Božský mrkvový dort: Osvědčený recept, podle kterého se vám zaručeně povede

Božský mrkvový dort: Osvědčený recept, podle kterého se vám zaručeně povede

Kateřina Suchanková, Gábi – Recepty dětem 31. 3. 2022

Víte, jaká je nejchutnější forma mrkve? Na úplně prvním místě se před mrkvičkovým salátem ze školky s přehledem umístil mrkvový dort. Ten, který peče food blogerka Gábi z blogu Recepty dětem, oslní vás i vaše hosty (pokud jim budete ochotni nabídnout). Zakousněte se do vláčného těsta se strouhanou mrkví a vlašskými oříšky, jehož kombinace se svěžím krémem je prostě a jednoduše božská.

S mrkvovým dortem se stanete hvězdou každé oslavy.S mrkvovým dortem se stanete hvězdou každé oslavy.

Recept na mrkvový dort

Sama Gábi přiznává: „Doma měl úspěch. Poměry jsem vyladila tak, že chutnal i návštěvě, která je vyloženě masožravá.“ Tak se pusťte do díla, určitě se vám povede.

Kvalitní oříšky jsou základ.Kvalitní oříšky jsou základ.

Ingredience na těsto:

  • 500 g mrkve
  • 160 g vlašských ořechů (mleté nadrobno)
  • 150 g špaldové mouky (celozrnné)
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1,5 kávové lžičky sody
  • 1,5 kávové lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje + pár kapek na vytření a trochu hrubé mouky na vysypání
  • Na krém: 250 g mascarpone, 250 g měkkého tučného tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, pár kapek citronu
  • Na ozdobu: 10 g lyofilizované mrkve (půlka namletá nadrobno), 5 g vlašských ořechů, lístky meduňky

TIP: Ozdobte dort lyofilizovanou mrkví.TIP: Ozdobte dort lyofilizovanou mrkví.

Postup:

  1. Připravte si dortovou formu o průměru 24–26 cm, na dno dejte pečicí papír, okraje vytřete slunečnicovým olejem a lehce vysypte hrubou moukou.
  2. Mrkev důkladně očistěte, umyjte, oškrábejte a strouhejte najemno v robotu nebo na struhadle.
  3. V jedné míse vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do světlé pěny a postupně zašlehávejte slunečnicový olej.
  4. V druhé míse smíchejte obě mouky, sodu, kypřicí prášek a sůl. Sypkou směs postupně zašlehávejte do tekuté směsi.
  5. Na závěr zapracujte vařečkou mrkev a ořechy. Těsto přelijte do formy, uhlaďte a dejte péct na 60 minut do trouby vyhřáté na 180 °C (ideálně s funkcí páry). Po upečení vyndejte korpus na mřížku a nechte vychladnout.
  6. Jakmile dort vychládne, rozkrojte ho na dvě části. I v případě, že se vyfoukne, zbytečně ho neseřezávejte a nechte tak, jak je.
  7. Krém si připravte smícháním všech zmíněných ingrediencí. Půlkou krému potřete spodní, ten přiklopte druhou půlkou dortu a celý dort potřete zbylým krémem.
  8. Vrch dortu zdobte tahy vidličkou a dál ořechy a mrkví. Nejdříve posypejte okraje namletou lyofilizovanou mrkví, pak ořechy a vše dozdobte kolečky mrkve a lístky meduňky.

Oříšky nasekejte najemno.Oříšky nasekejte najemno.

Nezapomeňte dostatečně vymazat formu.Nezapomeňte dostatečně vymazat formu.

Pak už stačí jen finální dozdobení...Pak už stačí jen finální dozdobení…

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Gábi – Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD). 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru