Původní nabídka už bohužel vypršela. Prohlédněte si její detail.

České sirupy s vysokým podílem ovoce i echinaceou: 750 ml nebo 2 litry

Zeptejte se nás na cokoliv k nabídce

Petra Baumruková

Dobrý den, jak může bio jahodový sirup obsahovat 62 % ovoce, když ve složení na obalu je na prvním místě uvedeno „BIO třtinový cukr 59,6 %“?

Frujo, a. s.

Dobrý den, dovolte mi reagovat na váš email.
Pojem sirup je ukotven v legislativě, konkrétně Vyhláška 76/2003 Sb., která stanovuje požadavky pro přírodní sladila, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony, novelizována vyhláškou 43/2005 a 148/2015.
Sirupem z invertního cukru se dle §1, bod f rozum vodný roztok sacharózy, a obsah invertovaného cukru musí být vyšší než 50 % hmotnostních sušiny (viz příloha). Na základě této vyhlášky tedy nemůžeme v sirupu mít méně než 50 % hmotnostních cukru.




K Vašemu dotazu ohledně složení a ovocného podílu. Příklad:
Do receptury sirupu bylo opravdu použito celkem 15,9 % ovocných koncentrátů či zahuštěných pyré. Jedná se o poměrně vysoce koncentrované ovocné šťávy, které byly vyrobeny z ovocných šťáv (např. pomerančových džusů). Tyto šťávy byly pomocí odpaření vody zkoncentrovány. Proto tedy obsah 15,9 % odpovídá množství koncentrátům nikoliv však nativnímu ovoci. Na základě koncentračního faktoru toto množství koncentrátů odpovídá 73 % NATIVNÍ ovocné složky. Toto bylo voleno z důvodu, že pokud sirup musí obsahovat minimálně 50 % cukru, tak bychom 73 % ovocné složky v sirupu nikdy nemohli docílit pomocí nativních surovin. Jen pro Vaši informaci, pomeranč koncentrát je odpařením vody zahuštěn 5,9 x.

Pokud by jste si dala třeba 170 ml tohoto pomerančového koncentrátu, k němu přidal 830 ml, tak až tímto „rozředěním“ získáte rovný 1 litr ovocného (NATIVNÍHO) džusu. Z toho důvodu je na etiketě uvedeno: pomerančový koncentrát 9,7 % (přináší 57 % ovoce). Je to v podstatě to samé jako by bylo uvedeno pomerančová šťáva z koncentrátu 57 %.

Na vývoji celé řady těchto sirupů pracuje tým vysoce kvalifikovaných technologů na vývojovém oddělení. Pevně tedy věřím, že naše sirupy ochutnáte, neboť svým složením se opravdu jedná o premiové produkty, které Vás svou chutí zcela jistě nezklamou.

Dotazy k této nabídce jsou již uzavřeny. Chcete-li nám poskytnout zpětnou vazbu, prosím kontaktujte nás.

Nahoru