Jak dobře znáte Krkonoše? Utajené vodopády i voda, která teče do kopce

Jak dobře znáte Krkonoše? Utajené vodopády i voda, která teče do kopce

Sandra Soukupová 26. 7. 2020

To byste nevěřili, co všechno můžete v Krkonoších najít. Tak třeba vodopády. Věděli jste, že k jednomu z nich se podíváte jen s bezpečnostní přilbou na hlavě? Anebo že kousek od jiného je místo, které popírá fyzikální zákony a kde voda neteče z kopce, ale do kopce? Objevte tato kouzelná místa a poznejte Krkonoše z jiného úhlu.

Vodopád Kamieńczyka je nejvyšší vodopád v polských Krkonoších, vstup k němu je povolený pouze s bezpečnostní přilbou.Vodopád Kamieńczyka je nejvyšší vodopád v polských Krkonoších, vstup k němu je povolený pouze s bezpečnostní přilbou.

Divoký vodopád a gravitační anomálie

Tenhle výlet dokonale zmate vaše dosavadní chápání gravitace. Existuje totiž místo, které Newtonův gravitační zákon popírá jako nic. Voda tam neteče z kopce, ale do kopce, a co víc, auta s vypnutým motorem nejedou z kopce dolů, ale nahoru. Nevěříte? Zajeďte do polského města Karpacz, konkrétně do ulice Strażacka, a vyzkoušejte si gravitační anomálii sami. A až si vyhrajete, mrkněte ještě na nedaleký Divoký vodopád. Je nádherný a přímo u cesty, takže nemusíte chodit daleko.

Prohlédněte si Divoký vodopád v polském městě Karpacz a pak vyrazte do ulice Strażacka omrknout gravitační anomálii. Voda tam teče do kopce.Prohlédněte si Divoký vodopád v polském městě Karpacz a pak vyrazte do ulice Strażacka omrknout gravitační anomálii. Voda tam teče do kopce.

Tip: V Karpaczi byla i známá influencerka Hello Christie. Bydlela v Greno Hotel & Spa a prozradí vám, co se jí na výletě nejvíc líbilo.

Upřímně by nás vůbec nenapadlo jet za zážitkem do Polska. Krkonoše milujeme, ale nikdy jsme je neviděli z druhé strany. A o hodně jsme přicházeli. Karpacz nás mile překvapil, je to nádherné město se zajímavými místy, která jsou vhodná k návštěvě. V přírodě je čisto a není tam tolik turistů.

Hello Christie

Symbolem polského města Karpacz je dřevěný kostel Wang ze 12. století, který tam byl převezen z Norska.Symbolem polského města Karpacz je dřevěný kostel Wang ze 12. století, který tam byl převezen z Norska.

Vodopád Szklarky a Kamieńczyka

Na polské straně Krkonoš, jen čtvrt hodiny autem z Harrachova, najdete město Sklářská Poruba a v něm hned dva krásné vodopády. Každý je na jiné straně města a k oběma dojdete příjemnou procházkou přímo z centra. Vodopád Kamieńczyka je nejvyšší vodopád v polských Krkonoších, vstup k němu je povolený pouze s bezpečnostní přilbou. Vodopád Szklarky je naopak dobře přístupný i pro kočárky a můžete se od něj vydat na krásnou vyhlídku nebo k viklanu Chybotek.

Kousek od vodopádu Szklarky najdete viklan Chybotek, oblíbenou přírodní zajímavost ve Sklářské Porubě.Kousek od vodopádu Szklarky najdete viklan Chybotek, oblíbenou přírodní zajímavost ve Sklářské Porubě.

Pokud nemáte polské Krkonoše hned za humny, vyplatí se přijet na víc dní. V Porubě i Karpaczi najdete spoustu krásných hotelů s wellness, určitě si vyberete.

Mumlavský vodopád a čertova oka

Mumlavský vodopád je perlou českých Krkonoš. Najdete ho v Harrachově, kousek za městem. Dovede vás k němu nenáročná asfaltová cesta vhodná pro kočárky, vozíčky i kola. Na trase potkáte čertova oka neboli prohlubně vytvořené proudem vody, dětské hřiště nebo Liščí stezku s prolézačkami. U vodopádu je chata s občerstvením. Pokračovat se dá dál podél řeky Mumlavy až na rozcestí Krakonošova snídaně, zdatnější turisté dojdou třeba až na Voseckou boudu.

Tip: Pokud pojedete do Harrachova s dětmi, podívejte se, jak je tam zabavíte. Mama blogerka MK Life má pro vás tipy, které vyzkoušela se svou rodinou.

Ukázat, kam s dětmi v Harrachově

Když už budete v Harrachově, vyrazte na bobovou dráhu.Když už budete v Harrachově, vyrazte na bobovou dráhu.

Labský a Pančavský vodopád

Udělejte si výlet k nejvyššímu vodopádu v České republice. Jmenuje se Pančavský vodopád a měří 148 m. Najdete ho mezi Vrbatovou a Labskou boudou na takzvané Bucharově cestě. Dojdete k němu jak ze Špindlerova Mlýna, tak z Rokytnice nad Jizerou. Návštěvu doporučuji spojit také s Labským vodopádem, který je cca 1,3 km od Pančavského. Je u něj restaurace, kde se můžete posilnit na cestu zpět.

Bucharova cesta nabízí nejen krásný vodopád, ale také úžasné výhledy do údolí a na okolní hory.Bucharova cesta nabízí nejen krásný vodopád, ale také úžasné výhledy do údolí a na okolní hory.

Najděte si v Krkonoších ubytování a navštivte nejen vodopády, ale i vyhlášené horské cesty s nádhernými výhledy do údolí.

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru