-
Sváteční 13°
- Třináctku Sváteční polotmavý ležák vaří ze tří druhů sladů – plzeňského, bavorského a karamelového –, klasickou dvourmutovou technologií. Plzeňský slad tvoří základní chuťovou osnovu, bavorský zvyšuje vnímání plnosti piva a slad karamelový dokresluje příjemně hořkou chuť. Jemná hořkost dává vyniknout sladovým tónům piva.
- Pivo kvasí spodním kvašením v otevřené spilce, následuje dlouhé zrání v ležáckém tanku. Při správném natočení je pivo pokryto vysokou pěnou se slabým karamelovým nádechem, zaujme i svojí jantarovou barvou.
- Obsah alk.: 5,6 % obj., hořkost: 33 EBU, EPM: 13,6° plato, barva: 31 EBC
-
Klíč 12°
- Prémiový světlý ležák dvanáctku Klíč vaří tradičním postupem na dva rmuty. Spodní kvašení při nízké teplotě probíhá v otevřené spilce a následuje zrání v ležáckých tancích, které trvá minimálně 40 dnů.
- Klíč se vyznačuje vyšší hořkostí a plností, což mu v této kombinaci dává vyváženou sladovo-hořkou chuť.
- Receptura je vytvořena s ohledem na zachování „staročeské“ chuti piva, pro kterou je charakteristická zlatá až jantarová barva a vyšší plnost chuti se sladovým dozníváním.
- Obsah alk.: 4,8 % obj., hořkost: 32 EBU, EPM: 12,4° plato, barva: 12,8 EBC
-
Hvozd 11°
- Jediný filtrovaný, nepasterovaný světlý ležák, jedenáctka Hvozd, se vyznačuje zlatavou barvou, která je zvýrazněna jiskrnou čirostí. Jemná filtrace snižuje kvasničnou chuť tohoto piva.
- Díky tomu, že Hvozd není pasterovaný, zůstává zachována čerstvá a osvěžující chuť. Hořkost i plnost odpovídají dané kategorii piva, tedy 11° ležáku.
- Obsah alk.: 4,5 % obj., hořkost: 29 EBU, EPM: 11,1° plato, barva: 10,9 EBC
-
Luž 10°
- Klasickou nepasterovanou světlou desítku Luž vaří dvourmutovou technologií, používají slad plzeňského typu a žatecké chmely. V porovnání s dvanáctkou u této receptury probíhá kvašení o něco rychleji a ležení piva v tancích trvá zhruba jeden měsíc.
- Luž má výrazně osvěžující charakter s příjemným delším dozníváním hořkosti.
- Obsah alk.: 4,2 % obj., hořkost: 24 EBU, EPM: 10,4° plato, barva: 9,3 EBC
-
Sklář 8°
- Osmička Sklář je poctivě vařené pivo na jeden rmut, takové, jaké se historicky v kraji pilo a dříve neodmyslitelně patřilo do každého horkého provozu sklářských hutí.
- Při tvorbě receptury osmičky kladli důraz na její lehkost. Je určena především k uhašení žízně, lehkost piva je dána i jeho nižší barvou a odpovídající hořkostí.
- Pro osmičku používají pouze moravský slad a žatecký granulovaný chmel, který dotváří lehkost piva. Osmičku, stejně jako ostatní druhy cvikovských piv, připravují již na varně na její pravou stupňovitost.
- Obsah alk.: 3,7 % obj., hořkost: 18 EBU, EPM: 8,6° plato, barva: 5,6 EBC
|