Rychlé silvestrovské pohoštění, které ozdobí stůl a zažene hlad

Rychlé silvestrovské pohoštění, které ozdobí stůl a zažene hlad

Mirka Jaroševská Sdílet

Plánujete silvestrovskou oslavu pro celou rodinu nebo partu přátel? Ukažte, že jste přesně ti správní hostitelé, a připravte takové dobroty, že se všem hostům budou sbíhat sliny! Zaručujeme vám, že jejich přípravou nestrávíte dlouhé hodiny. 

Falešná humrová pomazánka

Základem každé párty jsou rychlé jednohubky, kterými snadno utišíte kručící žaludek. Vyzkoušejte tentokrát něco netradičního a kromě klasické česnekové a sýrové pomazánky připravte i falešnou humrovku. Stačí jen pár surovin a za chvíli máte hotovo!

Potřebujete:

  • 3 středně velké mrkve
  • 1 malou cibuli
  • 200 g oblíbené šunky
  • 100 g majonézy
  • pepř

Nejprve si najemno nastrouhejte mrkev, kterou po chvilce vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné šťávy a pomazánka nebyla ve finále moc „mokrá“. Poté nakrájejte cibuli, šunku na malé kostičky a vše smíchejte. Přidejte majonézu, trochu pepře a opět promíchejte. Ochutnejte a dle libosti přidejte šunku, mrkev nebo majonézu tak, aby pomazánka podle vás neměla chybu. Skvěle bude chutnat i vypadat na francouzské bagetě, ale s obyčejným rohlíkem také neuděláte chybu.

Netradičně servírovaná vajíčka

Pokud patříte mezi milovníky vajíčkové pomazánky, připravte ji, jak jste zvyklí, ale zkuste ji naservírovat trochu nápaditěji. Třeba právě ve vajíčku! Jak na to? Uvařte vajíčka, vychlaďte a rozkrájejte na poloviny. Pomazánku udělejte pouze ze žloutků a uvařené bílky si dejte stranou. Hotovou pomazánku dejte do sáčku se zdobítkem a bílky jí naplňte. Ozdobit můžete pažitkou nebo třeba ořechy.

Nemáte oblíbený recept na vajíčkovou pomazánku? Inspirujte se námi!

Potřebujete:

  • uvařené vaječné žloutky
  • lučinu nebo jiný krémový sýr
  • majonézu
  • pažitku
  • pepř

Množství jednotlivých surovin záleží čistě na vás, ale počítejte s tím, že na 3–4 vajíčka budete potřebovat zhruba jedno 200g balení lučiny. Tuto kombinaci smíchejte jako první a pak po troškách přidávejte majonézu. Na závěr pomazánku lehce opepřete a přidejte pažitku.

Silvestrovský přípitek s perletí

Co takhle o půlnoci místo klasického sektu bouchnout šumivé víno s perletí? To se hodí právě na oslavu významných okamžiků, a tak je pro novoroční přípitek jako stvořené. 

Tip: Pokud si sami na podobné experimenty nepotrpíte, vezměte tento netradiční nápoj na večírek. Určitě se objeví někdo, kdo vínu s perletí neodolá!

Slané hvězdy z listového těsta

Na žádné párty rozhodně nesmí chybět jednoduché slané dobroty z listového těsta. Výhodou tohoto těsta je, že můžete maximálně experimentovat a vytvářet různé chuťové kombinace.

Potřebujete:

  • listové těsto
  • kečup
  • slaninu, šunku nebo obojí
  • oblíbený sýr (eidam, gouda, niva, parmazán aj.)
  • vejce na potření

Listové těsto rozválejte a pomocí oblíbeného vykrajovátka udělejte hvězdy, sněhuláky, stromečky nebo jakékoliv jiné vzory. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem nebo kečupem, přidejte na kousky nakrájenou slaninu či šunku a navrch dejte sýr. Ten buď nastrouhejte, nebo nakrájejte. Pečte na 180 °C dozlatova.

Tip: Vytvářejte různé chutě, kombinujte sýry, maso, přijdete třeba i zeleninu! Talíř bude vypadat pestřejší a strávníci budou vrnět blahem.

S kvalitní klobáskou nesáhnete vedle

Klobásky jsou klasika, která nikdy neomrzí. Obzvlášť na párty! A pokud patříte mezi skutečné gurmány, sáhněte po kvalitních francouzských klobáskách, ve kterých se podíl masa pohybuje v rozmezí 70–98 %. Co byste řekli třeba na klobásku s ořechy, borůvkami, fíky nebo třeba pštrosím masem? 

Vánoční hvězda trochu jinak

Až půjdete nakupovat dobroty na silvestrovské pohoštění, přihoďte do košíku listové těsto navíc. Kromě oblíbených šneků nebo slaných hvězdiček můžete připravit i netradiční koláč v podobě vánoční hvězdy, který bude nejen skvěle vypadat, ale také skvěle chutnat!

Potřebujete:

  • 2 listová těsta
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 150 g tvrdého sýru (eidam, ementál)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • parmazán na posypání
  • 2 vejce + 1 na potření
  • sůl a pepř

Špenát řádně properte a spařte horkou vodou. Zchlaďte studenou vodou a pořádně vymačkejte. Pak ho nakrájejte na kousky a vložte do mísy. Nastrouhejte sýr a spolu s ostatními surovinami přidejte ke špenátu. Lehce osolte a opepřete, vše promíchejte a dejte na chvíli stranou.

Obě listová těsta si rozdělte na poloviny, abyste měli celkem 4 díly. Každý díl postupně vyválejte tak, abyste do něj mohli obtisknout a vykrojit velký mělký talíř, ale zároveň vám nezůstalo moc těsta kolem talíře. Připravte si plech s pečicím papírem a položte první vykrojené kolo. Potřete ho špenátovou směsí a přikryjte druhým kolem. Opakujte a poslední kolo nahoře nechte suché.

Doprostřed postavte skleničku, která vám ohraničí prostor, kde už nebudete krájet. Vezměte si ostrý nůž a koláč rozdělte na čtvrtiny, osminy a nakonec šestnáctiny. Vezměte dva kousky vedle sebe a ty 2× otočte. Levý kousek doleva, pravý doprava. Konce spojte. Na závěr koláč potřete vejcem a posypte strouhaným parmazánem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Oříšky jsou sázka na jistotu

Nezapomeňte na stůl naservírovat i drobné „zobání“ v podobě různých druhů ořechů. Mrkněte se do spíže, jestli vám nezůstalo pár vlašských ořechů z vánočního pečení, přihoďte mandle, které se nevešly do vánočky, a nakonec na stůl naservírujte misku se slanými pistáciemi. Po těch se jen zapráší!

Mirka Jaroševská

Mirka Jaroševská

Jsem holka z Moravy, která miluje svoji rodinu, zvířata (obzvlášť ta svoje) a knížky. Mám ráda zasněžené Vánoce s horkým kakaem v ruce a bouřky za teplého letního dne. Zbožňuju tanec a zpěv a kreslení i jiné tvůrčí práce a ve volných chvílích fakt moc ráda peču. (Ale musí to pak někdo fakt moc rád jíst.) A když nejsem líná psát a fotit, ráda bavím lidi na Instagramu právě jako "Holka z Moravy".