Recept na focacciu jako z italské pekárny. Snadné domácí pečivo si zamilujete
Kateřina Suchanková
3. 3. 2022
Opravdovou focacciu, která bude chutnat jako v italské panetterii, vám mnoho restaurací v ČR nenabídne. Suchá česká placka, která se jako focaccia tváří, s tou pravou nemá nic společného. Ta totiž musí být krásně nadýchaná a díky bohaté porci olivového oleje i správně mastná. Podle našeho receptu si ji připravíte velmi snadno a okouzlíte tím každého hosta, co půjde jen kolem vašich dveří.
Rozmarýn a kvalitní olivový olej dají focaccie tu pravou vůni.
Recept na italskou domácí focacciu
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- 4 dl vody
- 20 g droždí
- 1 lžíce mořské soli
- 1 dl extra panenského olivového oleje
- Rozmarýn (1 lžička sušeného nebo snítka čerstvého)
- Dle chuti sušená rajčata, olivy
Postup:
- V míse smíchejte mouku, sůl a rozmarýn (snítku nakrájejte na kousíčky). Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí a přilijte ji do mísy k mouce.
- Vypracujte hladké těsto, může být i trochu řidší. Vložte ho do nádoby na kynutí vymazané olivovým olejem. Mísu přikryjte a nechte těsto nakynout na dvojnásobný objem.
- Troubu dejte rozehřát na 220 a ž 250 °C
- Nakynuté těsto rozdělte na dvě části a vložte do dvou pekáčků vyložených pečicím papírem nebo vytvarujte dva bochánky a umístěte na plech.
- Prsty rozprostřete do tvaru placek, polijte olivovým olejem a posypte mořskou solí. Obojí jemně vmačkávejte do těsta, aby se ingredience propojily. Pokud chcete, poklaďte těsto sušenými rajčaty, olivami apod.
- Pečte cca 15 minut. Servírujte jako přílohu nebo jako chléb plněný například rukolou, sušenou šunkou a rajčátky.
Jak se vám článek líbil?