýkologie
a) Enologie je správně. Entomologie je totiž věda zabývající se studiem hmyzu, který ve víně nemá co dělat. Ententýkologii zase často praktikují mnozí vládní činitelé. Kdyby místo toho nalili sobě i občanům čistého vína, udělali by lépe. |
6. Je pravda, že má kávová odrůda arabika více kofeinu než odrůda robusta?
a) Ano
b) Ne
c) Není to pravda, ale mohla by být
b) Je to přesně naopak, arabika má kofeinu méně. Vyzkoušejte sami, jaký je rozdíl v síle směsi arabiky a robusty nebo čisté arabiky. |
7. Jak se v originále nazývá cibetková káva?
a) Manis Tupai
b) Kopi Luwak
c) Kopni Kafe
b) Výraz pro cibetku je právě luwak, káva se řekne kopi. Manis Tupai by byla sladká (resp. bonbónková) veverka. Kopni Kafe je zase pokyn, jak se ráno nejlépe probrat. Pojmy pochází z hovorové češtiny, nikoli indonéštiny. |
8. Co je to „párování vína“?
a) Napařování skleničky na víno, aby nebyla moc studená
b) Kombinování vína s vínem, aby bylo dosaženo minimální ranní kocoviny
c) Kombinování vín s konkrétním jídlem tak, aby bylo dosaženo maximálního chuťového zážitku
c) Lahodné spojení vína s tím pravým jídlem. Pokud hledáte, s čím nejlépe párovat vaše oblíbené víno, tak doporučujeme zabrousit do kategorie delikates, kde se nabízí hned několik vhodných adeptů. |
9. Jak se jmenuje vinařská lokalita, u níž byla nalezena nejstarší keramická soška na světě?
a) Slovácko
b) Pálava
c) Věstonicko
b) Pálava je ta pravá nejen pro víno, ale i pro vaši dovolenou. |
10) Jak káva, tak červené víno obsahují zdraví prospěšné antioxidanty, které pomáhají zpomalit proces stárnutí buněk. Víte, jaké množství vína je považované za vhodné?
a) 1 sklenička
b) 1 lahev
c) 1 sklípek
a) Jedna sklenka stačí. Pokud si ale skleniček dáte občas trochu víc, nebo naopak denní konzumaci neholdujete, vypořádejte se se stárnutím jinak. Třeba pravidelným odpočinkem ve wellness nebo u kosmetičky. |
Výsledky kvízu: Jaký jste znalec vinných a kávových bobulí?
Správné odpovědi: 1 a), 2 c), 3 c), 4 b), 5 a), 6 b), 7 b), 8 c), 9 b), 10 a).
- 8–10 správných odpovědí: Je vidět, že se v pití podpůrných i kompenzačních nápojů vyznáte. Připíjíme na vaše zdraví a oslňující znalosti!
- 4–7 správných odpovědí: Jako kavárník či someliér se nejspíš neuživíte, ale nezoufejte, trénink dělá mistra! Dopřejte si pravidelné lekce v některé ze svých oblíbených kaváren či restaurací.
- 0–3 správných odpovědí: Váš smysl pro sarkasmus je ohromující. Napište některému z našich IT odborníků a zajděte na kávu, jistě si budete mít o čem povídat.
Jak se vám článek líbil?