Víte, co zabaví jak partu dětí, tak holky na rozlučce? My ano

Víte, co zabaví jak partu dětí, tak holky na rozlučce? My ano

Kristýna Kohoutová 11. 9. 2019

Tohle odpoledne bylo velká pecka! S kolegyní a kamarádkou Miri – Holkou z Moravy – jsme zamířily do Zojak gallery, a to s jediným cílem – namalovat si nejkrásnější hrneček na světě! Dobře, tak dva nejkrásnější hrnečky na světě, protože se nechceme hádat. Obě jsme si to užily jak malý a přišlo nám, že jsme se po pár letech vrátily na základku, na hodinu výtvarky. Super! 

Keramická dílna s kouzelnou atmosférou

Zojak gallery je jen pár kroků od metra Karlovo náměstí a cesta je teda, když zrovna nechytnete obří slejvák jako my, úplně pohodová. Galerie je maličká, kouzelná a atmosféra je z ní cítit, ještě než se vejde dovnitř. Ještě lepší to je, když se dovnitř fakt vejde – všude jsou hrnečky, talířky a kachličky, které si můžete ozdobit, a to nejkrásnější jsou samozřejmě barvičky. Chodí sem nejen děti, ale i party dospěláků – třeba kamarádky na rozlučku se svobodou, a to teprve musí být jízda. 

Ujala se nás sympatická paní majitelka, která nám všechno ukázala, vysvětlila a celou dobu byla po ruce, kdyby se něco přihodilo. Což se přihodilo, hned když Miri o milimetr přetáhla a muselo se opravovat. 

A co dát na hrnečky? Cokoli vás napadne. Nejčastější motivy jsou prý srdíčka a kytičky, to jsme nechtěly. Já měla jasno, na hrneček jsem si namalovala několik sklenek vína. To aby mi to přes den, když piju kafe, připomínalo, že přijdou lepší časy. Miri měla jasno taky, její přítel totiž prohlásil, že si přeje hrneček s „motivy lesa“. Tak jsme se pustily do práce.

Jak zdobit? Fantazii se meze nekladou

Barvy před a po vypálení vypadají o dost jinak, ale v galerii je vzorník, na kterém vše uvidíte, a tak nemůžete šlápnout vedle. Je hned několik metod, jak hrneček ozdobit. „Obyčejné“ malování můžete ozdobit rytím nebo použitím pásek na oddělení jednotlivých částí. Já se spokojila s páskami, Miri své slavné motivy lesa do glazury vyryla.

A je to! Pak už stačí jen počkat pár dní na vypálení (což je ta nejtěžší část celého procesu, čekat na tu nádheru) a je hotovo! Tak co, už víte, co bude zdobit vás kousek?

PS: My ještě stoprocentně přijdeme. Nutně totiž potřebujeme další hrnečky, talíř, misku a vůbec všechno, co se tu dá vytvořit. Nutně!

Chci si také namalovat hrníček

Jak se vám článek líbil?

Kristýna Kohoutová

„Ráda píšu a ráda piju víno…“ Tak tady můj medailonek začínal, když jsem ještě něco vydržela. Teď jsem nucená ho aktualizovat na: Ráda píšu a ráda si jednou za týden cucnu decky vína. Baví mě taky zpěv, cestování, knížky (jednoho dne dopíšu tu svoji) a slepice. Žiju v Praze, ale krev mám pořád jihočeskou, a tak se domů, do Budějc, ráda vracím. Víc mě najdete na @kristynakohout

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru