Každý národ má něco – Ital si nedokáže představit život bez kávy, Francouz bez vína a Češi zase neumí žít bez piva.
A proč by taky měli, když jsme ve výrobě tohoto nápoje nejlepší na světě? Uvědomíte si to prakticky kdykoli sedíte v hospodě u perfektně natočeného půllitru, plnou vahou a s velkou pýchou to na vás dolehne ale až přímo na místě činu, tedy v některém z místních pivovarů. Ten karvinský v tomto ohledu obzvlášť stojí za návštěvu.
Suroviny, které tu pro výrobu piva používají, jsou totiž obzvlášť kvalitní. Prvotřídní voda z Morávky je tak měkká, že ji ani nemusí nijak upravovat. Žatecký chmel pochopitelně nesmí chybět, k němu se přidá ječmen z Hané a slad ze Záhlinic, kde ho vyrábí klasickým humnovým způsobem. No a pak jsou tu šlechtěné kvasnice rodu Sacharomyces cerevisce Carlsbergensis hansen, odebírané přímo z propagační stanice…
Proč vám to ale vykládáme, když se to všechno a ještě mnohem víc dozvíte během 60minutové prohlídky, na kterou se můžete vydat sami či ve dvou. Nejenže si při ní poslechnete poutavý výklad, ale ještě u toho uvidíte celý proces výroby, tak jak probíhá od varny přes spilku až po ležácký sklep.
Varna
Karvinské pivo vaří klasickým dekokčním postupem, typickým pro piva plzeňského typu. Varní proces probíhá v nerezové dvounádobové varně, kde používají tradiční české suroviny.
Spilka
Po uvaření várky se mladina zchladí na zákvasnou teplotu, do mladiny se přidají kulturní pivovarské kvasnice spodního kvašení, poté nastává proces hlavního kvašení v kvasných otevřených kádích. Z prokvašené mladiny se stává zelené neboli mladé pivo, které se pak suduje do ležáckých tanků.
Ležácký sklep
Mladé pivo zde zraje v tancích cca 1 měsíc při teplotě 2 °C a pod tlakem 1 baru. Vyzrálé hotové pivo se čepuje přímo z přetlačných tanků v místní pivnici, nebo se stačí do sudu či PET láhvi do hospod, restauraci či pro osobní odběr – to znamená, že si můžete vychutnat pivo v nejlepším přírodním stavu bez jakýchkoliv chemických úprav. Veškerá piva jsou nepasterizována a nefiltrována.
A co by to bylo za exkurzi, kdyby chyběla ochutnávka? Světlou jedenáctkou či polotmavou třináctku z čepu uhasíte žízeň rovnou na místě a litr a půl v petce dostanete pak ještě domů jako výslužku. A jelikož se nemá pít na lačno, těšte se i na utopence.