Dobrý den, jak může bio jahodový sirup obsahovat 62 % ovoce, když ve
složení na obalu je na prvním místě uvedeno „BIO třtinový cukr
59,6 %“?
Frujo, a. s.
Dobrý den, dovolte mi reagovat na váš email.
Pojem sirup je ukotven v legislativě, konkrétně Vyhláška 76/2003 Sb.,
která stanovuje požadavky pro přírodní sladila, med, cukrovinky, kakaový
prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony,
novelizována vyhláškou 43/2005 a 148/2015.
Sirupem z invertního cukru se dle §1, bod f rozum vodný roztok sacharózy, a
obsah invertovaného cukru musí být vyšší než 50 % hmotnostních sušiny
(viz příloha). Na základě této vyhlášky tedy nemůžeme v sirupu mít
méně než 50 % hmotnostních cukru.
K Vašemu dotazu ohledně složení a ovocného podílu. Příklad:
Do receptury sirupu bylo opravdu použito celkem 15,9 % ovocných koncentrátů
či zahuštěných pyré. Jedná se o poměrně vysoce koncentrované ovocné
šťávy, které byly vyrobeny z ovocných šťáv (např. pomerančových
džusů). Tyto šťávy byly pomocí odpaření vody zkoncentrovány. Proto tedy
obsah 15,9 % odpovídá množství koncentrátům nikoliv však nativnímu
ovoci. Na základě koncentračního faktoru toto množství koncentrátů
odpovídá 73 % NATIVNÍ ovocné složky. Toto bylo voleno z důvodu, že
pokud sirup musí obsahovat minimálně 50 % cukru, tak bychom 73 % ovocné
složky v sirupu nikdy nemohli docílit pomocí nativních surovin. Jen pro
Vaši informaci, pomeranč koncentrát je odpařením vody zahuštěn
5,9 x.
Pokud by jste si dala třeba 170 ml tohoto pomerančového koncentrátu,
k němu přidal 830 ml, tak až tímto „rozředěním“ získáte rovný
1 litr ovocného (NATIVNÍHO) džusu. Z toho důvodu je na etiketě uvedeno:
pomerančový koncentrát 9,7 % (přináší 57 % ovoce). Je to v podstatě
to samé jako by bylo uvedeno pomerančová šťáva z koncentrátu 57 %.
Na vývoji celé řady těchto sirupů pracuje tým vysoce kvalifikovaných
technologů na vývojovém oddělení. Pevně tedy věřím, že naše sirupy
ochutnáte, neboť svým složením se opravdu jedná o premiové produkty,
které Vás svou chutí zcela jistě nezklamou.
Dotazy k této nabídce jsou již uzavřeny. Chcete-li nám poskytnout zpětnou vazbu, prosím kontaktujte nás.
Dobrý den, jak může bio jahodový sirup obsahovat 62 % ovoce, když ve složení na obalu je na prvním místě uvedeno „BIO třtinový cukr 59,6 %“?
Dobrý den, dovolte mi reagovat na váš email.
Pojem sirup je ukotven v legislativě, konkrétně Vyhláška 76/2003 Sb., která stanovuje požadavky pro přírodní sladila, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony, novelizována vyhláškou 43/2005 a 148/2015.
Sirupem z invertního cukru se dle §1, bod f rozum vodný roztok sacharózy, a obsah invertovaného cukru musí být vyšší než 50 % hmotnostních sušiny (viz příloha). Na základě této vyhlášky tedy nemůžeme v sirupu mít méně než 50 % hmotnostních cukru.
K Vašemu dotazu ohledně složení a ovocného podílu. Příklad:
Do receptury sirupu bylo opravdu použito celkem 15,9 % ovocných koncentrátů či zahuštěných pyré. Jedná se o poměrně vysoce koncentrované ovocné šťávy, které byly vyrobeny z ovocných šťáv (např. pomerančových džusů). Tyto šťávy byly pomocí odpaření vody zkoncentrovány. Proto tedy obsah 15,9 % odpovídá množství koncentrátům nikoliv však nativnímu ovoci. Na základě koncentračního faktoru toto množství koncentrátů odpovídá 73 % NATIVNÍ ovocné složky. Toto bylo voleno z důvodu, že pokud sirup musí obsahovat minimálně 50 % cukru, tak bychom 73 % ovocné složky v sirupu nikdy nemohli docílit pomocí nativních surovin. Jen pro Vaši informaci, pomeranč koncentrát je odpařením vody zahuštěn 5,9 x.
Pokud by jste si dala třeba 170 ml tohoto pomerančového koncentrátu, k němu přidal 830 ml, tak až tímto „rozředěním“ získáte rovný 1 litr ovocného (NATIVNÍHO) džusu. Z toho důvodu je na etiketě uvedeno: pomerančový koncentrát 9,7 % (přináší 57 % ovoce). Je to v podstatě to samé jako by bylo uvedeno pomerančová šťáva z koncentrátu 57 %.
Na vývoji celé řady těchto sirupů pracuje tým vysoce kvalifikovaných technologů na vývojovém oddělení. Pevně tedy věřím, že naše sirupy ochutnáte, neboť svým složením se opravdu jedná o premiové produkty, které Vás svou chutí zcela jistě nezklamou.