Rychlé silvestrovské pohoštění. Slaná hvězda se špenátem i skvělé pomazánky

Rychlé silvestrovské pohoštění. Slaná hvězda se špenátem i skvělé pomazánky

Mirka Zámečníková 29. 12. 2023

Čekání na půlnoc bývá dlouhé, ale když je co uždibovat, uteče vám jako voda. Máme pro vás 7 tipů na dobroty, na kterých si pochutnáte a příprava vám zabere jen chviličku.

Falešná humrová pomazánka

Základem každého večírku jsou rychlé jednohubky, kterými snadno utišíte kručící žaludek. Vyzkoušejte tentokrát něco netradičního a kromě klasické česnekové a sýrové pomazánky připravte i falešnou humrovku. Stačí jen pár surovin a za chvíli máte hotovo!

Potřebujete:

  • 3 středně velké mrkve
  • 1 malou cibuli
  • 200 g oblíbené šunky
  • 100 g majonézy
  • pepř

Nejprve si najemno nastrouhejte mrkev, kterou po chvilce vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné šťávy a pomazánka nebyla ve finále moc „mokrá“. Poté nakrájejte cibuli, šunku na malé kostičky a vše smíchejte. Přidejte majonézu, trochu pepře a opět promíchejte. Ochutnejte a dle chuti přidejte šunku, mrkev nebo majonézu. Skvěle bude chutnat i vypadat na francouzské bagetě, ale s obyčejným rohlíkem také neuděláte chybu.

Vajíčková pomazánka – snězte to bez chleba

Pokud patříte mezi milovníky vajíčkové pomazánky, připravte ji, jak jste zvyklí, ale zkuste ji naservírovat nápaditěji. Třeba právě ve vajíčku! Jak na to? Uvařte vajíčka, oloupejte, vychlaďte a rozkrájejte na poloviny. Pomazánku udělejte pouze ze žloutků a uvařené bílky si dejte stranou. Hotovou pomazánku dejte do sáčku se zdobítkem a bílky jí naplňte. Ozdobit můžete pažitkou nebo třeba ořechy.

Ingredience na vajíčkovou pomazánku:

  • vařená vejce (v tomto případě jen žloutky, bílky nechte stranou jako podklad)
  • lučina nebo jiný krémový sýr
  • majonéza
  • pažitka
  • pepř, sůl

Množství jednotlivých surovin záleží čistě na vás, ale počítejte s tím, že na 3–4 vajíčka budete potřebovat zhruba jedno 200g balení lučiny. Tuto kombinaci smíchejte jako první a pak po troškách přidávejte majonézu. Na závěr pomazánku lehce opepřete, dosolte dle chuti a přidejte pažitku.

Rychlé ořechy v karamelu

Pokud nemáte na přípravu občerstvení moc času, zkuste tuto mlsku ze tří ingrediencí. Není sice na prvních příčkách nejzdravějších jednohubek (dokonce by se nedostala ani do první stovky), ale zaručujeme vám, že bude mít úspěch.

Potřebujete:

  • 300 g oříšků
  • 300 g cukru (nejlépe třtinový)
  • půl plechovky slazeného kondenzovaného mléka

Nejprve si rozpalte velký hrnec a přidejte cukr. Míchejte, dokud se nezačne rozpouštět.
Jakmile se rozpustí (nemusí to být úplně, hrudky v tomto případě nejsou na škodu), přilijte Salko a rychle promíchejte. Od tohoto momentu je to rychlovka. Ihned přidejte oříšky a pár vteřin míchejte, aby se v karamelu obalily.

Sundejte hrnec z plotýnky, aby se nic nepřipálilo a vzniklou hmotu vysypte na plech vyložený pečicím papírem. Vařečkou vše rovnoměrně rozprostřete a nechte tuhnout. Když dáte plech vychladit za parapet či do lednice, stáčí 15 minut.

Po ztuhnutí celé směsi už jen vše nalámejte a je hotovo – můžete podávat.

Tip: Tento recept můžete ještě vyšperkovat přidáním skořice nebo soli, díky které vznikne slaný karamel. Oříšky v karamelu můžete nasypat do zdobených kornoutků a máte krásný malý dáreček pro své blízké či na návštěvu.

Slané hvězdy z listového těsta

Na žádné párty rozhodně nesmí chybět jednoduché slané dobroty z listového těsta. Výhodou tohoto těsta je, že můžete maximálně experimentovat a vytvářet různé chuťové kombinace.

Potřebujete:

  • listové těsto
  • kečup
  • slaninu, šunku nebo obojí
  • oblíbený sýr (eidam, gouda, niva, parmazán aj.)
  • vejce na potření

Listové těsto rozválejte a pomocí oblíbeného vykrajovátka udělejte hvězdy, sněhuláky, stromečky nebo jakékoliv jiné vzory. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem nebo kečupem, přidejte na kousky nakrájenou slaninu či šunku a navrch dejte sýr. Ten buď nastrouhejte, nebo nakrájejte. Pečte na 180 °C dozlatova.

Tip: Vytvářejte různé chutě, kombinujte sýry, maso, přijdete třeba i zeleninu! Talíř bude vypadat pestřejší a strávníci budou vrnět blahem.

S kvalitní klobáskou chybu neuděláte

Klobásky jsou klasika, která nikdy neomrzí. Obzvlášť na párty! A pokud patříte mezi skutečné gurmány, sáhněte po kvalitních francouzských klobáskách, ve kterých se podíl masa pohybuje v rozmezí 70–98 %. Co byste řekli třeba na klobásku s ořechy, borůvkami, fíky nebo třeba pštrosím masem?

Vánoční hvězda trochu jinak

Až půjdete nakupovat dobroty na silvestrovské pohoštění, přihoďte do košíku listové těsto navíc. Kromě oblíbených šneků nebo slaných hvězdiček můžete připravit i netradiční koláč v podobě vánoční hvězdy, který bude nejen skvěle vypadat, ale také skvěle chutnat!

Potřebujete:

  • 2 listová těsta
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 150 g tvrdého sýru (eidam, ementál)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • parmazán na posypání
  • 2 vejce + 1 na potření
  • sůl a pepř

Špenát řádně properte a spařte horkou vodou. Zchlaďte studenou vodou a pořádně vymačkejte. Pak ho nakrájejte na kousky a vložte do mísy. Nastrouhejte sýr a spolu s ostatními surovinami přidejte ke špenátu. Lehce osolte a opepřete, vše promíchejte a dejte na chvíli stranou.

Obě listová těsta si rozdělte na poloviny, abyste měli celkem 4 díly. Každý díl postupně vyválejte tak, abyste do něj mohli obtisknout a vykrojit velký mělký talíř, ale zároveň vám nezůstalo moc těsta kolem talíře. Připravte si plech s pečicím papírem a položte první vykrojené kolo. Potřete ho špenátovou směsí a přikryjte druhým kolem. Opakujte a poslední kolo nahoře nechte suché.

Doprostřed postavte skleničku, která vám ohraničí prostor, kde už nebudete krájet. Vezměte si ostrý nůž a koláč rozdělte na čtvrtiny, osminy a nakonec šestnáctiny. Vezměte dva kousky vedle sebe a ty 2× otočte. Levý kousek doleva, pravý doprava. Konce spojte. Na závěr koláč potřete vejcem a posypte strouhaným parmazánem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Oříšky jsou sázka na jistotu

Nezapomeňte na stůl naservírovat i drobné „zobání“ v podobě různých druhů ořechů. Mrkněte se do spíže, jestli vám nezůstalo pár vlašských ořechů z vánočního pečení, přihoďte mandle, které se nevešly do vánočky, a nakonec na stůl naservírujte misku se slanými pistáciemi. Po těch se jen zapráší!

Jak se vám článek líbil?

Mirka Zámečníková

Jsem holka z Moravy, která miluje svoji rodinu, zvířata (obzvlášť ta svoje) a knížky. Mám ráda zasněžené Vánoce s horkým kakaem v ruce a bouřky za teplého letního dne. Zbožňuju tanec a zpěv a kreslení i jiné tvůrčí práce a ve volných chvílích fakt moc ráda peču. (Ale musí to pak někdo fakt moc rád jíst.) A když nejsem líná psát a fotit, ráda bavím lidi na Instagramu právě jako Holka z Moravy

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru