Recept na gnocchi s houbovou omáčkou. Udělejte si doma tu pravou Itálii!

Recept na gnocchi s houbovou omáčkou. Udělejte si doma tu pravou Itálii!

Kateřina Suchanková 15. 2. 2021

„A to jsou domácí?“ Tak tahle otázka od mlsných hostů už vás nezaskočí. Poctivé gnocchi podle našeho receptu totiž vystřihnete lépe než kdekterý šéfkuchař. Jednoduchý recept ze snadno dostupných surovin zaručeně oslní i ty největší vybíravce. Připravte si jak domácí těsto, tak skvělou omáčku z čerstvých žampionů.

Na gnoči jednou provždy zapomeňte

Měkoučké italské slůvko gnocchi se totiž vyslovuje jednoduše ňoki. Písmenko „ň“ vyslovujte u všeho italského, kde se objeví písmenka „gn“ za sebou. Nejdou vám ňoki přes ústa? Tak si je počeštěte jako obyčejné noky a ostudu si taky netrhnete. Ať už jim budete říkat jakkoli, vyjdou vám malé oblé knedlíčky (vlastně noky), které budou na rozdíl od vídeňských knedlíků oslizlé po celém svém povrchu.

Které další italské dobroty se občas vyslovují špatně?

  • Macchiato – není to mačáto ani mačičáto, ale obyčejné makiáto (cch = k)
  • Funghi – italské houby nejsou fundži, ale jednoduše fungi, stejně tak Lamborghini není Lambordžíny, ale Lamborgíny (gh = g)
  • Prosciutto – nikoli proščijuto ani pršuto, ale prošuto (sc = š)
  • Focaccia, ciabatta, fettuccine – fokáča, čabáta, fetučíne (ci = či, čia = ča)
  • Saltimbocca – zdvojené c neznačí saltimboču, ale saltimboku (cc = k)
  • Tagliatelle, tagliatta – než vám tam g vklouzne, tak ho rychle poklněte, je to taliatele a taliata (gl = l)
  • Suppa – polévka je sice supr, ale vyslovuje se zupa (s = z)
  • Formaggi – není to fromádži ani formági, ale formádži (gi = dži)

Co budete potřebovat na gnocchi?

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky 
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce a nechte trochu vychladnout. Ještě teplé ale brambory oloupejte a nastrouhejte, poté předejte mouku, vejce, sůl a vymiste hladké těsto. Těsto se nesmí lepit na ruce, ovšem nesmí být ani příliš moučné, aby vám uvařené gnocchi neztvrdly.
  2. Těsto rozdělte na 6 menších dílů a rozválejte na válečky. Ty následně pokrájejte na cca 2 cm velké kousky.
  3. Takto připravené gnocchi vhoďte většího širokého hrnce s vroucí osolenou vodou. Házejte vždy maximálně dvě hrsti, aby se těstoviny neslepily. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.

Připravte si skvostnou houbovou omáčku

  • Olivový olej
  • 1 cibule
  • 600 g čerstvých žampionů
  • Sůl, koření
  • Demi-glace omáčka (případně 300 ml kuřecího vývaru)
  • 200 ml smetany
  • Petrželová nať
  • Parmezán a rukola na dozdobení

Postup:

  • Cibuli orestujte na rozehřátém olivovém oleji a přidejte na plátky nakrájené žampiony. Jakmile budou žampiony orestované, vlijte demi-glace či vývar, smetanu a pár minut vše povařte.
  • Do omáčky vmíchejte uvařené gnocchi, promíchejte a přidejte parmezán a petrželovou nať.
  • Na talíři dozdobte lístečky rukoly, pár kapkami olivového oleje a hoblinkami parmezánu.

Buon appetito!

Další přísady na vaření najdete tady

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek.