Národní muzeum pivovarnictví: komentovaná prohlídka i ochutnávka piva
Přehled nabídky
Roku 1498 povolil Vladislav II. Jagellonský v Kostelci slady dělati a piva vařiti. A vy nyní máte povoleno místní pivovar navštíviti.
Využijte tuto výsadu a navštivte Národní muzeum pivovarnictví v Kostelci nad Černými lesy, kde pivo začali vařit už před více než 500 lety. S mírnou přestávkou ve druhé polovině 20. století se tu od té doby vaří nepřetržitě, takže je jasné, že vědí, jak na to.
Věděli jste, že… Poslední várka před uzavřením pivovaru byla uvařena v roce 1987. Roku 1996 vstoupili na scénu Tomáš Vodochodský a Milan Starec, kteří začali zachraňovat mizející technologie, o pár let později kostelecký pivovar koupili, otevřeli muzeum a v roce 2009 rozběhli výrobu piva.
Komentovaná prohlídka muzea trvá 90 minut, v nabídce jsou vouchery pro 1 nebo 2 osoby. Zletilí návštěvníci pochopitelně nezůstanou u teorie, ale dostane se jim i další výsady, tedy místní pivo okoštovati. Na ploše velké 4000 m² si prohlédnete 34 technologických celků, nasajete informace o tisících zmapovaných pivovarech a k prohlédnutí jsou tu dokonce stovky tisíc zdigitalizovaných fotografií.
Dobré vědět: Mají tu nachystaný i interaktivní obsah pro vaše chytré telefony, kdybyste se chtěli dozvědět ještě více.
Co všechno uvidíte (a ochutnáte)?
Bude toho spousta a leccos dost možná uvidíte a uslyšíte poprvé. Dozvíte se o historii černokosteleckého pivovaru a o záchraně exponátů a technologií ze zrušených pivovarů, nakouknete do sladovny, uvidíte pozdně renesanční kamenný náduvník i vzduchový pístový kompresor, stoletý funkční fukar a sladovnický hvozd (tady vám prozradí, co jsou pivovarské svině).
Nahlédnete také na pivovarskou půdu, do nadvarní, podvarní i varny, do strojovny umělého chlazení, do kotelny s parním strojem, do chmelárny i spilky a samozřejmě do pivovarských sklepů.
Všechny vjemy a dojmy pak můžete zpracovat v Pivovarské hospůdce, která je součástí areálu a kde vaří tradiční dobroty. Dárky na cestu a na domů pak pořídíte v návštěvnickém centru.