Původní nabídka už bohužel vypršela. Prohlédněte si její detail nebo objevte další.
Food Film Fest: filmová podívaná s ochutnávkami, diskuzemi a taškou dárků
Nenechte si ujít nové nabídky podniku Food Film Fest
Pohlídáme, aby vám už žádná nová nabídka neutekla.
Upozornit na nové nabídkyNenechte si ujít nové nabídky podniku Food Film Fest
Pohlídáme, aby vám už žádná nová nabídka neutekla.
Upozornit na nové nabídkyPřihlášením k odběru vyjadřujete souhlas s podmínkami užití Slevomat.cz. Přečtěte si také informace o tom, jak zpracováváme osobní údaje.
Upozornění nastaveno
Přehled nabídky
Jí se prý také očima. Ale zvláště u filmů o jídle potěší, když platí: „Co na plátně, to na jazyku!“
Food Film Fest – to je filmový festival, ze kterého oči i chuťové buňky přecházejí. Letošní 4. ročník se ponese ve znamení superpotravin, 30. 11. se tedy v Národní technické knihovně máte na co těšit. Čekají vás nejen zajímavé snímky, ale i spousta diskuzí, tematické degustace a taška plná pozorností.
Filmy plné informací o trendech a potravinách
Vitamánie: Lesk a bída vitamínů
Vitamín A: pilulka, která zachránila miliony lidí před slepotou. Předávkování vitamínem A je ale smrtelné. Také u vitamínů zkrátka platí, že správné dávkování je klíč. Víme ale všichni, jak s nimi správně zacházet? Film “Vitamánie: Lesk a bída vitamínů” vyvrací leckteré mýty o potravinových doplňcích a ukazuje, jak s vitamíny zacházet tak, aby nám skutečně pomáhaly.
Ing. Kateřina Kašparová, Ph. D. – ultra běžkyně, reprezentantka ČR v běhu na 100 km a 24 hodin. Žije si svůj sen a jeden za druhým si i plní. V loňském roce získala druhé místo na Spartathlonu (246 km), čímž si udělala další čárku ve svém snáři. Vše co dělá, dělá s nadšením a úsměvem, ať už se jedná o výuku matematiky, běh a nebo třeba vaření. |
Vanilka – Honba za hnědým zlatem
Domovem vanilky je Madagaskar; pochází odtud 80 % světové produkce. Nikde jinde nenajdete tak ideální podmínky pro její pěstování. Místní moc dobře vědí, jaká je po ní v Evropě poptávka: kilo “hnědého zlata” dnes koupíte za 670 eur!
Na ostrově je pěstování vanilky jednou z mála možností, jak si vydělat. Lukrativní úroda však láká i zloděje, mafie a úplatné politiky. Film “Vanilka – Honba za hnědým zlatem” vám ukáže leckdy temné příběhy v pozadí celosvětově oblíbené legendy mezi kořeními.
Tomáš Hes Ph. D. je mikrofinančník a spoluzakladatel serveru myelen.com, který umožňuje lidem financovat projekty v rozvojových regionech. Vlajkovou lodí je projekt Úrok v Kávě, kde spolupracuje s Mexickým družstvem Tosepan. Princip je jednoduchý. Investor podpoří družstvo návratnou finanční podporou, která je použita na renovaci kávových plantáží v lesních ekosystémech. Z obnovy mlžného lesa benefituje biodiverzita, voda, vzduch i lidé. Úrok podporovatelům se vyplácí v penězích nebo ve formě surovin, ať už se jedná o kávu, nové koření, kakao nebo skořici. |
Sojalismus
Čínská skupina Shnaghuai-WH nedávno koupila největšího výrobce vepřového v USA – korporaci Smithfield. V Číně se totiž zkonzumuje dvakrát víc masa než v USA – a pořád to roste. Hlavní surovinou pro zvířecí krmivo – a tudíž i pro lidskou výživu – je sója. Proto masová produkce a pěstování sóji tvoří globální systém, který postupně přeměňuje planetu v jednu velkou továrnu na jídlo.
Film se všeříkajícím názvem “Sojalismus” ukazuje, jak se podle tvůrců “svět stává jedním velkým prasečím chlívkem, kde korporace využívají sóju, jako by to byla jediná potravina na světě.”
Řetězec superpotravin
Superpotraviny – každou chvíli přicházejí výživoví specialisté i samozvané celebrity s objevem nějaké potraviny, která má prý zázračné vlastnosti. Netloustne se po ní, a kdo se jí cpe od rána do večera, bude žít navěky. Stejně je to s quinoou – jednou z hlavních hvězd filmu “Superfood Chain”. Co se ale stane, když se z vaší lokální plodiny stane poklad, o který mají zájem globální zemědělské korporace nebo státy, jako je Čína, USA či Španělsko?
|
Mikrobiota: Úžasná moc střev
Žil byl před miliardami let mikrob. Začal se shlukovat s kolegy … a ejhle bylo to dobré. Začal se obalovat vrstvami spřízněných organismů… a ejhle, bylo to ještě lepší. Začal si vytvářet orgány, prosíťoval se neurony, zabalil se do kůže… a bylo to pořád lepší a lepší. Až jednou, docela nedávno si uvědomil sama sebe a pravil: Ejhle, člověk…
A dnes se můžeme jen ptát, zda „my” jsme ona obálka, nabalená věky… nebo jsme spíše ti mikrobi, kteří pod obálkou putují časem?
Jisté je, že se ta naše lidská obálka vyvinula v souladu mikroorganismy uvnitř a bez nich by ani nebyla zdravá. Za obskurními jmény – fecali bacterium, roseburia, akkermansia muciniphila – se skrývají neviditelní pomocníci, kteří by mohli přinést revoluci v medicíně. Tedy pokud je náš moderní životní styl dřív nevyhladí. Víte, jak se správně o svůj mikrobiom starat, čím ho krmit?
|
Lovec aromat – Sous Vide
Zdeňku Marcínovi jsou aromata osudem, jeho virtuózní technika vaření se soustředí právě na jejich lov, na jejich přípravu i na jejich uchovávání. A metoda sous-vide (nebo-li vaření ve vakuu) se v jeho podání stává symfonickým orchestrem. Pojďme se dotknout vybraných molekul v jeho orchestraci.
Jazyk vůní
Lidé dokáží rozlišit zhruba bilion vůní a zápachů, ale většině lidí činí potíže je popsat slovy. Film Jazyk vůní sezval 19 předních odborníků a ikonických značek, aby se zaměřili na jedno silné téma: vůni. Jak můžeme s pomocí principů inkluzivního designu vytvořit nový, objektivní jazyk vůní? Vůně nás provází celým životem – vztahy, komunikace, vzpomínky – ano, i tohle všechno je ovlivněno vůněmi.
|
Volání vína
“Nic do vína nepřidávám. Hrozny pošlapu nohama. Nepřidávám žádné siřičitany, jen trochu přírodní síry kvůli octomilkám.” Do vinic po celém světě nastoupili mladí a nadšení rebelové, kteří vyrábějí to, co sami milují: přírodní víno bez chemie a čehokoliv navíc. Tvůrci francouzského filmu “Volání vína” navštívili několik zástupců generace vinařů, pro něž je “terroir” vším – jak v dobrém, tak ve zlém.
Aleš Svatoš je opravdový velmistr v lovu molekul – chemik, který umí najít jehlu v kupě sena. Přírodním látkám se věnuje jako chemický ekolog a biochemik na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v Praze a také v Jeně na Max Planck Institute for Chemical Ecology. Od roku 2008 věnuje svou expertízu i molekulám, které dovedou potěšit oko, nos a patro, jako vinař a zakladatel vinařství Porta Bohemica. Jan Čulík je doma v táborském vinném baru Thir. Jan je také světoběžník, který má za sebou propagaci naturálních vín za velkou louží. Je fajn se s ním dohadovat a diskutovat, tak to přijďte zkuste i vy. Dozvíte se, co je to “myšina” a co má společného s vínem. Jan Bareš je především srdcař! Původem mistr řemesla kovářského, který od roku 2010 věnuje všechnu svou sílu, preciznost a cizelérský um anglonubijským kozám a famózním produktům, které s trpělivostí sobě vlastní kouzlí z jejich voňavého mléka. Uprostřed jihočeské přírody a svého poslušného stáda, v Kozíně Na Samotách. Ondřej Kopička sice vystudoval vážnou hudbu, ale živí se jako včelař, vinař a palírník. Stará se o kus Modřanské vinice v Praze, několik sadů a bylinových zahrad. Je spolumajitelem lihovaru Landcraft, propagátorem ciderů a pořadatelem největší ciderové přehlídky v republice. Pod značkou Winepunk připravuje posledních deset let limitované edice vlastních naturálních vín. |