Vyzkoušejte zlaté mléko, indický nápoj plný antioxidantů

Vyzkoušejte zlaté mléko, indický nápoj plný antioxidantů

Mirka Zámečníková 15. 11. 2021

Přečtěte si, které suroviny se podílí na „superschopnostech“ tohoto nápoje, jaké příznivé účinky má pro lidské tělo, jak často ho pít a vyzkoušejte námi ověřený recept. Příprava vám zabere jen pár minut a vaše tělo vám za tento elixír zdraví náležitě poděkuje.

Mléko nalijte do kastrolku, přidejte koření, promíchejte a přiveďte k varu. Poté odstavte, přelijte do hrníčku a ochutnejte. Pak jej nechejte lehce zchladnout a doslaďte medem. Takhle jednoduchá je příprava zlatého mléka! Recept s přesnými ingrediencemi najdete níže.

Zlaté mléko z kurkumy: lék ájurvédské medicíny

Zlaté mléko neboli kurkuma latte působí blahodárně na trávicí systém, využívá se při nachlazení a astmatu a díky skvělému složení se mu přisuzují antioxidační účinky. Tento nápoj se pije především v Indii, ale díky svému unikátnímu složení získává na popularitě i v dalších zemích. Skořice, kurkuma, černý či kajenský pepř, zázvor… to všechno jsou skryté poklady, které najdete doma ve spíži.

Čím jsou jednotlivé suroviny prospěšné a proč byste měli zařadit zlaté mléko do svého pitného režimu?

  • Skořice je antioxidant, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, posiluje imunitu, působí protizánětlivě i jako prevence neurodegenerativních onemocnění. Dále bojuje s nachlazením, únavou i narušeným zažíváním.
  • Kurkuma obsahuje kurkumin, což je silný antioxidant. Působí protizánětlivě, protirakovinně, zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém a reguluje hladinu cholesterolu.
  • Kajenský pepř působí proti chřipce a nachlazení, má protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení, snižuje srážlivost krve, normalizuje krevní tlak a pomáhá při hubnutí.
  • Černý pepř zlepšuje trávení, rozšiřuje cévy, a tak podporuje krevní oběh. Do jisté míry také pomáhá v boji s nadváhou.
  • Zázvor pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, také zlepšuje trávení a podporuje správnou činnost kardiovaskulárního systému.
  • Med skvěle bojuje s různými infekcemi a zabíjí téměř všechny bakterie. Je tedy antibakteriální, antivirový a protiplísňový.
  • Ghí nebo kokosový olej se do zlatého mléka přidává proto, že nápoj obsahuje množství vitaminů rozpustných v tucích. Ghí navíc obsahuje vitaminy A, D, E, draslík, hořčík a železo, kokosový olej se zase může pyšnit zinkem, železem, vápníkem a vitaminy K a E.

Zlaté mléko je velmi prospěšné také pro ženské zdraví, zvlášť pro hormonální poruchy – PMS, bolestivou a silnou menstruaci, endometriózu, kvasinky i PCOS. Není to lék, ale je to skvělý doplněk stravy, který vám díky svému složení může jedině prospět.

Zuzana Kopáčiková, specialistka na ženskou plodnost

Dobré vědět: Další Zuzaniny tipy ohledně ženského zdraví sledujte na instagramovém profilu Gynaktiv.

Kurkuma a hubnutí

Popíjení zlatého mléka vám může pomoci v boji s nadváhou. Kurkuma totiž zmírňuje pocit hladu, pomáhá spalovat tuky, má silné detoxikační účinky a navíc obsahuje látky, které přispívají k pomalejšímu růstu tukových buněk. Je tedy jasné, že kurkuma nesmí v redukčním jídelníčku chybět.

Čerstvá kurkuma je kořen a vypadá jako malinký zázvor s oranžovou dužinou. Při její úpravě raději použijte rukavice a staré kuchyňské prkénko – dřeň totiž silně barví. Čerstvou kurkumu koupíte ve specializovaných obchodech i velkých supermarketech.

Jak často a kdy pít zlaté mléko?

Jelikož se jedná o teplý nápoj, nejlepším obdobím pro popíjení kurkumového latte je podzim a zima. Tato část roku navíc dává zabrat naší imunitě, a tak se nijak neomezujte a dopřejte si nápoj klidně každý den. Pít ho můžete ráno i večer – ráno pro nastartování metabolismu, večer pro zklidnění mysli a snadnější usínání. Záleží jen na vás.

Dobré vědět: Jak se říká – dobrého pomálu. Ačkoliv jsou všechny ingredience pro tělo prospěšné, všeho moc škodí. Dlouhodobé užívání kurkumy může vést k poruchám trávení, nevolnosti i k průjmům. Stejně tak se zázvorem se musí opatrně, jelikož přemíra konzumace způsobuje plynatost či pálení žáhy.

Recept na kurkumové latte

Potřebujete:

  • 1 hrnek mléka (kravské, kozí, rostlinné aj.)
  • 1 lžičku mleté kurkumy (použít můžete také nastrouhanou čerstvou kurkumu)
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky zázvoru
  • špetku cayenského nebo černého pepře
  • ½ lžičky ghí (v případě veganské varianty použijte kokosový olej)
  • 1 lžička medu

Zajímavost: Zatímco černý pepř je pro nás běžně používaným kořením, kterým ochucujeme maso, saláty, polévky či omáčky, kajenský pepř je ve skutečnosti mletá chilli paprička.

Počítejte tedy s tím, že při použití kajenského pepře bude chuť tzv. golden milk intenzivnější a mírně štiplavá.

Příprava

Mléko nalijte do kastrolku, přidejte koření, promíchejte a mléko pomalu přiveďte k varu. Poté odstavte, přelijte do hrníčku a ochutnejte. Pokud je kurkuma latte nahořklé, je třeba ho ještě chvíli povařit. Pak jej nechejte lehce zchladnout a doslaďte medem. Pamatujte, že nápoj nesmí být příliš horký, aby vysoká teplota neznehodnotila cenné látky ukryté v medu.

Tip: Dejte si pozor, abyste zlaté mléko nevylili na sebe nebo na koberec. Díky kurkumě je totiž sytě žluté a stejnou barvu by pak získalo i vaše tričko. 

Jak se vám článek líbil?

Mirka Zámečníková

Jsem holka z Moravy, která miluje svoji rodinu, zvířata (obzvlášť ta svoje) a knížky. Mám ráda zasněžené Vánoce s horkým kakaem v ruce a bouřky za teplého letního dne. Zbožňuju tanec a zpěv a kreslení i jiné tvůrčí práce a ve volných chvílích fakt moc ráda peču. (Ale musí to pak někdo fakt moc rád jíst.) A když nejsem líná psát a fotit, ráda bavím lidi na Instagramu právě jako Holka z Moravy

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru