Naše restaurace v domě U Červeného páva, který patří mezi pražské památky s bohatou a netradičně zajímavou historií, se snaží uspokojit všechny Vaše nároky. Přijďte ochutnat naše slavnostní menu.
V ceně voucheru je předkrm i hlavní jídlo pro 2 osoby:
2× domácí kachní paštika s brusinkovým chutney, opečený toast
2× pikantní kančí guláš, domácí bramboráčky (nebo příloha dle výběru)
Původně měšťanský dům, který roku 1866 během války mezi Pruskem a Rakouskem získal kavárník Emanuel Goldschmied. Ten zde provozoval „volný obchod“, za což byl vyšetřován policií. Do jeho podniku s dámskou obsluhou přicházeli pruští důstojníci za pobavením, na které byla v té době sazba 3 tolary. Podnik byl na svou dobu zařízen poměrně přepychově. V přízemním salónu byla velká zrcadla a klubovky, vše bylo osvětleno žárovkami různých barev. Po příkrých točitých schodech se šlo nahoru do „tureckého“ pokoje, kde byly zavěšeny gobelíny a toto malé separé bylo vyloženo mahagonovým dřevem. V prvním poschodí byl také „frízírsalón“, tedy malá místnost pro majitele se zabudovanou pokladnou. Tam spal velký pes Egon, jak se na správný nevěstinec sluší. Ve druhém poschodí byl krásný „japonský“ pokoj, vyložený hedvábím, pak „doktorský“ pokoj a „perská“ komnata.
Podle historických svědectví navštívila tento dům řada významných osobností. K nejpřednějším hostům v tomto zvláštním pražském salónu patřil sám Otto von Bismarc, který, ač jinak vzorný manžel, si nenechal ujít příležitost k návštěvě tohoto vyhlášeného podniku. Podle očitých svědků se téměř dvoumetrový „železný kancléř“ ukázal jako štramák, neboť vyběhl po strmých schodech nahoru do pokojíků šestkrát za sebou a to s různými dívkami. Pruští důstojníci, sedící dole, bledli závistí. Jinými slavnými hosty byli arcivévoda a rakouský následník trůnu Ferdinand d'Este a jeho syn Karel. Jedním z nejslavnějších návštěvníků byl Gustav Mahler (tzv. „potrhlý muzikant“), který uprostřed noci vtrhl do „japonského“ pokoje a začal komponovat na klavíru. Za svítání platil povinnou láhev šampaňského a odcházel. Později dům prošel rukama několika dalších majitelů a byl i několikrát přestavěn. Vzhledem ke své legendární minulostí patří podnik „U Červeného páva“ dodnes k zajímavostem historické Prahy.
Kalkulace ceny:
2× Domácí kachní paštika s brusinkovým chutney, opečený toast, 2× 75 Kč
2× Pikantní kančí guláš, domácí bramboráčky (nebo příloha dle výběru), 2× 225 Kč