6 zdravých snídaní, po kterých se utlučete. Zkuste některou hned zítra
Snídaně je základ dne. Kolikrát jste to už slyšeli? Jenže ono se to dá těžko vyvrátit. Kvalitní snídaně náš organismus doslova nakopne do dalšího dne. Připravte si vyváženou, energetickou snídani plnou zdravých tuků, sacharidů a bílkovin. Představím vám hned 6 oblíbených receptů v duchu aktuálního trendu takzvaných fitness snídaní. Můžete si být jistí, že když je doma uděláte, budete za hvězdy. A ještě si pochutnáte!
Snídaně fitness šampionů
Jak má vypadat vyvážená snídaně?
Tip: Nebojte se zkoušet různé kombinace. |
Avokádová pomazánka
Rychlá snídaně pro všechny milovníky avokáda. Na talíři doplňte o oblíbený listový salát a kousky sušených rajčat. Snídaně pak bude vypadat mnohem lépe.
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
- 120 g přírodní lučiny
- 1 stroužek česneku
- špetka čerstvě mleté soli
Na dokončení:
- 2 vařená vejce
- sušená rajčata
- sezamová semínka (bílá/černá)
- čerstvě mletý pepř
- oblíbené pečivo
Postup:
Avokádo si podélně rozkrojíme, vyloupneme pecku a do misky vydlabeme lžící celé avokádo. To rozmačkáme vidličkou, přidáme lučinu, prolisovaný česnek, lehce osolíme a důkladně promícháme.
Na oblíbené pečivo (doporučuji kváskové/celozrnné) namažeme pomazánku, ozdobíme nakrájeným vejcem a sušenými rajčaty. Opepříme, posypeme sezamovým semínkem a doplníme o listový salát.
Tip: Upečte si k pomazánce čerstvé domácí housky nebo kváskový chleba.
Chléb s avokádem a vejcem
Avokádový toast si podmanil nejedno srdce českých strávníků. Není se čemu divit. Tady máte jednu „chlebovou“ domácí verzi, která opět nezabere víc jak pár minut.
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
- 120 g lučiny
- 1 uvařené vejce
- čerstvě mletá sůl
Na dokončení:
- sušená rajčata
- čerstvě mletý pepř
- sezamová semínka
- oblíbený chléb
- listový salát
Postup:
Kváskový chléb si namažeme lučinou. Avokádo podélně rozkrojíme, vydloubneme pecku, vyloupneme pokud možno vždy celou půlku avokáda a nakrájíme na plátky. Ty klademe na lučinu. Přidáme nakrájené vejce a sušené rajče. Opepříme, posypeme sezamovým semínkem a položíme na oblíbený listový salát (např. rukolu).
Slaná snídaně jako stvořená na víkend? Vejce Benedikt!
Tento snídaňový tahák spousty bister a kaváren netřeba představovat, ale kdyby náhodou někdo nevěděl, tak jde o kombinaci opečeného pečiva, např. veky, bulky, toastu, šunky / opečené slaniny / plátků uzeného lososa, pošírovaného vejce, holandské omáčky a libovolné zeleniny.
Výčet vás možná vyděsí, ale není třeba mít z tohoto receptu respekt. Když totiž dodržíte dané postupy, vše se povede. Jen počítejte s tím, že vám příprava zabere víc času, případně se do vaření pusťte s celou rodinou.
Ingredience na holandskou omáčku:
- 2 žloutky
- 50 ml suchého bílého vína
- 1/2 lžičky bílého vinného octa
- 80 g přepuštěného másla Organis
- špetka mletého bílého pepře
- špetka čerstvě mleté soli
Postup:
Připravíme si vyšší hrnec, do kterého dáme vařit vodu a na něj postavíme nerezovou misku. Do té dáme 2 žloutky, nalijeme bílé víno a vinný ocet. Vezmeme si metličku a šleháme, dokud v míse nevykouzlíme jemnou omáčku, která se konzistencí podobá majonéze. Pak teprve postupně přilíváme rozpuštěné přepuštěné máslo. Vždy jen trošičku, kterou zašleháme. Jako poslední přidáme špetku mletého bílého pepře a čerstvě mletou sůl.
Tip: Voda v hrnci se musí vařit, ale stačí jen mírně. Dobré je, když si misku s omáčkou občas na chvíli odstavíte a na okrajích misky ji setřete.
Ingredience na pošírované vejce:
- 3 vejce
- cca 2 l vody
- 50 ml octa
Postup:
Vejce si rozklepneme do misky – vždy jen jedno! Přichystáme si lžíci a děrovanou naběračku. V užším hrnci ohřejeme vodu, kterou musíme hlídat. Jakmile se ode dna hrnce začnou odlepovat bublinky, přilijeme ocet a opět počkáme, až se bublinky objeví.
V tu chvíli odstavíme hrnec bokem, lžící opatrně vytvoříme mícháním vír, do kterého z výšky vyklopíme 1 vejce z misky. Jakmile se vejce obalí bílkem, hned vracíme hrnec nad plamen/ohřev a vaříme zhruba 2–3 minuty (záleží i na velikosti vejce). Pak ihned vejce opatrně vyjmeme naběračkou na talíř.
Ingredience na 3 porce vejce Benedikt:
- 3 bulky
- 3 pošírovaná vejce
- holandská omáčka
- cca 120 g plátků slaniny
- jarní cibulka
- čerstvě mletý pepř
- čerstvě mletá sůl
Postup:
Opečeme si bulku, na ni navrstvíme opečenou slaninu. Přidáme pošírované vejce a posypeme nasekanou jarní cibulkou. Polijeme holandskou omáčkou a případně ještě dle chuti osolíme a opepříme.
Sladká snídaně, která chutná i zahřeje? Kaše!
Můj manžel je na sladké snídaně zatížený a kupovaných i domácích kaší snědl tolik, že by o tom mohl napsat knížku. I proto jsem byla zvědavá, co řekne na novinku v naší kuchyni – pečené ovesné vločky Peblo. Já uzobla už u přípravy, abych se přesvědčila, že tyhle vločky za to vážně stojí.
Uvařila jsem z nich hned dvě varianty snídaňové kaše. Jednu čokoládovou a druhou základní ovesnou se semínky. Manžel se hlavně z té čokoládové rozplýval ještě u oběda, dokonce prohlásil, že lepší čokoládovou ještě nejedl. Ani se nedivím. Když totiž máte kvalitní základ a přidáte dobré přepuštěné máslo (tuk je nositelem chuti), tak dostanete rázem hotovou dobrotu.
Nejsou cereálie, jako cereálieV úvodu jsem zmiňovala cereálie jako ideální základ snídaní. Ale pozor. Kupa veselých krabiček s různými kuličkami a hvězdičkami se na nás v obchodě doslova směje a slibují méně cukru a spoustu cereálií. Jenže většinou skutek utek. I proto milujeme domácí kaše. Zvláště ty ovesné, protože jak je méně známo, oves obsahuje ze všech obilnin nejkvalitnější bílkovinu a je také velice univerzálním základem pro sladké i slané kaše. |
Tip: Kaše můžete připravit i z rostlinného mléka.
Čokoládová kaše
Ingredience na 1 porci:
- 200 ml plnotučného mléka
- 60 g pečených ovesných vloček
- 1 kávová lžička přepuštěného másla Organis
- 1 kávová lžička medu
- 2 kostky čokolády (70 %)
- ovoce (např. ostružiny, maliny, borůvky…)
Postup:
Ovesné vločky nasypeme do mléka a dáme vařit. Průběžně mícháme, dokud vločky nezměknou, což trvá zhruba 10 minut. Ochutnáme, jestli nám stačí takto sladké, případně dosladíme medem. Vmícháme nastrouhanou čokoládu a přepuštěné máslo, ozdobíme ovocem a podáváme.
Ovesná kaše se semínky
Ingredience na 1 porci:
- 200 ml plnotučného mléka
- 60 g pečených ovesných medových vloček Peblo
- 1 kávová lžička přepuštěného másla Organis
- 1 kávová lžička medu
- 1 lžíce směsi se slunečnicí v barevné čokoládě od Pohody
Postup:
Ovesné vločky nasypeme do mléka a dáme vařit. Průběžně mícháme, dokud vločky nezměknou, což trvá zhruba 10 minut. Ochutnáme, jestli nám stačí takto sladké, případně dosladíme medem a posypeme směsí slunečnicových semínek. Semínka můžeme obměňovat, případně přidat i oblíbené ořechy. Uvedená porce je pro mě i mé děti dostačující, manželovi ale odvažuji 80 gramů vloček.
Tip: Pokud chcete udělat víc porcí, ale každý má chuť na jinou kaši, uvařte si jeden základ a ten pak libovolně dochuťte.
Jáhlová kaše s lyofilizovaným ovocem
Lyofilizované ovoce u nás doma už nesmí chybět. Zásoba mrazem sušených jahod, malin i ananasu totiž zaručeně dochutí nejen kaše, ale třeba také bílý jogurt a domácí pribiňák. Navíc zažene mlsnou našich dětí.
Ingredience na 1 porci:
- voda na spaření
- 250 ml plnotučného mléka
- 70 g jáhel
- 1 kávová lžička medu/javorového sirupu
- 1 kávová lžička přepuštěného másla Organis
- lyofilizované ovoce Organis
Postup:
Jako první spaříme jáhly dvakrát horkou vodou, aby nebyly hořké. Slijeme vodu, zalijeme jáhly mlékem a dáme vařit. Průběžně je mícháme, protože jáhly trvají delší dobu. Až jsou měkké, vmícháme lžičku ghí, lžičku medu nebo javorového sirupu a nandáme do misky. Libovolně ozdobíme lyofilizovaným ovocem a můžeme podávat.
Už máte hlad? Tak dobrou chuť!
Jak se vám článek líbil?