Původní nabídka už bohužel vypršela. Prohlédněte si její detail nebo objevte další.

Podpořte projekt, který nasytí potřebné a zároveň pomůže neplýtvat jídlem

4,9 / 5 Zachraň jídlo Praha - Staré Město  (mapa) 876 přispělo

Nenechte si ujít nové nabídky podniku Zachraň jídlo

Pohlídáme, aby vám už žádná nová nabídka neutekla.

 Upozornit na nové nabídky

Podobné nabídky, ze kterých si určitě vyberete

Zobrazit více podobných nabídek

Zobrazit původní nabídku

Přehled nabídky

Celkem vybráno
177 820 Kč
876 lidí přispělo
5,0

Děkuji, že můžeme takto pomoci 👍

Veronika
V každé jídelně zbyde denně 10 až 20 kg pokrmů
Jídlo, které by se vyhodilo, dostanou potřební
Obědy vozí do charit, azylových domů a nocleháren
Celkem vybráno
177 820 Kč
876 lidí přispělo
Varianty (3)
V každé jídelně zbyde denně 10 až 20 kg pokrmů
Jídlo, které by se vyhodilo, dostanou potřební
Obědy vozí do charit, azylových domů a nocleháren

Pomozte nasytit hladové.

Zachraň oběd je projekt, který má za cíl nasytit prázdné žaludky teplým jídlem a zachránit nevydané porce z firemních jídelen před jistým vyhozením. I díky vaší podpoře doručí nevydané obědy z pražských jídelen k potřebným do sociálních zařízení, jako jsou azylové domy, noclehárny a nízkoprahová denní centra.

Přes snahu provozovatelů jídelen co nejlépe plánovat zbyde v každé jídelně 10–20 porcí denně. To je zhruba 72 000 nevydaných jídel. 72 000 denně vyhozených šancí nasytit ty, kteří si sami teplý oběd dovolit nemohou. Pomozte nám to změnit. Stačí málo.

Jak to funguje?

Spolek Zachraň jídlo spolupracuje s firemními jídelnami, které vaří ve velkém pro zaměstnance nebo veřejnost, a výrobcem hotových sendvičů a salátů. Jmenovitě Delirest, Primirest, Zátiší group, SFood nebo Fresh Point. Uvařené obědy, které zde zbydou, od nich převezme distribuční firma DODO a zdarma je ve vratných obalech převeze na místa, kde si je lidé ihned sní.

Ke komu se obědy dostanou?

Zachraň jídlo spolupracuje se zavedenými charitativními organizacemi a dále pak s nejrůznějšími azylovými domy, kde na teplé jídlo čekají tisíce lidí v tíživé životní situaci, včetně seniorů a matek samoživitelek.

Na co se váš příspěvek využije?

Přebytečné jídlo poskytují jídelny zdarma. Je ale zapotřebí pokrýt náklady na řízení a komunikaci s dárci a příjemci nevydaných porcí, na rozšiřování sítě o další charity a jídelny a vývoj aplikace, která proces darování usnadní. Víme, že jeden oběd zahřeje u srdce, ale teplé jídlo každý den může změnit život.

Bez vaší pomoci to nezvládneme

Organizace Zachraň jídlo, která proti plýtvání bojuje už od roku 2013, projekt spustila v březnu 2022. Od jeho spuštění bylo zachráněno přes 17 000 obědů. V současnosti denně převáží okolo 70 porcí. V azylových domech ovšem čekají tisíce lidí.

Aby se darování stalo běžnou praxí, spustili v září 2022 webové stránky propojující dárce a příjemce, kde mají možnost se ke službě přihlásit. Díky vašemu příspěvku mohou s projektem pokračovat a navyšovat každým dnem počet zachráněných jídel, a tím i naplněných žaludků.

Pomozte naplno využít potenciál přebytečných porcí z jídelen a cateringů, které se nyní běžně vyhazují. Podpořte myšlenku, aby darování vařených pokrmů bylo v ČR běžnou praxí. Lepší darovat než vyhazovat!

Co už organizace Zachraň jídlo dokázala?

Zachraň jídlo má za sebou několik významných úspěchů. Svou činnost odstartovali happeningem Hostina pro tisíc, na kterém pohostili 1000 lidí obědem ze surovin, které by jinak byly určené na vyhození. Díky tomu se podařilo zviditelnit problém 15% DPH, kterou museli obchodníci hradit při darování jídla charitám. V prosinci 2014 byla tato daň zrušena.

V povědomí je také jejich paběrkování na polích, díky kterému se od roku 2015 podařilo zachránit přes 33 tun jídla, které by se jinak vyhodilo. Ovoce a zeleninu sbírají spolu s potravinovými bankami, které je dále distribuují charitám.

A i díky jejich kampani Jsem připraven se od roku 2016 dá v obchodech koupit ovoce a zelenina nestandardních tvarů – křivé mrkve, brambory a další krasavce, kteří se dříve vyhazovali, ačkoli chutnají stejně dobře jako jejich pravidelní kolegové, jste dost možná zaznamenali i vy. 

Nahoru