Forte je tvrdý sýr italského typu, který vyrábí dceřiná společnost finského koncernu Valio v Estonsku.
Sýr je vyrobený z nejlepšího estonského mléka z farem. Zraje po dobu od 10 do 20 měsíců v ideálních podmínkách v syrných sklepech města Parma v Itálii. Na vzniku sýru se podíleli sýroví mistři z legendárních italských producentů Parmigiano Reggiano a Grana Padana, kteří objevili kvalitu estonského mléka jako ideální pro výrobu tvrdého sýru italského stylu.
Forte Speciale je sýrem, na kterém si skutečně pochutnáte. Je „nejstarším“ sýrem z rodiny sýrů Forte. Téměř dvouletá doba zrání dává sýru bohatou chuť s ovocno-ořechovým nádechem, se silným slaně-nasládlým aromatem a zrnitou, téměř krystalickou strukturou. V sýru je použito syřidlo mikrobiálního původu, a je tak vhodný pro vegetariány. Díky speciálnímu technologickému postupu navíc neobsahuje laktózu.
-
Složení (sýr Forte): kravské mléko, mléčné kultury, zpevňující látky chloridu vápenatého (E 509), sůl, mikrobiologické syřidlo, konzervant lysozym vyrobený z vajec (E 1105). Sýr bez laktózy (<0,01%).
- Nutriční hodnoty na 100 g: energie 1580 kJ/380 kcal, tuky 26,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 14,0 g), sacharidy 0 g (z toho cukry 0 g), bílkoviny 33,5 g, sůl 1,7 g.
-
Složení (tavený sýr s Forte): sýr (vč. sýr Forte 23% (mléko, startovací kultury, chlorid vápenatý, sůl, konzervant lysozym vyrobený z vajec)), voda, smetana, sušené odstředěné mléko, máslo, emulgační soli (E339, E450, E452), sůl, aroma. Obsahuje laktózu.
- Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 1023 kJ/246 kcal, tuky 18,0 g, z toho nasycené mastné kyseliny 12,0 g, sacharidy 7,0 g, z toho cukry 6,3 g, bílkoviny 14,0 g, sůl 1,6 g.
|