Není na světě bylina, aby na něco nebyla. Využijte poklady přírody ve svůj prospěch a naučte se používat bylinky všude, kde to jde.
Díky celosezónnímu on-line kurzu bylinkaření se naučíte hospodařit s bylinami, získáte přehled o tom, co zrovna sbírat na louce a v lese, co kdy sázet a jak úrodu zpracovat. A je jedno, jestli máte velkou bylinkářskou zahradu, nebo pár truhlíků na balkóně.
Vybrat si můžete kompletní kurz nebo jen první tři lekce na zkoušku.
Kdy se kurz koná a kdo ho vede?
Kurz probíhá od 21. 3. do 13. 11. 2021 a celkem se skládá z 12 lekcí, se kterými vám informace o žádné bylině neuteče. Pořádají ho odborníci z projektu Zpátky k bylinám, kteří už vyškolili řadu bylinkářů (mrkněte na hodnocení zákazníků), a po celou dobu kurzu poskytují v předem domluvené konzultační dny poradenství po mailu i telefonu.
„Úžasný kurz, super jednání, prostě paráda!“ (Alena, duben 2017)
Lektorování se ujala bylinkářka Michaela Brošová, která s týmem botaniků, zahradníků, nadšenců a fotografa každé 3 týdny vyrazí do přírody za sběrem toho, co se zrovna nabízí. Nejnovější tipy a návody vám vždy přijdou e‑mailem a vy se budete moci rozhodnout, co také zrealizujete a co si podle návodů vyrobíte.
Jak bude vypadat první lekce?
Poprvé se bylinkářský tým vydá do přírody v sobotu 20. března. Nasbírají medvědí česnek a březové pupeny. Z medvědího česneku vyrobí pesto i léčivou tinkturu, z pupenů zase vlasovou vodu a z dalších ingrediencí čajovou směs pro jarní očistu organismu. Pokud počasí nebude sběru přát, schovají se botanici do zahradnictví, kde budou navrhovat zahrady a balkóny a dávat klíčit byliny pro nadcházející sezónu.
Znalosti, které vám nikdo nevezme
Nejen, že budete mailem dostávat tipy na aktuální příležitosti k bylinkaření, také na začátku kurzu dostanete hromadu informací o chráněných rostlinách, jedovatých rostlinách, zakázaných bylinách i o aktuální legislativě. Ihned po uplatnění voucheru získáte sešit na recepty s prostorem pro poznámky a zaznamenávání výsledků pokusů.
Pokud patříte mezi soutěživé typy, jistě vás potěší i fakt, že se s vaším sešitem a hotovými výrobky můžete zúčastnit interní soutěže o spoustu tematických cen. Také můžete navázat on-line i živé kontakty s ostatními účastníky, vyměňovat si s nimi recepty a zlepšováky.
Tip: Kurz vychází z celoročního živého kurzu s bylinkářkou, pro inspiraci se tedy mrkněte i na jeho náplň.