Kvíz: Sněžka, nebo Mont Blanc? Poznáte z fotky české a evropské hory?

Kvíz: Sněžka, nebo Mont Blanc? Poznáte z fotky české a evropské hory?

Sandra Soukupová 4. 11. 2021

Tipněte si, která hora je na obrázku. Máme pro vás 9 českých a evropských hor a jedno horské jezero ve známém pohoří. Na některých místech jste nejspíš sami byli, ale i tak pro vás máme vždy malou nápovědu, která vás navede na správnou stopu. Potřebujete jen tužku a papír na zaznamenání odpovědí. Tak do toho!

1. Začneme zlehka. O tuhle horu se dělíme s našimi severovýchodními sousedy. Možná jste se i vy kdysi učili, že měří 1602 m, ale ukázalo se, že je větší čahoun. Nově má prý 1603 metrů :-) Na vrchol se dostanete pěkně po svých, nebo pohodlně kabinovou lanovkou. A jméno této hory zní?

a) Praděd

b) Sněžka

Správná odpověď

2. Tohle nádherné ledovcové jezero najdete v obležení hor, které patří jak Slovákům, tak Polákům. Během roku je zamrzlé zhruba 155 dní, průměrná teplota vody je 6 °C. Jak se jmenuje a kde se nachází?

a) Štrbské pleso na Slovensku

b) Mořské oko v Polsku

Správná odpověď

Najděte si ubytování poblíž

3. Na vrcholu této hory, která měří 1353 metrů, najdete nejen krásný výhled na okolní pohoří, ale také nádrž přečerpávací vodní elektrárny. Můžete ji celou obejít a vyrazit také na exkurzi do budovy elektrárny. Tu je ale třeba předem objednat. Jak elektrárna, tak hora mají stejné jméno. Víte ho?

a) Dlouhé vedení

b) Dlouhé stráně

Správná odpověď

4. Co takhle sestoupit po schodech do prázdna a podívat se do propasti pod vámi? Chce to silné nervy, ale stojí to za to. Za hezkého počasí navíc dohlédnete až do Čech nebo na slovinskou horu Triglav. A aby toho vzrušení nebylo málo, projdete se po téměř stometrovém visutém mostě. Tedy pokud víte, kam za touto atrakcí zajet.

a) Chamonix ve Francii

b) Dachstein v Rakousku

Správná odpověď

5. Pokud se chystáte na tuhle horu, pořádně se oblékněte. Panuje tu drsné podnebí, průměrná roční teplota nepřesáhne 1 °C. Brr! Na vrcholu stojí televizní vysílač s rozhlednou, který je nejvyšším bodem v republice. S výškou 1638 metrů totiž trumfne i vrchol Sněžky.

a) Praděd

b) Praotec

Správná odpověď

Najít ubytování u Pradědu

6. Tahle hora byla kdysi nejvyšší horou Československa. Sněžku převyšuje o 1051 metrů a na její vrchol míří každoročně stovky turistů. Zajet za ní musíte do Vysokých Tater a její jméno zní…

a) Lomnický štít

b) Gerlachovský štít

Správná odpověď

7. A máme tu další horu, tentokrát jde o nejvyšší horu Šumavy a Bavorského lesa. Měří 1456 metrů a nachází se na německé straně pohoří. Na vrcholku je vojenská jednotka protivzdušné obrany se dvěma radary, přesto tam mohou vyrazit i turisté. Tipnete si její jméno?

a) Plechý

b) Velký Javor

Správná odpověď

Vyberte si ubytování na Šumavě

8. Tenhle čahoun se tyčí do výšky 4478 metrů nad mořem. Říká se, že je to jedna z nejkrásnějších hor v Evropě, a dělí se o ni Italové se Švýcary. Dostat se na vrchol není jen tak, pohodovou cestu jako na Sněžku nečekejte. Je to už opravdu náročná vysokohorská túra.

a) Mont Blanc

b) Matterhorn

Správná odpověď

9. Kvůli výšce této hory se vedou spory, některé zdroje uvádějí 1323 metrů, jiné 1324 metrů. Co je však jisté, je, že na vrcholu stojí meteorologická stanice a vysílač. Místo si oblíbil český básník Petr Bezruč, po němž je pojmenovaný nejstarší turistický výšlap v Evropě, tzv. Bezručův výplaz. Copak je to za horu?

a) Lysá hora

b) Vlasatá hora

Správná odpověď

10. A jdeme do finále. Tento masiv se podobá rakouskému Dachsteinu. I tady můžete stoupnout do prázdna neboli na prosklenou plošinu zavěšenou nad propastí. Výhled je tu impozantní, nejvyšší horu Evropy – Mont Blanc – budete mít jako na dlani. A pokud byste se snad chtěli trochu zchladit, proběhněte se ledovými tunely. Jaké město je výchozím bodem pro tento výlet?

a) švýcarská Ženeva

b) francouzské Chamonix

Správná odpověď

Výsledky

Správné odpovědi: 1. b), 2. a), 3. b), 4. b), 5. a), 6. b), 7. b), 8. b), 9. a), 10. b)

10–8 bodů: Páni! Klobouk dolů, svými vědomostmi můžete konkurovat i ostříleným horolezcům.

7–4 bodů: Slušná práce! Že vy už jste na některých horách byli osobně?

3–0 bodů: Dnes vám to úplně nevyšlo, ale víme, jak to můžete zlepšit. Vyrazte na horskou túru, jména hor vám z paměti už nevymizí.

Ukázat ubytování na horách

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru