Vyzkoušejte zlaté mléko, indický nápoj plný antioxidantů
Přečtěte si, které suroviny se podílí na „superschopnostech“ tohoto nápoje, jaké příznivé účinky má pro lidské tělo, jak často ho pít a vyzkoušejte námi ověřený recept. Příprava vám zabere jen pár minut a vaše tělo vám za tento elixír zdraví náležitě poděkuje.
Mléko nalijte do kastrolku, přidejte koření, promíchejte a přiveďte k varu. Poté odstavte, přelijte do hrníčku a ochutnejte. Pak jej nechejte lehce zchladnout a doslaďte medem. Takhle jednoduchá je příprava zlatého mléka! Recept s přesnými ingrediencemi najdete níže.
Zlaté mléko z kurkumy: lék ájurvédské medicíny
Zlaté mléko neboli kurkuma latte působí blahodárně na trávicí systém, využívá se při nachlazení a astmatu a díky skvělému složení se mu přisuzují antioxidační účinky. Tento nápoj se pije především v Indii, ale díky svému unikátnímu složení získává na popularitě i v dalších zemích. Skořice, kurkuma, černý či kajenský pepř, zázvor… to všechno jsou skryté poklady, které najdete doma ve spíži.
Čím jsou jednotlivé suroviny prospěšné a proč byste měli zařadit zlaté mléko do svého pitného režimu?
- Skořice je antioxidant, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, posiluje imunitu, působí protizánětlivě i jako prevence neurodegenerativních onemocnění. Dále bojuje s nachlazením, únavou i narušeným zažíváním.
- Kurkuma obsahuje kurkumin, což je silný antioxidant. Působí protizánětlivě, protirakovinně, zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém a reguluje hladinu cholesterolu.
- Kajenský pepř působí proti chřipce a nachlazení, má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení, snižuje srážlivost krve, normalizuje krevní tlak a pomáhá při hubnutí.
- Černý pepř zlepšuje trávení, rozšiřuje cévy, a tak podporuje krevní oběh. Do jisté míry také pomáhá v boji s nadváhou.
- Zázvor pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, také zlepšuje trávení a podporuje správnou činnost kardiovaskulárního systému.
- Med skvěle bojuje s různými infekcemi a zabíjí téměř všechny bakterie. Je tedy antibakteriální, antivirový a protiplísňový.
- Ghí nebo kokosový olej se do zlatého mléka přidává proto, že nápoj obsahuje množství vitaminů rozpustných v tucích. Ghí navíc obsahuje vitaminy A, D, E, draslík, hořčík a železo, kokosový olej se zase může pyšnit zinkem, železem, vápníkem a vitaminy K a E.
Zlaté mléko je velmi prospěšné také pro ženské zdraví, zvlášť pro hormonální poruchy – PMS, bolestivou a silnou menstruaci, endometriózu, kvasinky i PCOS. Není to lék, ale je to skvělý doplněk stravy, který vám díky svému složení může jedině prospět.
Dobré vědět: Další Zuzaniny tipy ohledně ženského zdraví sledujte na instagramovém profilu Gynaktiv.
Kurkuma a hubnutí
Popíjení zlatého mléka vám může pomoci v boji s nadváhou. Kurkuma totiž zmírňuje pocit hladu, pomáhá spalovat tuky, má silné detoxikační účinky a navíc obsahuje látky, které přispívají k pomalejšímu růstu tukových buněk. Je tedy jasné, že kurkuma nesmí v redukčním jídelníčku chybět.
Čerstvá kurkuma je kořen a vypadá jako malinký zázvor s oranžovou dužinou. Při její úpravě raději použijte rukavice a staré kuchyňské prkénko – dřeň totiž silně barví. Čerstvou kurkumu koupíte ve specializovaných obchodech i velkých supermarketech.
Jak často a kdy pít zlaté mléko?
Jelikož se jedná o teplý nápoj, nejlepším obdobím pro popíjení kurkumového latte je podzim a zima. Tato část roku navíc dává zabrat naší imunitě, a tak se nijak neomezujte a dopřejte si nápoj klidně každý den. Pít ho můžete ráno i večer – ráno pro nastartování metabolismu, večer pro zklidnění mysli a snadnější usínání. Záleží jen na vás.
Dobré vědět: Jak se říká – dobrého pomálu. Ačkoliv jsou všechny ingredience pro tělo prospěšné, všeho moc škodí. Dlouhodobé užívání kurkumy může vést k poruchám trávení, nevolnosti i k průjmům. Stejně tak se zázvorem se musí opatrně, jelikož přemíra konzumace způsobuje plynatost či pálení žáhy.
Recept na kurkumové latte
Potřebujete:
- 1 hrnek mléka (kravské, kozí, rostlinné aj.)
- 1 lžičku mleté kurkumy (použít můžete také nastrouhanou čerstvou kurkumu)
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky zázvoru
- špetku cayenského nebo černého pepře
- ½ lžičky ghí (v případě veganské varianty použijte kokosový olej)
- 1 lžička medu
Zajímavost: Zatímco černý pepř je pro nás běžně používaným kořením, kterým ochucujeme maso, saláty, polévky či omáčky, kajenský pepř je ve skutečnosti mletá chilli paprička.
Počítejte tedy s tím, že při použití kajenského pepře bude chuť tzv. golden milk intenzivnější a mírně štiplavá.
Příprava
Mléko nalijte do kastrolku, přidejte koření, promíchejte a mléko pomalu přiveďte k varu. Poté odstavte, přelijte do hrníčku a ochutnejte. Pokud je kurkuma latte nahořklé, je třeba ho ještě chvíli povařit. Pak jej nechejte lehce zchladnout a doslaďte medem. Pamatujte, že nápoj nesmí být příliš horký, aby vysoká teplota neznehodnotila cenné látky ukryté v medu.
Tip: Dejte si pozor, abyste zlaté mléko nevylili na sebe nebo na koberec. Díky kurkumě je totiž sytě žluté a stejnou barvu by pak získalo i vaše tričko.
Jak se vám článek líbil?