Někdo chce jen vařit, jiný si od restaurace slibuje něco mnohem víc.
Příkladem druhého je Nepal House v Praze. Cílem bylo představit živou kulturu Nepálu a originální chutě této země. A ty si tu můžete vychutnat skutečně autenticky rovnou ve formě celého degustačního menu, které tu pro vás a váš doprovod připraví.
Dobré vědět: Část zisku podniku je věnována na vzdělání pro potřebné děti v Nepálu.
Nejenže je veškeré jídlo bezlepkové a nenajdete v něm žádné konzervatny. Kromě toho je taky ajurvédské, vaří se s bylinkami z Himálaje a s použitím výhradně bio surovin, tak aby mělo sílu bojovat ve vašem těle proti nemocem. Tomu pochopitelně pomáhá i duchovní atmosféra, která je pod Vyšehradem doslova hmatatelná a díky níž dojdete při konzumaci k pocitu klidu a relaxace.
Všechno to zní krásně, ale jistě už vás zajímá, co konkrétně tedy oblaží vaše chuťové pohárky. Hostina začíná křídly s pikantní kořeněnou omáčkou a polévkou z černé či červené čočky. Pak už přijde na řadu tradiční nepálský pokrm DalBhat Thali, a to v kuřecí či vegetariánské verzi. Že k tomu budete popíjet i Lassi či Sarbat, to pozvedne už tak výjimečný zážitek do astrálních výšin.
Vegetariánské a kuřecí Dal Bhat Thali:
Dal Bhat Thali je tradiční jídlo z Nepálu, které se skládá ze 7–8 různých jídel servírovaných na talíři. Jedná se o vydatné a výživné jídlo, které obvykle obsahuje následující složky:
Dal: Dal je luštěninová kaše a je centrem thali. Obvykle se připravuje z červených nebo žlutých čoček vařených s kořením jako je kmín, kurkuma a česnek. Dal je bohatý na bílkoviny a je základní součástí jídla.
Bhat: Bhat znamená rýže a podává se společně s dalem. V nepálské kuchyni se často používá bílá rýže jako základní přísada a je běžně součástí Dal Bhat Thali.
Tarkari: Tarkari je smažená zelenina. Může obsahovat různé druhy sezónní zeleniny, jako jsou brambory, květák, zelené fazole, mrkev a hrášek. Zelenina se vaří společně s kořením a bylinkami, aby vzniklo chutné jídlo.
Achar: Achar se týká nakládaných okurek nebo omáček, které přidávají do thali pikantní a kořeněnou chuť. Běžné druhy achar zahrnují rajčatový achar, mangový achar nebo achar z různé zeleniny. Tyto přílohy doplňují ostatní jídla a dodávají jim výrazné chutě.
Papad: Papad je křupavá placka vyrobená z luštěnin nebo rýžové mouky. Často se podává jako příloha k DalBhat Thali, aby přidala křupavou texturu a další chuť.
Saag: Saag je pokrm připravený ze špenátu nebo hořčičných listů. Vaří se s kořením a někdy se přidává paneer (indický sýr cottage). Saag přidává do thali výživnou a chutnou složku.
Přílohy: Některé plátky Dal Bhat Thali mohou obsahovat také další přílohy, jako jsou smažené papady nebo kousky (pakory) vyrobené z zeleniny nebo luštěnin.