Irena Doležalová, zakladatelka Království makronek, říká o svých
cukrářských začátcích: „Dodnes si vzpomínám na to, když jsem poprvé
ochutnala makronku. Bylo to asi v roce 2012 a ani jsem netušila, co vlastně
jím.
Ovšem byla jsem tou úžasnou chutí natolik ohromena, že jsem se rozhodla
zjistit, o co jde, a tuto dobrotu si doma sama upéct. Když jsem si přečetla
několik receptů a návodů, jak makronky připravit, a kolik věcí, které
jsem doma neměla, k tomu potřebuji, tak mě mé nadšení rychle
přešlo.
K nápadu úpect vlastní makronky jsem se vrátila znovu asi o dva roky
později, když jsem byla na mateřské dovolené. Za vznik Království
makronek vlastně vděčím své dceři Laurince, která byla tak hodné
miminko, že mi dopřála dostatek volného času, který jsem si vyplnila
právě pečením makronek. Na první pokus dopadly makronky skvěle
(z dnešního pohledu už bych byla kritičtější) a to mě motivovalo
k dalším pokusům. Z mé rodiny a blízkých přátel se stali ochutnávači
dalších a dalších příchutí a postupně se moje makronky dostávaly mezi mé další známé a jejich známé atd., až se ze záliby stal business.
Na vše jsem si postupně přišla sama a dneska už si i sama vymýšlím
nové příchutě. Za to, jakou mají mé makronky dnes pověst, vděčím
svému citu pro detail a tomu, že jsem tak trochu puntičkář. Zakládám si
na dokonale kulatém tvaru a na tom, aby příchuť napsaná na papíře
odpovídala tomu, co cítíte na jazyku.“
|