-ěmný –cajs se Sa–anem tančili na –išti –bu a byl z toho veliký š–ec. Vidíte, tahle věta prostě nedává smysl, evidentně jí chybí rum.
A jestli chybí i vám, vypravte se na řízenou degustaci rumů u Mlsouna
Dozvíte se něco o původu rumu a jeho historii i důležité informace o samotné výrobě. Rumy si společně roztřídíte podle barev a typů a pánové vám prozradí triky díky kterým se budete v rumovém světě lépe orientovat.
Rum, jako jeden z nejpopulárnějších druhů alkoholických nápojů, se vyrábí z cukrové třtiny procesem fermentace (kvašením) a destilace (pálením). Obecně rozeznáváme tři základní druhy rumu – světlý (Blanco), který se využívá na přípravu koktejlů a zlatý a tmavý rum, postupně zrající v dubových sudech. Ten se většinou konzumuje čistý, s ledem nebo se přidává do vaření.
Rum má velmi zajímavou historii. Původní zmínky o rumu pocházejí z ostrova Barbados. Dle dokumentu z roku 1651 byl popsán nápoj vyrobený destilací cukrové třtiny jako „rumbullion“. Nápoj byl také označen jako „kill – devil.“ Toto označení dokazuje, že první pokusy o výrobu kvalitního destilátu byly nejspíše neúspěšné. První zmínky popisují rum jako „horký, pekelný a hrozný likér.“
Chuťové popisy nejsou plným vyjádřením chuti nápojů, měly by sloužit spíše jako pomůcka či inspirace k jejich osobnímu prozkoumání. Společně tedy ochutnáte 7 různých vzorků kvalitních rumů. Čekají na nás příjemné chuťové zážitky.