Recept na domácí sushi. Udělejte si vlastní maki, nigiri a uramaki

Recept na domácí sushi. Udělejte si vlastní maki, nigiri a uramaki

Sandra Soukupová 19. 2. 2021

Dříme ve vás sushi mistr? To zjistíte snadno. Zkuste ho udělat doma. Řekneme vám, co k tomu potřebujete, a poradíme, jak uvařit rýži a nezašpinit bambusovou podložku. Do tajů přípravy vás zasvětí paní Linh Nguyenová z pražské sushi restaurace DuHa. Natočila pro vás video plné užitečných tipů. Koukněte na něj a pusťte se do díla.

Suroviny na sushi

Na sushi budete potřebovat:

  • sushi rýži,
  • řasu Nori,
  • lososa, tuňáka, krevetu…,
  • okurku, avokádo, papriku…,
  • rýžový ocet,
  • wasabi,
  • sójovou omáčku,
  • nakládaný japonský zázvor.

Tip od paní Linh: Pokud máte alergii na lepek, kupte si bezlepkovou sójovou omáčku.

Na přípravu sushi potřebujete sushi rýži, zeleninu a lososa nebo tuňáka.Na přípravu sushi potřebujete sushi rýži, zeleninu a lososa nebo tuňáka.

Dobré sushi tvoří kvalitní suroviny. Dbejte na to, abyste měli čerstvé ryby i zeleninu. Rybu vyndejte z lednice těsně před rolováním, stejně tak řasy, jinak nebudou tak dobré. Pokud řasy nespotřebujete celé, zabalte je do alobalu, aby k nim nešel vzduch.

Linh Nguyenová ze sushi restaurace duha

Tip: Podívejte se také, jak sushi správně jíst a jaké jsou základní druhy.

Při výběru lososa paní Linh doporučuje, abyste vybírali pevné plátky. Tuňák by měl být vínově červený. Pokud je do hněda nebo do zelena, neberte ho. „Při přípravě sushi nesmí chybět avokádo ani okurka. Velmi dobrý je také chřest nebo krevety v tempuře. Do větších a složitějších druhů sushi dáváme japonské majonézy. Dají se koupit už hotové, můžete je doma vyzkoušet,“ dodává paní Linh.

Tip: Víte, že si můžete dát mořské řasy i k svačině? Vyzkoušejte ty opékané s mořskou solí. Obsahují hodně omega-3 mastných kyselin a jódu.

Co budete ještě potřebovat?

Kromě surovin sežeňte bambusovou podložku na rolování. Pokud chcete, můžete ji zabalit do potravinové fólie, abyste ji nemuseli čistit. Hodit se budou také hůlky, mističky, servírovací prkénka a rýžovar (ten ale není nezbytně nutný).

Jak uvařit rýži na sushi

Základem dobrého sushi je správná rýže. Používejte pouze sushi rýži. Ta je totiž lepivá a drží krásně pohromadě. V obchodech je navíc běžně k dostání. Paní Linh říká, že jestli se něco může při přípravě sushi pokazit, pak je to rýže.

Než začnete rýži vařit, nechte ji alespoň 40 minut louhovat ve vodě. Do rýžovaru dejte přiměřené množství vody. Když jí bude víc, rýže bude příliš kašovitá.

Linh Nguyenová ze sushi restaurace duha

Sushi dělejte pouze ze sushi rýže. Drží krásně pohromadě.Sushi dělejte pouze ze sushi rýže. Drží krásně pohromadě.

K množství vody nám paní Linh poradila jeden trik. Když máte rýži v rýžovaru, dotkněte se jí bříškem prstu. Hladina vody by měla sahat po první článek prstu, maximálně po článek a půl. Pokud máte radši čísla, pak na zhruba kilo rýže použijte cca 1,1 litru vody.

Tip: Přijde vám to jako příliš velká věda? Objednejte si hotový sushi set až domů.

Ukázat sushi restaurace v okolí

Rýži můžete samozřejmě vařit i v klasickém hrnci. Rýžovar má tu výhodu, že se o rýži nemusíte vůbec starat. Hrnec vás upozorní, až bude hotová. Pokud sáhnete po klasickém hrnci, přiveďte rýži k varu, přiklopte pokličkou, stáhněte plotýnku na nízký stupeň a vařte 10–15 minut. Nesolte.

Jak ochutit sushi rýži

Do teplé rýže přidejte rýžový ocet. Na kilo rýže použijte 2 deci octa, pořádně promíchejte a nechte vychladnout. S octem pracujte opatrně, když ho dáte moc, bude rýže kyselá. Oblíbené jsou také rozvary z rýžového octa, cukru a soli. Nebojte se vyzkoušet různé varianty a najít si tu, která vám chutná nejvíc.

Sushi rýži dochuťte rýžovým octem. Na kilo rýže použijte 2 deci octa.Sushi rýži dochuťte rýžovým octem. Na kilo rýže použijte 2 deci octa.

Jak udělat maki

Nejjednodušší druhy sushi, které zvládnete udělat i doma, jsou maki, uramaki a nigiri. Začneme přípravou maki. Vezměte plátek řasy Nori, rozpulte ho a položte lesklou stranou na podložku. Namočte si ruce do misky s vodou, aby se vám s rýží dobře pracovalo.

Naberte trochu rýže, naneste ji na řasu a rozprostřete. Nahoře nechte zhruba centimetrový proužek řasy volný, abyste mohli rolku zabalit. Jakmile je rýže připravená, položte na ni lososa, okurku nebo jakoukoli jinou dobrotu nakrájenou na proužky.

Přímo do maki se wasabi nedává. Patří ale do nigiri – lehce jím zespoda potřete plátek ryby a položte ho na rýži.

Linh Nguyenová ze sushi restaurace duha

A jde se balit. Prstem namočte volný proužek řasy a začněte rolovat. Nebojte se přitlačit, aby rolka dobře držela. Rolování chce trochu praxe, takže si nic nedělejte z toho, když se první pokusy nepovedou. Za chvíli to dostanete do krve. Hotovou rolku rozkrájejte na 6–8 kousků.

Tip: Zdá se vám to jako piplačka? Objednejte si hotové sushi a uspořádejte doma pořádnou hostinu.

Jak udělat uramaki a nigiri

Uramaki je vlastně obrácené maki a postup přípravy je podobný. Znovu na řasu rozprostřete rýži, o trochu větší množství než u maki. Naneste ji tentokrát po celé ploše a posypte třeba sezamem. Řasu pak opatrně otočte a položte rýžovou stranou dolů. Na řasu dejte tuňáka, avokádo, papriku… cokoli. A můžete rolovat.

Nigiri je velmi snadné. Namočte si ruce, udělejte z rýže váleček, na plátek ryby naneste zespoda trochu wasabi a položte ho na rýži. Použít můžete třeba i avokádo, které zpevněte proužkem řasy, aby z rýže nespadlo. Hotovo.

Nigiri je velmi snadné. Udělejte z rýže váleček a na něj položte syrovou rybu.Nigiri je velmi snadné. Udělejte z rýže váleček a na něj položte syrovou rybu.

Kolik kousků sushi připravit pro dva

Paní Linh říká, že perfektní porce sushi pro dva vypadá třeba takto:

  • 1 rolka uramaki
  • 2–3 rolky maki
  • 4–6 kousků nigiri

Jednu rolku můžete nakrájet na 6–8 kousků. My ji krájíme na 8 dílů, každý kousek je tak akorát, ani moc velký, ani moc malý.

Linh Nguyenová ze sushi restaurace duha

Na tohle menu potřebujete přibližně 300 gramů sushi rýže, 300–400 gramů ryby, 1–2 avokáda, okurku, případně další zeleninu. Pravděpodobně vám stejně něco zbyde.

Je sushi vhodné i pro děti

„Sushi je u dětí velmi oblíbené. Některé děti snědí dokonce víc sushi než jejich rodiče. Mají rádi hlavně krevetové maki včetně krevet v tempuře, které se osmaží a zarolují do řasy. Také mají strašně rády avokádové maki a kappa maki s okurkou,“ říká paní Linh.

Doporučení pro těhotné ženy: Pokud čekáte miminko, raději vynechte sushi se syrovou rybou a krevetami. Dobrou alternativou je vegetariánské sushi nebo sushi s tepelně upravenou rybou.

Jaké pití se k sushi nejvíc hodí

„Sushi se nedá zkazit žádným nápojem, ale doporučuji k němu teplé saké. To je se sushi opravdu vynikající. Přesně tak to má chutnat. Saké se dá sehnat v obchodech. Před podáváním ho zahřejte zhruba na 30 sekund v mikrovlnce,“ doporučuje paní Linh.

Když sushi nedojím, můžu ho sníst druhý den

Sushi je nejlepší čerstvé, ale pokud vám zbyde, v lednici vydrží do druhého dne. Pokud ho ale druhý den nedojíte, třetí den už se do něj nepouštějte.

Povedlo se? Tak dobrou chuť

Jakmile budete mít sushi hotové, nalijte do mističky sójovou omáčku, do další dejte trochu wasabi a do třetí nakládaný zázvor. Ten jezte po každém kousku sushi. Skvěle totiž neutralizuje chuť. Díky tomu si každé soustu znovu naplno vychutnáte.

Objednat hotové sushi domů

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru