Po návštěvě pivovaru Žlebské Chvalovice se vaše chuťové pohárky neubrání chvalozpěvům.
Pozvěte další mlsný jazýček a vyrazte společně na komentovanou exkurzi do rodinného minipivovaru a palírny Žlebské Chvalovice, která má více než 10letou tradici. Bývalou stodolu vesnického stavení, která se postupně proměnila do dnešní podoby, najdete v krásném prostředí na úpatí Železných hor. Těšit se můžete na 60minutovou prohlídku i ochutnávku 3 piv a 3 destilátů. Na místě vaří nefiltrované kvasnicové pivo, které se vyrábí výhradně z českých surovin. Jejich největším úspěchem je prozatím získání ocenění Zlatá pivní pečeť za polotmavé pivo 13°.
Dobré vědět: Exkurze lze objednat pouze na sobotu a neděli od 10 do 18 hodin.
Tip: Honí vás po ochutnávce mlsná? V areálu se můžete zastavit v pivovarském stánku a okoštovat třeba grilované klobásy nebo se osvěžit dalším čepovaným pivem a limonádou.
Výroba ovocných destilátů je doménou hlavně Moravy, nejvíce v okolí Uherského Hradiště. V Čechách byla tato služba výroby ovocných destilátů poskytována v pěstitelských lihovarech. Pěstitelské palírny moravského typu se v Čechách začaly prosazovat až po roce 1989. A protože mají vlastní kvasírnu, kde mohou zákazníkovi z jeho ovoce kvas vyrobit, zajišťují optimální kvalitu destilátu.
Kutílkova palírna Žlebské Chvalovice vznikla v roce 1992 jako jedna z mnoha nových provozoven, které vznikaly po roce 1989 jako důsledek útlumu služeb tohoto odvětví za komunistického režimu. Palírna se dostává do povědomí lidí, zvyšuje každoročně množství vyrobeného destilátu.
Nyní mohou drobným pěstitelům za sezónu zpracovat až 120 tun ovoce. Fermentace ovoce probíhá v 9 nerezových či vysmaltovaných nádržích. Destilát se vyrábí ve dvou destilačních kotlích, surovinovém (250 litrů) a rektifikačním (120 litrů). Po vypálení si destilát vyzvednou pěstitelé do vlastních nádob. Zpracovávání kvasu jednotlivě provádí jen v omezené míře a pouze po předchozí domluvě.
Od 1. 10. 2010 zahájili provoz pivovaru. Pivo je vařeno ve spádové varně 5hl speciálně upravené pro tento typ výroby – první typ této varny v České republice.
Pivo není pasterované, ani nijak stabilizované a při výrobním procesu nejsou používány žádné chemické prostředky. Vařena jsou piva světlá, tmavá a polotmavá od 11° do 17°. V letních měsících je také otevřen stánek pro občerstvení turistů a cyklistů, protože se pivovar nachází přímo na cyklistické stezce.
Pivo sudují do KEGů 20, 30 a 50 litrů, které lze u nás zapůjčit na zálohu. Pivo nabízí i ve skleněných či PET lahvích. Do již použitých obalů nelze pivo stáčet.
Jejich bezejmenné pivo dostalo v roce 2011 neoficiální jméno „Železnohorský ležák“. V roce 2012 se světlý ležák stal regionálním produktem. V roce 2013 jejich pivní sortiment rozšířili o svrchně kvašená piva – Pale Ale a Pšeničné.