














Čeho je na světě víc – zrnek písku v poušti, nebo způsobů přípravy kávy?
Ať už vyznáváte kterýkoli z nich, teď si snadno pořídíte balení pražené kávy, které se právě na ten váš oblíbený nejlépe hodí. V nabídce jsou totiž zrnka i varianty mleté na espresso, filtr, a dokonce i českého turka. Vychutnat si můžete i kávu, ze které byl odstraněn kofein (i přírodní kávový vosk), a káva se tak stává lépe stravitelnou. V případě dobré zralosti ani nepoznáte, že se jedná o kávu s nižším obsahem kofeinu (méně než 0,1 % kofeinu).
Dobré vědět: Káva je praná a má trvanlivost 6–12 měsíců od upražení.
Ještě důležitější ovšem je, odkud pocházejí. Tady se dá říct, že doslova z celého světa. Najdete tu produkci z jihoamerické Brazílie i Peru, o něco severněji položené Guatemaly, africké Etiopie a taky Indie. U některých ucítíte typickou hořkost, v jiných rozpoznáte i tóny ovoce či kakaa.
Tip: Nenechávejte si chuť a vůni dobré kávy jen pro sebe a přihoďte do košíků ještě dárkové balení – Pro Něj, Pro Ni, nebo Pro Nás. Kromě dvou 125g balíčků kávy najdete uvnitř krásně zabalené kraftové krabičky i čokoládové srdíčko z čokoládovny Janek a také drobné překvapení.
Přečtěte si víc o jednotlivých druzích:
-
Káva s označením Pink Star Diamond, neboli „růžový diamant“ má svůj původ u brazilské kooperativy Cooxupé. Ta patří v tamní regionu mezi největší a své pevné místo si na kávové mapě vydobyla díky vysokému standardu pěstování a péče o samotnou sklizeň.
Chuťový profil této kávy je popisován jako bohatá chuť sladké čokolády s minimální aciditou, tak jak je zvykem u většiny brazilských káv.
-
Zrna této kávy jsou výrazně žlutá a v porovnání s jinými odrůdami arabik jsou lehčí až o jednu třetinu.
Aroma kávy je zemité, podobně jako tomu je u káv pocházejících z Indonésie či Bali. Samotná chuť je příjemně hořká a místy lze cítit čokoládový nádech. Nenechejte se však zmást. Kdo by v kávě očekával chuť mléčné tabulky, ten by se hodně zklamal. Jedná se o chuť připomínající hořkou 70% čokoládu, jakou známe třeba z Ekvádoru či zemí Jižní Ameriky. O této kávě tak lze bez nadsázky prohlásit, že ač pochází z Indie, tak v sobě snoubí chutě celého světa.
Indická káva Monsooned Malabar patří k těm nejpopulárnějším kávám z tohoto ojedinělého koutu světa. Mimo svého jedinečného způsobu zpracování a naprosto skvělé a nezaměnitelné chuti za to vděčí silným větrům a monzunovým dešťům, které v Indii přetrvávají i několik týdnů.
-
Sladká, příjemná a velice svěží chuť kakaa. Jemná nižší acidita. Celkově velice příjemná a vyvážená.
Káva v Peru nepředstavuje tu nejdůležitější surovinu, nicméně i přes velice členitý terén se zde úspěšně pěstuje. Je oblíbená pro svou vyváženou chuť a většina kávy jde na vývoz do USA, Japonska a Evropy, kde je velice žádaná.
- Dávka na 1 kávu představuje cca 7–9 gramů mleté kávy. Tedy 1 až 2 kávové lžičky.
- Kávu zalijte vodou, jejíž teplota by měla mít cca 94 °C.
-
Pikantní avšak příjemné citrusové tóny, mléčná čokoláda, čajové lístky, vyvážené měkké, hladké tělo s příjemnou kyselostí – to je stručná charakteristika této kávy.
Region Sidamo se nachází jižně od etiopského hlavního města Addis Ababa. Jedná se o nejjižnější a nejproduktivnější provincii v zemi. O oblasti Sidamo se všeobecně ví, že má ty nejlepší klimatické podmínky pro pěstování kávy. To je dáno vysokými nadmořskými výškami mezi 1600–1900 metry, vydatnými srážkami, optimální teplotou a půdou bohatou na minerály a živiny.
Kávy z regionu Sidamo jsou považovány za vysoce kvalitní s jedinečnými sladkými příchutěmi citrusů a květin. V šálku lze také sledovat ideální rovnováhu mezi kyselostí a tělem. Někdy je tento typ příznivě srovnatelný s kávou z oblasti Yirgacheffe. U etiopských kávy znamená stupeň zpracování 2, že se jedná o kávu pranou. Rozdíl mezi označením GR. 1 a GR. 2 pak spočívá v počtu defektů. Zatímco v případě označení GR. 1 se jedná o 0 až 3 defekty (což jsou v podstatě raritní kávy), tak v případě Gr. 2 lze očekávat 4 až 12 defektů.
-
Zajímavá tělnatost kávy a příjemná kyselost podporují vůně spojené s čerstvým ovocem (broskve a zralé fíky) a s lehkými květinovými odstíny. Dochuť tvoří krásné tóny kakaa.
Oblast Teresita je známá a ve světě vyhledávána pro svůj sopečný původ a vyšší nadmořskou výšku. Většina letošní sklizně pochází z farem, jenž se nacházejí v nadmořské výšce 1500 m n. m.
-
Tato 100% arabica je určena všem lidem, jenž si chtějí dopřát šálek kávy a přitom nemohou, a nebo nechtějí konzumovat kofein. S přihlédnutím k faktu, že se při procesu dekofeinizace odstraní ze zrn nejen kofein, ale také vosk, stává se takto připravená káva lépe stravitelnou a v případě dobré zralosti ani nepoznáte, že se jedná o kávu s nižším obsahem kofeinu.
Bezkofeinová káva Columbia Supremo se vyznačuje příjemnou vůní sladu, chleba a pražených arašídů.
Dekofeinizace je proces, při kterém se z kávových zrn ještě v neupraženém stavu odstraní téměř veškerý kofein. Dle evropských zákonů nesmí zrnková káva bez kofeinu obsahovat více než 0,1% kofeinu.
Odstranění kofeinu z kávy má následující kroky:
- nabobtnání zrn pomocí horké vody a páry;
- extrakci kofeinu z kávových zrn pomocí rozpouštědla;
- odstranění rozpouštědla ze zrn;- vysušení kávových zrn;
- analýza zbytkového kofeinu a rozpouštědel v kávových zrnech.
Proces dekofeinizace kávy provádí jen několik schválených pracovišť v Evropě, tato káva je zpracována ve společnosti Demus S.p. A. v Itálii, kde se tímto procesem zabývají již od roku 1962. Kofein získaný z kávy je dále zpracováván ve farmaceutickém průmyslu.
Adresa pro případné vrácení zboží:
Káva PRO s.r.o., Náměstí míru 608, 768 24 Hulín