Kde se s voucherem královsky najíte? Tipy na skvělé restaurace v Čechách

Kde se s voucherem královsky najíte? Tipy na skvělé restaurace v Čechách

Sandra Soukupová Sandra Soukupová 18. 11. 2020

Kde si dát šťavnatý steak, kam zajít na humra a kde oslavit romantické výročí? Máme pro vás tipy na skvělé restaurace v různých českých městech. Udělejte si výlet a najezte se 66 metrů nad zemí, ochutnejte luxusní 7chodové menu nebo svíčkovou jako od babičky. Restaurace jsme vybrali z nabídky Slevomatu a jejich kuchaři či majitelé vám prozradí, proč máte vyrazit právě k nim. A mimochodem, voucher do těchto restaurací je dárek na jistotu. Potěšte své blízké.

Tip: Skvělé podniky najdete také na Moravě. Podívejte se na výběr moravských restaurací, které rozhodně stojí za návštěvu.

Tartar z tuňáka s mangem, koriandrem, limetou, chilli a křupavými cibulovými kroužky. Ginger & Fred, PrahaTartar z tuňáka s mangem, koriandrem, limetou, chilli a křupavými cibulovými kroužky. Ginger & Fred, Praha

7chodové menu, na které nezapomenete  

  • Praha, Malá Strana

Vyrazte za jedinečným gastronomickým zážitkem do restaurace Hoffmeister do stejnojmenného 5* hotelu na Malé Straně. To, co se v místní kuchyni odehrává, není vaření, ale koncert. Můžete si být jisti, že vaše chuťové pohárky odmění menu bouřlivým potleskem. A co si tu dát? Doporučuji například 7chodové degustační menu s kachními rillettes, polévkou z jeruzalémského artyčoku a vepřovou panenkou. Jak chutná jeruzalémský artyčok a jak vůbec vzniká 7chodové menu, vám prozradí majitelka restaurace, paní Ivana Michalová.

Rozhovor s majitelkou Ivanou Michalovou

Restauraci Hoffmeister najdete ve stejnojmenném 5* hotelu na Malé Straně.Restauraci Hoffmeister najdete ve stejnojmenném 5* hotelu na Malé Straně.

Ve vašem menu se objevuje jeruzalémský artyčok. Co je to a proč bychom ho měli ochutnat?

Jedná se o topinambur, což je hlízovitá rostlina. Dříve dostala název židovský brambor, dnes jeruzalémský artyčok. V poslední době si získala své místo v gastronomii, největším pěstitelem je Francie. Má léčivé účinky a je vhodná pro diabetiky, protože neobsahuje žádný škrob. V české gastronomii se po vzoru Francouzů používá právě na krém z jeruzalémských artyčoků, rovněž jako chips nebo pečený. Má výbornou oříškovou chuť.

Vše bylo úplně úžasné, předčilo to naše očekávání. Personál byl úžasný a jídlo fantastické. Všem vřele doporučuji.

Jiřina, která si vychutnala 3chodové menu a privátní wellness

Používáte při servírování i moderní postupy, které hosté v běžných restauracích neuvidí?

Ano, pro naši kuchyni je typické zauzení některých předkrmů. Zauzení provádíme přímo před hosty při servírování. Rovněž používáme molekulární kuchyni, carving (vyřezávání ovoce a zeleniny, pozn. redakce) a jiné zajímavosti.

Menu zahájí amuse bouche a sklenka prosecca.Menu zahájí amuse bouche a sklenka prosecca.

Prozradíte nám, jak probíhá příprava 7chodového menu? Kde berete inspiraci a jak menu skládáte dohromady?

Inspirace a příprava 7chodového menu je pouze v rukou šéfkuchaře. V první řadě vycházíme vždy z našeho sezónního menu nebo z pokrmů, které se k jednotlivým obdobím hodí. Vzhledem k sezónnosti se tedy může některý z pokrmů nebo jeho úprava změnit. Menu by mělo být vyvážené, měla by to být harmonie na sebe navazujících chutí a výsledkem by měl být jednotný, velmi příjemný celek, který v zákazníkovi vyvolá a zachová příjemné gastronomické emoce. Ty se mohou rovněž snoubit s vínem, které tento gastronomický zážitek dovrší.

K menu se znamenitě hodí italské víno Pinot Grigio nebo Merlot Veneto.K menu se znamenitě hodí italské víno Pinot Grigio nebo Merlot Veneto.

Luxusní večeře v Tančícím domě 

  • Praha, Nové Město u Jiráskova mostu

Blýskněte se doma pozváním na vskutku výjimečnou večeři. Zamluvte stůl v pražské restauraci Ginger & Fred, která se nachází v 7. patře slavného Tančícího domu. Je z ní dechberoucí výhled na město a na přípravě menu se podílí šéfkuchař Ondřej Slanina, známý z televizního pořadu Kluci v akci. Vychutnáte si tady nejen 5chodové menu, ale i jedinečný pohled na Prahu. Výjimečnost zážitku spočívá také v tom, že se menu každý měsíc mění. Hlavní roli ale vždy hraje steak a ryba. 

Rozhovor s šéfkuchařem Rudolfem Doležalem

Restaurace se nachází v 7. patře Tančícího domu. Je odtud krásný výhled na Prahu.Restaurace se nachází v 7. patře Tančícího domu. Je odtud krásný výhled na Prahu.

Vaše degustační menu se pravidelně obměňuje. Jak často ke změně dochází a proč to vlastně děláte?

Degustační menu obměňujeme každý měsíc. Chceme tím vždy vytvořit nové zajímavé menu pro naše stálé zákazníky.

Co považujete za specialitu své kuchyně a proč?

Velmi rád vařím seafood, který téměř vždy najdete na našem menu. Chci dát možnost zákazníkům vychutnat si mořské speciality.

Jaké nejnevšednější jídlo si u vás můžou hosté objednat?

Mušle svatého Jakuba s celerovým pyré, jablky, jelitem a omáčkou s kávou.

Filet makrely s hořčičnou omáčkou, salátem z fenyklu, radicchia a pomerančů s pečenými brambory.Filet makrely s hořčičnou omáčkou, salátem z fenyklu, radicchia a pomerančů s pečenými brambory.

Hodujte 66 metrů nad zemí

  • Praha, Žižkovská věž

Málokterá restaurace se může pyšnit tím, že její hosté mají hlavu doslova v oblacích. Jednou z nich je cenami ověnčená restaurace Oblaca. Nachází se v Žižkovské věži, 66 metrů nad zemí. Při hodování budete mít Prahu jako na dlani. Dokonce možná uvidíte i svůj dům, pokud jste místní. A kdyby náhodou ne, vyvezte se výtahem ještě o pár metrů výš. Nad restaurací je observatoř, která umožňuje 360° výhled na město.

Do restaurace vyrazila i oblíbená blogerka Píšu, protože víno. Vzala s sebou maminku a babičku, aby ochutnaly místní drinky. Jak zážitek hodnotí?

Vyjely jsme do 66 metrů, kde se nachází bar Oblaca, a babička nadšením div neskákala do vzduchu. Pozorovat mistry barmany při práci je úžasný zážitek. Po drinku jsme vyjely ještě do observatoře, a to vám teprve bylo něco. Výhled je vážně dechberoucí. Nejste nijak časově limitovaný, takže se klidně kochejte a foťte dvě hodiny.

blogerka Kristýna alias píšu, protože víno

Restaurace Oblaca se nachází 66 metrů nad zemí. Výhled na Prahu je překrásný.Restaurace Oblaca se nachází 66 metrů nad zemí. Výhled na Prahu je překrásný.

Rozhovor s šéfkuchařem Tomášem Lachmanem 

Na které jídlo z menu jste obzvlášť hrdí a proč?

U nás v restauraci jsme patřičně hrdí na více jídel, ať už to jsou jídla z à la carte, nebo ze speciálního menu, které připravujeme v sezónním rytmu. Kdybych měl vyzdvihnout jeden pokrm, bude to určitě rolovaný jehněčí krk s bramborovou Annou a fava fazolkami. Tento pokrm vaříme od otevření a považujeme ho za náš „house produkt“, který je součástí každé à la carte nabídky. Není těžký na přípravu, ale zabere nějakou tu hodinku. 

Krky je potřeba pečlivě vykostit, poté se rolují společně s bylinkami a česnekem a následně se připravují ve vakuu a vodní lázni (technologie sous vide) přibližně 8 až 10 hodin při nízké teplotě. Takto připravený jehněčí krk glazujeme při výdeji v silné bylinkové redukci, kterou připravujeme z vypečených jehněčích kostí. Podáváme k němu karamelizované perlové cibulky a fava fazolky, které už jen stačí zaglazovat na pánvi společně se zeleninovým vývarem a máslem. Hotový pokrm ozdobíme čerstvými lístky kerblíku a bylinkovým olejem.

Takto připravený krk v kombinaci s kvalitním červeným vínem hraje prim, což máme potvrzené díky zpětné vazbě od našich zákazníků. 

Co je bramborová Anna

Připravuje se podobně jako gratinované brambory. Jediný rozdíl je v tom, že místo smetany použijeme přepuštěné máslo. Ovšem malý trik je v tom, že tenké plátky brambor musíme opravdu pečlivě skládat a vrstvit na sebe tak, aby nám po upečení bramborová Anna držela krásný a požadovaný tvar.

Vaše restaurace získala popáté v řadě prestižní ocenění 3 zlaté lvy. Míříte ještě výš?

Ocenění si opravdu velmi vážíme. Je to úspěch všech lidí, kteří se na tom soukolí podílejí. A jestli míříme výš? Vždy je dobré vytyčit si cíle a udělat maximum pro to, aby jich člověk dosáhl. Zároveň ovšem nesmíte zapomínat na to, že práce by měla být i jakousi kolektivní zábavou. Gastronomie je hlavně o lidech a lidé by si ji měli do sytosti užít. Je skvělé, když lidem chutná a užijí si návštěvu v podniku, do kterého se pak rádi vrací.

Temperovaný losos label rouge, koprová espuma, pečený brambor, vejce a strouhanka z máslového croissantu.Temperovaný losos label rouge, koprová espuma, pečený brambor, vejce a strouhanka z máslového croissantu.

Kdo uděluje zlaté lvy

Zlatí lvi se udělují od roku 2014. Jde o prestižní ocenění kvality českých a moravských restaurací. Za projektem stojí nakladatelství TopLife Czech, které vydává tituly zaměřené na zážitkovou gastronomiii a životní styl. Podniky, které lva získají, jsou představeny v prestižním průvodci “Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy” každý rok na podzim.

Jeden zlatý lev putuje do restaurací se stabilní kvalitou a celkovým zážitkem z návštěvy. Dva zlatí lvi jsou zárukou neobyčejného zážitku a tři zlatí lvi zaručují setkání s vrcholným uměním šéfkuchaře, profesionálním personálem, vkusným interiérem a celkově výjimečnou atmosférou restaurace. Hodnocení udělují zákazníci, kteří restaurace opakovaně navštěvují. Hodnotí chuť, vůni, vzhled i nápaditost jídla, chování obsluhy, prostředí, čistotu, jídelní servis, toalety i výši útraty, která musí odpovídat úrovni zážitku. 

Nad restaurací je observatoř, která umožňuje 360° výhled na město.Nad restaurací je observatoř, která umožňuje 360° výhled na město.

Senzační ryby v podhradí

  • Pardubicko

Výtečně se najíte také ve východních Čechách, konkrétně restauraci Na Výsluní. Najdete ji v obci Srch, jen 8 km od Pardubic a 17 km z Hradce Králové. Pokud nejste zdejší, doporučuji návštěvu spojit s výletem na hrad Kunětická hora. Ale zpátky k restauraci. Šéfkuchař David Bezvoda připravuje sezónní menu inspirované jak českou, tak evropskou kuchyní. Navíc umí udělat senzační mořské plody a ryby, které jsou vyhlášené široko daleko

Příjemná a vstřícná obsluha, perfektní jídlo i prostředí. Není co dodat.

Jakob, který si dal 5chodové menu s variací steaků

V restauraci Na Výsluní dělají senzační mořské plody a ryby, které jsou vyhlášené široko daleko.V restauraci Na Výsluní dělají senzační mořské plody a ryby, které jsou vyhlášené široko daleko.

Rozhovor s šéfkuchařem Davidem Bezvodou

Pracoval jste ve 4* hotelech a luxusních restauracích v zahraničí. Jakou kuchyni teď vaříte v Čechách?

Ano, vařil jsem 2 roky v Mnichově ve vyhlášené velké bavorské restauraci a v Čechách jsem 4 roky dělal zástupce šéfkuchaře ve čtyřhvězdičkovém hotelu U Královny Elišky v Hradci Králové. V naší restauraci se zaměřujeme na sezónní minutkovou evropskou kuchyni a českou klasiku.

Na jaké jídlo z menu jste obzvlášť pyšný a proč?

Výborných jídel máme hodně. Pyšný jsem na humra a hitem letošního léta byla zauzená panenka plněná sušenou švestkou a tyrolským špekem s grilovanými mladými žampiony a demi-glace omáčkou. V oblibě máme přípravu mořských ryb a korýšů. Pro svou kvalitu přípravy jsme vyhlášení jako málokterá restaurace.

Tartar z tuňáka žlutoploutvého, bylinky, limetka.Tartar z tuňáka žlutoploutvého, bylinky, limetka.

Špičkové menu v honosném sále

  • Karlovy Vary

Spojte dobré jídlo s relaxací a vyrazte do Karlových Varů. Projdete se po kolonádě, ochutnáte léčivé prameny a den zakončíte večeří restauraci Millenimum. Ta je součástí stejnojmenného wellness hotelu a pyšní se krásným honosným sálem s vyvýšenou galerií. Doporučujeme zejména 3chodové menu s dorůžova upečenou vepřovou panenkou.

Krásné prostředí, skvělé jídlo a obsluha. 

Věra, která si už na 3chodovém menu pochutnala

Hodovat budete v krásném honosném sále s vyvýšenou galerií.Hodovat budete v krásném honosném sále s vyvýšenou galerií.

Rozhovor s majitelem Tomášem Kávou

Z jaké kuchyně vycházíte při přípravě jídel nejčastěji?

Nejraději máme moderní českou kuchyni, ale nabízíme i mezinárodní speciality. Menu měníme podle sezóny, takže u nás najdete vždy něco nového z čerstvých surovin.

Na jaký pokrm z menu jste nejvíce pyšní?

Pokud jde o naše 3chodové menu, tak tam mě těší domácí paštika. Je to úžasná kompozice čerstvých surovin, které jsou zvýrazněné chutí čerstvě mletého zeleného pepře. Krásně to koresponduje se sladkokyselou chutí brusinkového přelivu. 

Na šťavnatý steak do lesa

  • Karlovy Vary

Skvěle se najíte také kousek od Karlových Varů v hotelové restauraci Green Paradise. Nachází se v zeleném ráji mezi lesy a řekou Teplá, dokonalý balzám na duši. Určitě tady ochutnejte 3chodové menu s pikantním tataráčkem a variací steaků. Je to fantazie. 

Když jsme dorazili na místo, neměli jsme pomalu ani kde zaparkovat, což nás usvědčilo v tom, že celkově tenhle hotel a restaurace budou velice žádané. A byla to pravda. Personál byl moc milý, jídlo o 3 chodech vynikající! Nijak dlouho jsme nečekali, dokonce jsme mohli sedět venku poblíž lam, což bylo supr. Určitě bych se tam ráda podívala ještě jednou formou wellness pobytu.

Jana, která si restauraci nemůže vynachválit

Rozhovor s majitelem Tomášem Kávou

Z jaké kuchyně vycházíte při přípravě jídel nejčastěji?

Nejraději máme moderní českou kuchyni. Menu měníme podle sezóny a připravujeme jej z čerstvých regionálních surovin. 

Na jaký pokrm z vašeho 3chodového menu jste nejvíce pyšní a proč?

Určitě na hlavní chod. Připravuje se z kvalitně zpracovaného výběrového masa. Steaky jsou krásně šťavnaté a skvěle dochucené. Využíváme k tomu vlastnoručně namíchanou směs koření našeho šéfkuchaře. 

Hovězí rumpsteak, vepřová kotletka a kuřecí prso na pepřové omáčce, k tomu pečená brambora plněná grilovanou zeleninou na provensálský způsob.Hovězí rumpsteak, vepřová kotletka a kuřecí prso na pepřové omáčce, k tomu pečená brambora plněná grilovanou zeleninou na provensálský způsob.

Svíčková jako od babičky

  • České Budějovice

Zastavte se bistru Libra na tradiční český oběd nebo večeři. Podnik je cca 13 km od Českého Krumlova a 17 km z Českých Budějovic. Majitelé se řídí heslem “když už, tak pořádně”, proto odebírají pouze bio maso a pečou si vlastní housky. Místní svíčková je vyhlášená po celém okolí a čokoládový fondant je vyloženě sen.

Krásné prostředí, restaurace vypadá jako zámeček. Jídlo luxusní, hamburger byl obří, musela jsem ho jíst na tři části. K pití výborné našlehané frappé, přesně, jak má být, jako v Řecku. Navíc mají bylinkové domácí limonády, které jsem nikde jinde neviděla (např. třezalkovou s pomerančem a podobně).

 Gabriela, která si tady moc pochutnala

Bistro Libra se specializuje hlavně na českou kuchyni “jako od babičky”.Bistro Libra se specializuje hlavně na českou kuchyni “jako od babičky”.

Rozhovor s majitelkou Danielou Librovou

Na jaký styl kuchyně se zaměřujete?

Specializujeme se hlavně na českou kuchyni, kde se řídíme heslem “jako od babičky”. Seženete u nás ale i hamburger.

Jaké jídlo bychom u vás určitě měli ochutnat?

Máme vyhlášenou svíčkovou, kterou vaříme podle původního receptu. Každý už o nás ví, že si pečeme vlastní housky a bereme výhradně bio maso z Naší farmy. Takže i hamburger Bistro LIBRA rozhodně stojí za to ochutnat. A jako sladkou tečku vám naše obsluha doporučí čokoládový fondant. Vždy, když si zákazníci objednají jen jeden, upozorňujeme je, že si ho budou závidět a neprohloupí, když si dá každý svůj. Pokaždé nám zákazníci poděkují s tím, že jsme měli pravdu a jsou rádi, že na nás dali.

V bistru si pečou vlastní housky a berou výhradně bio maso z Naší farmy.V bistru si pečou vlastní housky a berou výhradně bio maso z Naší farmy.

A jaké nejnevšednější jídlo si u vás můžou hosté objednat?

Nemohu říct, že máme na stálem lístku něco, co by hosté neznali. Ale vypíchnu smažený sýr, který je v dnešní době asi nejkontroverznějším pokrmem v gastronomii. Řídíme se heslem “když už, tak pořádně”, proto děláme smažák z goudy. Obalíme ho v naší strouhance a podáváme s bramborovými grenaillemi, politými přepuštěným máslem. To vše doladí naše domácí tatarka. Mnoho zákazníků si velice cení, že máme sýr v nabídce, protože milovníků smažáku je dneska stále ještě mnoho, včetně mě.

Španělské tapas, humr i steak

  • Plzeň

Co si budeme povídat, jižanské národy připravují fantastická jídla. A Španělé obzvlášť. Ochutnejte tradiční španělskou a středomořskou kuchyni Restaurante, Bar de Tapas el Cid v centru Plzně. Dělají tu znamenité tapas se španělskou šunkou, klobásou nebo mořskými plody a také humra, pražmu nebo steaky. Až tohle všechno sníte, můžete hladu klidně vzkázat pověstné “Hasta la vista!”.

V této restauraci se již nejedná o pouhé zahnání hladu dobrým jídlem, ale o skutečný gastronomický zážitek. Užili jsme si všechny chody, od předkrmu po dezert. Velmi oceňuji i nabídku vín od českých po zahraniční. Celkově návštěvu tohoto podniku hodnotím velmi pozitivně a nezbývá nic jiného než vřele doporučit. 

Verunka, která ochutnala tapas a grilované kachní prso

Vychutnejte si středomořskou kuchyni v Restaurante, Bar de Tapas el Cid v centru Plzně.Vychutnejte si středomořskou kuchyni v Restaurante, Bar de Tapas el Cid v centru Plzně.

Rozhovor s provozním Miroslavem Broučkem

Je vaše kuchyně ryze španělská, nebo kombinujete víc stylů?

Naše restaurace se zaměřuje nejen na španělskou kuchyni, ale i na středomořskou. V menu najdete čistě španělské pokrmy jako gazpacho, paellu a jiné, ale i pokrmy z dalších států kolem Středozemního moře. Krom toho nabízíme i doplňkové pokrmy z tzv. Velkého Španělska z koloniální doby. U nás tedy můžete zabrousit chutěmi až do Asie nebo třeba Jižní Ameriky.

Co byste ze svého menu obzvlášť rádi vypíchli a proč?

Z nabízeného středomořského menu bych rozhodně vypíchnul všechny pokrmy. Jedná se o naše vyzkoušené a oblíbené bestsellery. Na začátek výběr různorodých tapas, poté vyzrálý steak na fazolkách nebo ryba. Vynikající regionální sýry s našim fíkovým chutney. A nakonec excelentní fondant, který děláme nejlepší v Plzni. Za tím si stojím.

Fondant au Chocolat – jemný čokoládový dezert podávaný s vanilkovou omáčkou.Fondant au Chocolat – jemný čokoládový dezert podávaný s vanilkovou omáčkou.

Jaké pití se nejvíc hodí k vašemu menu, co byste nám doporučili?

K menu vám nabídneme párované menu s vínem. Na začátek dostane zákazník italské prosecco. K hlavnímu chodu podáváme francouzské Chardonnay nebo Pinot Noir z Burgundska. K sýrům zase španělské vyzrálé víno Faustino V. Reserva a k dezertu se vrátíme k nám na Moravu k vinaři panu Stánkovi pro Lokus červený z Velkopavlovické podoblasti.

Tak to byl náš výběr restaurací napříč českými městy. Věřím, že si pochutnáte stejně jako stovky spokojených hostů před vámi. A protože dobré jídlo najdete taky na Moravě, podívejte se na výběr moravských restaurací, které stojí za návštěvu. Přejeme vám dobrou chuť!

Ukázat další restaurace ve vašem okolí

Sandra Soukupová

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé.