Domácí granola: snídaně třikrát jinak. Zkuste recepty od foodblogerů

Domácí granola: snídaně třikrát jinak. Zkuste recepty od foodblogerů

Mirka Jaroševská 20. 3. 2020 Sdílet

Křupavá, voňavá a lahodná domácí granola se těší stále větší oblibě. Připravte si ji i vy doma! Stačí pár ingrediencí, trouba a uzavíratelná nádoba. A abychom vám práci usnadili, podělíme se s vámi o naše nejoblíbenější recepty na granolu s ořechy, ovocem i granolu pro vegany.

Ořechová granola s brusinkami podle reBarbora´s kitchen 

Potřebujete:

  • 400 g ovesných vloček
  • 100 g kešu ořechů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 50 g kokosových plátků
  • 100 g brusinek
  • 50 g rozinek
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce kokosového oleje (pokud nemáte, nevadí)
  • dle chuti můžete přidat i různé koření – skořici, vanilku, kardamom, skvělý je i kokosový cukr

Další recepty najdete na blogu reBarbora´s kitchen.

Nejdřív si předehřejte troubu na 160 °C. Smíchejte dohromady všechny ořechy, semínka a sušené ovoce, přidejte med i kokosový olej a vše pořádně promíchejte. Můžete přidat i různé koření. Směs přendejte na pekáč vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 30 minut. Během pečení minimálně jednou promíchejte. Vychladlou granolu dejte do uzavíratelné nádoby, kde by vám měla vydržet cca měsíc.

Domácí vegan granola podle foodblogerky From My Bowl

Potřebujete:

  • ⅓ hrnečku javorového sirupu
  • ⅓ hrnečku ořechové másla (doporučujeme máslo z nesolených mandlí)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • špetku soli
  • 1 lžičku skořice
  • 2 hrnečky ovesných vloček
  • ½ hrnečku dýňových semínek
  • ½ hrnečku vlašských ořechů
  • ½ hrnečku loupaných mandlí
  • ½ hrnečku neslazených kokosových plátků
  • ⅓ hrnečku sušeného ovoce nebo kousků čokolády

Předehřejte troubu na 160 °C. Do mísy dejte javorový sirup, ořechové máslo, vanilkový extrakt, skořici a sůl a vše pečlivě promíchejte. Poté do směsi přidejte ovesné vločky, dýňová semínka, ořechy, mandle a kokosové plátky, promíchejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pomocí špachtle vytvořte na plechu rovnoměrnou vrstvu. Pečte cca 20 min., poté plech vyjměte, směs špachtlí promíchejte, a následně pečte dalších 6–7 min. Jakmile plech vyndáte z trouby,   okamžitě směs posypte čokoládovými lupínky nebo sušeným ovocem a promíchejte. Nechte granolu zchládnout a studenou ji přendejte do uzavíratelné nádoby. 

Tip: Pokud máte rádi křupavější granolu, skladujte ji v lednici.

Granola s pekanovými ořechy podle Karolíny Fourové

Potřebujete:

  • 3 hrnky jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek pekanových ořechů
  • 1/2 hrnku lněného semínka (kvůli vitaminům skup. B a vit. E)
  • 1/3 hrnku dýňového semínka
  • 3 PL javorového sirupu
  • 2 PL olivového oleje
  • sušená vanilka na špičku nože nebo semínka z jednoho lusku
  • špetka soli

Přečtěte si rozhovor s expertkou na výživu

Vločky, semínka, sůl a ořechy promíchejte ve velké míse. Rozpusťte olej se sirupem, vanilkou, nalijte na vločkovou směs a rukou důkladně promnětea smíchejte tak, aby se každá vločka obalila. Nebojte, tekutina na to opravdu stačí. Pečeme rovnoměrně rozložené na plechu vyloženém pečícím papírem na cca 160 °C asi 25 min. Během pečení na plechu granolu občas promícháme, aby se müsli nepeklo jen shora, ale opražilo se rovnoměrně.

Další recepty najdete na blogu Nejez blbě.

Na domácí granolu si netroufáte?

Ne každý si s vařečkou rozumí nebo má čas shánět vanilkové lusky. Usnadněte si práci a pořiďte si hotovou granolu od poctivých výrobců!

Mirka Jaroševská

Mirka Jaroševská

Jsem holka z Moravy, která miluje svoji rodinu, zvířata (obzvlášť ta svoje) a knížky. Mám ráda zasněžené Vánoce s horkým kakaem v ruce a bouřky za teplého letního dne. Zbožňuju tanec a zpěv a kreslení i jiné tvůrčí práce a ve volných chvílích fakt moc ráda peču. (Ale musí to pak někdo fakt moc rád jíst.) A když nejsem líná psát a fotit, ráda bavím lidi na Instagramu právě jako "Holka z Moravy".