Poslechněte staročeskou etiketu a chovejte se i ve středověku jako gentlemani: Nejsi proto zván, aby všecko sám pojísti a vypíti – jako říkají – i po čertu droby sežrati a s kvasnicemi vyžrati měl.
Středověk neskončil, středověk trvá – alespoň ve středověké krčmě Stará Sladovna, kde si díky tomu můžete pošušňat na nejoblíbenějších pokrmech našich předků.
Nejen tradiční staročeské receptury tu ovšem odkazují k době kejklířů a šermířů. Prostor je zařízen v staročeském duchu, hoří tu velké krbiště, plápolají kahánky a louče, vyhrává odpovídající muzika a jídlo vám přinese personál v dobových kostýmech.
Ve staročeském pekáčku pro dva najdete:
zvěřinovou paštiku (100 g)
uzená a pečená vepřová žebírka (400 g)
vepřový bůček na studeno (120 g)
¼ kachny
4 bramboráčky
půl kukuřičného klasu nakrájeného na kolečka
staročeské zelí (120 g)
žemlový knedlík (150 g)
hořčice a křenu, kolik vám je libo
pečiva, co hrdlo ráčí
A protože už ve středověku se v českých zemích těšilo velké oblibě pivo a sládkové patřili k váženým občanům, bylo by do nebe volající zaváhání nezapít jím tolik staročeských dobrot.
V podniku, který stojí na místě pivovarské sladovny, vám klidně přinesou tuplák, stejně tak ovšem jako pohár vína nebo medoviny.
Prostudujte podrobně jídelní lístek a příště sdílejte vybranou krmi i netradiční zážitek s dalšími přáteli a kolegy.
Abyste se na návštěvu své chuťové buňky řádně připravili, můžete předtím vyrazit na prohlídku Pivovarnického muzea. Pak bude váš výlet nebo víkendová procházka teprve opravdu stylová.