Pamatujete na Listera z Červeného trpaslíka, když štítivě vytáhl z pokrmu kolečko mrkve. „Syrová mrkev?! Krytone víš, jakej mám názor na čerstvou zeleninu.“
Pokud vám zelenina na všechny způsoby lahodí, vydejte se na veganskou hostinu do restaurace LoVeg. I ti, kteří do té doby sdíleli Listerův radikální názor, dali po ochutnání 5 vynikajících chodů zelenině ještě šanci.
Veganská kuchyně si získává stále více příznivců. Někteří oceňují nejvíce její etický rozměr a fakt, že tělo může díky ní využívat energii jinak než trávením, jiným vyhovuje především její lehkost a netradiční nové chutě.
Co všechno ochutnáte:
Variaci předkrmů s domácím pečivem
Tradiční hummus a hummus z červené řepy (100 g)
Tofu ala Caprese (80 g)
Teplý předkrm
2× Lasagne ala Bolognese s čerstvým listovým špenátem (2×160 g)
Hlavní chod
Burger z červené řepy a cizrny s tempehovou „slaninkou““, podávaný v domácí bulce s gratinovaným bramborem (440 g) nebo
Thajské kokosové „curry“ s jasmínovou rýží (300 g)
Salát
2× lehký čočkový salát s jemně citronovou zálivkou (2×150 g)
Dezert
Raw ovocný dort (80 g) nebo
Domácí mrkvový perník s ořechy (80 g)
k pití 1l karafa s harmonizovanou vodou
Přečtěte si na blogu, jak podnik hodnotí naše recenzentka
„Jídlo bylo výborné. Upozorňuji, že jsem „masožravec“, ale občas nepohrdnu nějakou změnou a vyzkouším i jídla, která běžně moc nejím. Veganská jídla v této restauraci jsou opravdu chutná, nápaditá, barevná a oku lahodící. Prakticky všechna jídla jsou vhodná i pro děti, až na pár pálivých výjimek. Ve veganské variantě je možné ochutnat i českou klasiku, a to svíčkovou či guláš.
Jídla v degustačním menu jsou dobře zvolena. Předkrm byl dobrý, nic mu nemohu vytknout. Polévka na můj neveganský vkus obsahovala příliš mnoho poměrně tvrdých řas, ale jinak dobrá. Naprosto unikátní byl salát, který byl křehký, chuťově vyvážený a pestrý. Hlavní chod byl také výborný a stejně tak i dezerty. Cheesecake vřele doporučuji ochutnat! K pití je možné objednat výborné točené bio pivo Regent a z nealkoholických nápojů mohu doporučit domácí limonády, které je možno i posvačit, protože jsou opravdu husté.
Celkově mohu restauraci jen doporučit. Rozhodně si přijdou na své i ti, kteří zrovna nejsou pravými vegany a chtějí zkusit něco nového. Rodiny s dětmi budou jistě také spokojené, jen je problém překonat schody. Nicméně kvalita jídla a prostředí jistě vyváží problémový přístup."
Restaurace se dostala také do hledáčku celosvětového webu Happycow.net, který je tradičním průvodcem zdravého a etického stravování a života. Podívejte se na reportáž (anglicky, od 7.12).