Čím se doma zahřát? Vyzkoušejte řepové latte, matchu nebo chai latte

Čím se doma zahřát? Vyzkoušejte řepové latte, matchu nebo chai latte

Kristýna Kohoutová, Kája a Týnka 6. 11. 2020

Podzim je tu a to v nás evokuje jediné – teplo domova, deku na nohy, knížku do jedné a horký nápoj do druhé ruky. Vykouzlete si hřejivou atmosféru doma i vy. Připravily jsme pro vás recepty na chai latte, netradiční řepové latte a povzbuzující matcha latte. Jsou výtečné a může za to především kvalitní koření Tajemství chuti. A aby toho nebylo málo, kolegyně Týna, kterou mnozí znají jako blogerku Píšu, protože víno, přidá ještě recept na domácí svařák a punč. Tak šup pro hrneček, jdeme na to.

Chai latte

Co je to vlastně chai latte? Jedná se o kombinaci černého čaje a specifické směsi koření, mezi které patří skořice, kardamom a hřebíček. Na zjemnění se používá mléko, ať už klasické, nebo rostlinné a samozřejmě nesmí chybět něco na oslazení. Ideální je vanilkový cukr, med nebo třtinový cukr. Chai latte se pije především v Indii a jeho chuť je provoněna kořením, které vás zaručeně zahřeje.

Co budete na přípravu chai latte potřebovat:

  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek mléka (nebo rostlinné alternativy)
  • 2–3 lžičky kvalitního sypaného černého čaje
  • 4 celé skořice
  • 10 ks hřebíčku
  • cca 1–2 cm zázvoru
  • 1 lžičku celých zrn kardamomu od Tajemství chuti
  • dle chuti vanilkový cukr s přírodní mletou vanilkou, med, třtinový cukr

Tip: Veškeré koření v našich receptech pochází od Tajemství chuti. Zkuste ho taky.

Jak na to?

V hrnci pomalu ohřejte vodu a mléko. Pak přidejte všechny ingredience a opatrně přiveďte k varu. Odstavte a přelijte do šálků. Ihned podávejte.

Jaká je pravá atmosféra pro popíjení voňavého chai latte? Záleží čistě na vás, ale pro navození opravdové pohody doporučujeme pohodlné pyžamo, teploučké ponožky a společně s knížkou se zachumlat pod huňatou deku. Máme vyzkoušeno, že tento prožitek zažene jakékoliv podzimní chmury a má skoro stejné relaxační účinky jako horká vana. Zaleje vás teplo domova a v kombinaci s chutí koření se budete cítit, jako by na světě nebylo nic lepšího.

Řepové latte

Dalším horkým nápojem, který vás zaručeně naladí na podzimní vlnu, je řepové latte. Vzpomeňte si na chuť řepy, která ve člověku evokuje opravdový podzim. Hnědá pole, spadané listí a specifická zemitá chuť červené řepy. Člověk by nečekal, že z ní jde připravit jemný a lahodný nápoj, který v tomto ročním období opravdu pohladí na duši.

Specifickým prvkem k přípravě je právě mletá sušená řepa, která dá nápoji ten pravý podzimní šmak a zároveň jej zbarví do netradiční růžové barvy. Nápoj je tudíž vhodný na holčičí čajové dýchánky. A teď už k samotné přípravě.

Co budete na přípravu řepového latte potřebovat:

  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2–4 lžičky mleté řepy
  • kardamom
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • dle chuti vanilkový cukr s přírodní mletou vanilkou, med, třtinový cukr

Jak na to?

V hrnci pomalu ohřejte mléko. Pak přidejte všechny ingredience a opatrně přiveďte k varu. Odstavte a přelijte do šálků. Ihned podávejte.

Jak už bylo zmíněno, řepové latte má opojnou růžovou barvu, a proto využijte hezkých podzimních dnů a udělejte si čajový dýchánek na balkoně. Kontrast chladného vzduchu, padajícího listí a popíjení horkého řepového latte je opravdu balzámem na duši. Pokud nemáte balkon, rozhodně nezoufejte, řepové latte chutná skvěle všude.

Vybrat k latte ještě něco na zub

Matcha latte

Tento blahodárný a svou specifickou barvou proslulý nápoj doporučujeme pít spíše ráno, maximálně během odpoledne. Matcha je totiž známá pro své povzbuzující účinky. Jde o zelený čaj, jehož lístky jsou během zrání zakryty plachtou, aby si udržely sytě zelenou barvu. Následně jsou rozemlety na jemný zelený prášek. Díky tomu je tento čaj nejen velmi povzbuzující, ale i bohatý na antioxidanty.

Povzbuzující účinky se projevují postupně, a tak vás udrží v bdělém a soustředěném stavu mnohem déle než ranní káva. Bonusem matchy také je, že zrychluje metabolismus. Pít ji pouze s vodou nedoporučujeme, protože má opravdu výraznou specifickou chuť, proto jsme v našem receptu použily rostlinné mléko, které její chuť zjemní, čímž vznikne opravdu lahodné matcha latte.

Co budete na přípravu matcha latte potřebovat:

  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 g prášku matcha
  • dle chuti vanilkový cukr s přírodní mletou vanilkou, med, třtinový cukr

Jak na to?

Všechny ingredience vložíme do šejkru a pořádně protřepeme. Tento nápoj má 2 varianty, mléko můžete použít jak studené, tak teplé. Záleží jen na vaší náladě a chuti.

TIP: Chuť bude ovlivněna tím, jaké mléko použijete. Doporučujeme kokosové a mandlové mléko.

Svařák a punč od blogerky Píšu, protože víno

Chcete si udělat domácí svařák nebo punč? Vyzkoušejte recept od oblíbené blogerky Týny alias Píšu, protože víno. Už název jejího blogu napovídá, že jak jde o víno, nemůže vám poradit špatně. Na přípravu použila speciální směs koření a víc vám už poví sama.

Na přípravu punče budete potřebovat:

  • trochu koření (celý pytlík stačí na 3–4 l punče)
  • maličko vody na povaření koření
  • víno (množství podle chuti a nálady, já jsem dala tak 0,3 l)
  • rum (tady si netroufám radit, dejte, kolik uznáte za vhodné)
  • případně rozinky, plátek citronu nebo pomeranče na vylepšení

Na přípravu svařáku budete potřebovat:

  • trochu koření (celý pytlík stačí na 3–4 l punče)
  • maličko vody na povaření koření
  • víno (tady jsem dala tak 0,6 l a měla na dva hrnečky)

Tohle je malý adventní zázrak! Jakmile jsem otevřela pytlíčky od Tajemství chuti, cítila jsem se jako na trzích, které každoročně před Vánoci tak ráda navštěvuji. Když jsem koření dala povařit do trochy vody, vůně okamžitě nabrala na intenzitě a já chytila předvánoční náladu. Zkrátka nádhera, kterou bych se nebála ještě podtrhnout koledami.

Příprava je naprosto jednoduchá – u svařáku stačí povařit koření v trošce vody, pak přilít víno a ohřát, u punče je postup stejný, jen pak kromě vína přidáte ještě rum. Punč můžete podle chuti vylepšit třeba rozinkami nebo plátkem ovoce, já přidala pomeranč a bylo to super. Kvůli svařenému vínu jsem koupila celou skořici, kterou jsem se rozhodla ozdobit hrneček, aby vypadal pěkně na fotce, to jsem ale netušila, že se mi v něm utopí. Ale věřte mi – je tam. Oba nápoje chutnaly jako ze stánku na budějckém náměstí, poctivě a skvěle, a já se těším, až si udělám další.

Vybrat ke svařáku něco na zub

To jsou tedy naše tipy na horké nápoje, které se skvěle hodí na zpříjemnění chladných dnů. Věříme, že si je oblíbíte stejně jako my. Na zdraví! 

Jak se vám článek líbil?

Kristýna Kohoutová

„Ráda píšu a ráda piju víno…“ Tak tady můj medailonek začínal, když jsem ještě něco vydržela. Teď jsem nucená ho aktualizovat na: Ráda píšu a ráda si jednou za týden cucnu decky vína. Baví mě taky zpěv, cestování, knížky (jednoho dne dopíšu tu svoji) a slepice. Žiju v Praze, ale krev mám pořád jihočeskou, a tak se domů, do Budějc, ráda vracím. Víc mě najdete na @kristynakohout

Kája a Týnka

Dvě kamarádky, které jsou tak moc jiné, až jsou stejné. Chápete? My ano. Dala nás dohromady právě práce ve Slevomatu a už bez sebe nedáme ani ránu. Jsme velvyslankyně zákazníků a právě pro ně se snažíme hledat ty nejlepší nabídky. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru