Nic mi nedávej aneb tipy na dárky, když jste v koncích

Nic mi nedávej aneb tipy na dárky, když jste v koncích

Sandra Soukupová 4. 12. 2023

Moje maminka je ze mě zoufalá. Pokaždé, když se zeptá, co bych chtěla k narozeninám nebo Vánocům, odpovídám, že nic. Jestli to máte doma stejně, moc dobře víte, jak je těžké takový „nic dárek“ vymyslet. Dala jsem proto dohromady několik tipů na dárky, které udělají radost každému, kdo tvrdí, že nic nechce. A vás jistě potěší taky, protože už si nebudete lámat hlavu nad tím, co vlastně koupit.

Darujte relax

Všichni toho máme nad hlavu. Obzvlášť teď před Vánocemi. Toužíme se alespoň na chvíli svalit na gauč a nedělat nic. A to je ideální šance pro vás. Darujte svým blízkým klid, po kterém prahnou.

Inhalační tyčinky

Mysl i tělo nakopnou například inhalační tyčinky s esenciálními oleji. První pomoc rovnou z přírody. Žádná chemie.

Uvolní napětí, nervozitu i stres a podpoří spánek. Stačí přivonět a svět se zase zklidní.

Sůl do koupele i šumivé bomby

Není nad relaxační koupel ve vaně. Pár minut v horké vodě a jste jako znovuzrození. Skvělým dárkem je tedy sůl do koupele nebo oblíbená šumivá bomba, která se postupně rozpustí.

Dárek bez stresu?

Vyřešte dárky elegantně a bez nervů. Darujte svým blízkým dárkový poukaz od Slevomatu. Sami si vyberou, co jim udělá největší radost. A ještě jedna výhoda pro vás – dárkový poukaz můžete klidně koupit na poslední chvíli. Obratem vám přistane v mailu, stačí vytisknout a dárek je na světě.

Něco na zub vždycky potěší

Znáte to. Jste doma a najednou dostanete chuť na něco dobrého. Jenže kde nic, tu nic. A přesně v takové chvíli se bude hodit dárek od vás – balíček lahodných pochutin, které ukojí chuť na sladké, slané i kyselé. Za takový dárek vás budou lidé vynášet do nebes, protože díky vám:

  • si pořádně pošmáknou,
  • nebudou muset letět do obchodu,
  • nebudou mít špatné svědomí, že zase utráceli za jídlo,
  • budou mít po ruce něco, čím mohou pohostit nečekanou návštěvu,
  • ochutnají zase něco nového.

Pesta a čatní

Ať ale nemluvíme jen obecně, dám vám teď čtyři tipy na dárky, po kterých se utlučete. První jsou pesta a čatní od společnosti Hradecké delikatesy. Naprosto senzační věc, která se hodí k masu, těstovinám, do polévek, pomazánek, no prostě kamkoli.

Dávám je k Vánocům každý rok a vždy mají velký úspěch. Jsou bez chemie, z přírodních surovin a vyrábí se v České republice. Na výběr máte spoustu různých příchutí, u nás jednoznačně vede bazalkové a česnekové pesto.

Pokud jsou vaši blízcí spíš na sladké, můžete jim u Hradeckých delikates pořídit ovocné sirupy nebo zavařeniny, třeba švestkovou s portským vínem.

Díky pestu z medvědího česneku si v kuchyni připomenu jaro, kdykoli chci. Když mám chuť na italské jídlo, často ho k dokonalosti rychle přivede bazalkové pesto.

Oblíbila jsem si i sirupy, například ten s arónií, o které je známo, že je nabitá vitamíny. A jitrocelový sirup je klasika v době, kdy řádí virózy. Není přeslazený a chutná i osmiletému synovi.

Katka, milovnice dobrého jídla

Pečené čaje

Osvědčenou klasikou jsou čaje. Zvlášť když venku mrzne, až praští, a je zataženo. To je pak nejlepší zalézt si do postele s dobrou knížkou, vedle postavit hrnek s čajem a lenošit.

Protože dárky většinou dáváte k výjimečné příležitosti, vyzkoušejte něco jiného než klasické čaje ze supermarketu. Místo nich sáhněte po pečených čajích s kousky ovoce, které neobsahují barviva ani konzervační látky.

Stačí je zalít horkou vodou, jak jste zvyklí, a dostanete lahodný přírodní nápoj, na kterém si pochutná celá rodina. A navíc váš byt krásně provoní jablkem a skořicí nebo třeba švestkou a badyánem.

Lanýžové delikatesy

Tak tohle! Tohle bude naprosto senzační překvapení pro milovníky vytříbených delikates. Darujte jim pravé lanýže, pochoutku vyhlášenou po celém světě. Pamatuju si, jak jsem poprvé ochutnala lanýžový olej v jedné pražské restauraci. Byla jsem nadšená, a kdyby to šlo, jdu si přidat.

Skvělá zpráva je, že dnes už jsou lanýže cenově dostupné. Nemusíte se bát, že by se vaší peněženkou prohnal hurikán. Třeba takovou lanýžou pastu seženete za 99 Kč. Možnosti použití jsou navíc široké. Hodí se na chleba, do těstovin, k masu, na pizzu nebo třeba k rybě.

Tip: Chcete se o lanýžích dozvědět víc? Přečtěte si rozhovor se spolumajitelkou e‑shopu Lanýž Shop, který dováží lanýžové delikatesy od vyhlášené italské firmy.

Oříškové krémy

A teď tu máme něco pro milovníky zdravého mlsání. Oříškové krémy Barenuts. Vynikající věc, obzvlášť když si je namažete na čestvé pečivo nebo banánový chlebíček. Ovšem na lžičce taky dost dobrý.

Věřím, že po takovém slaném karamelu se doma zapráší dřív, než řeknete švec. Krémy jsou navíc čiště rostlinné a bezlepkové, tedy vhodné i pro vegany a osoby s alergií na lepek.

Jedlé dárky miluju. Balíček s oříšky a podobnými delikatesami mi vždycky udělá radost a tyhle krémy vypadají fakt luxusně. Sama bych si je možná nekoupila, protože přece nebudu hřešit, ale kdyby byly pod stromečkem, tak se o ně ráda postarám.

Bára, která si ráda pochutná na sladkém

Udělejte radost zážitkem

Lidé, kteří nechtějí nic, často netouží po hmotných dárcích. Potěší je ale zážitky. Třeba lístky do divadla, projížďka ve vysněném sporťáku nebo odpočinkový wellness pobyt.

Dobré je, když občas vybočíte z klasiky a sáhnete po něčem, co vaši blízcí ještě nezažili a z čeho si odnesou silný dojem. Na to je skvělý skok padákem, let na vodních tryskách flyboard nebo drandění v bugině, vyhlídkový let či řízení legendární 17tunové Tatry 813 na trati plné překážek.

Je to fakt pecka. Trochu jsem se bál, jak to půjde, ale po pár minutách jsem si to osahal a pohoda. Lítáte až do tří metrů, jako byste měli superschopnosti. Z té výšky se pak můžete vrhnout rovnou do vody.

Richard Müller, který se proletěl na flyboardu

Na zážitcích je super i to, že si je obdarovaný může užít buď sám, nebo s vámi. Dáte mu tak dva dárky v jednom: zážitek a společně strávený čas.

A nejlepší na tom je, že obdarovaný nedá váš dárek jen někam na poličku, ale prožije ho na vlastní kůži a bude mít nač vzpomínat. To je k nezaplacení.

Na co si musíte dát při výběru zážitku pozor? Abyste nevybrali něco, co obdarovaný opravdu nechce. Já se třeba bojím výšek, takže takový let balonem by mi způsobil spíš infarkt. Nenápadně si proto zjistěte, co vaše blízké potěší.

A nezapomeňte, že nemusíte kupovat jen extrémní zážitky. Spoustu lidí potěší úniková hra, masáž, dobré jídlo, na které můžete vyrazit společně, nebo třeba relaxace v privátní vířivce a sauně.

Tip: Až budete vybírat voucher na zážitek, pozorně se podívejte na jeho platnost. Čím delší bude, tím větší máte jistotu, že si obdarovaný stihne vybrat vhodný termín.

Zážitek vám navíc vytrhne trn z paty, když nestíháte. Je to totiž skvělý dárek na poslední chvíli, který můžete koupit klidně na Štědrý den.

Rozšiřte svým blízkým obzory

Dobrým dárkem je i předplatné časopisů. Proč?

  • Časopis rozšíří obdarovanému obzory.
  • Zkrátí mu dlouhou chvíli.
  • Až ho dočte, půjčí vám ho.
  • Budete si mít o čem povídat.
  • Po dočtení může časopis ještě využít (v krbu, na slupky od brambor, do mokrých bot, místo plácačky na mouchy…).

Mně takhle chodí časopis každé pondělí a je fajn pocit, když jdu ke schránce a vím, že tam na mě čeká. Svým blízkým tak dáte nejen prima čtení, ale i možnost se na něco pravidelně těšit.

Tip: Na listování je skvělá také fotokniha. Na rozdíl od časopisu má jednu velkou výhodu: hlavní hvězdou jste vy, a tak je její prohlížení mnohem osobnější. A když se vašim blízkým bude stýskat, můžou si vás kdykoli připomenout.

Jen se podívejte, jak hezky může taková fotokniha vypadat.

Akčnější alternativou jsou různé kurzy od vaření přes kreslení a kování až po potápění, školu smyku nebo kurz přežití. Obdarovaní se naučí něco nového, rozvinou svůj talent a možná díky vám objeví nový koníček.

Na kování se mi nejvíc líbilo, že jsem mohl nahlédnout pod pokličku kovářského řemesla. Neměl jsem předtím vůbec představu, jak se takový věci dělají.

Není to sranda, ale mistr vám pomůže. Nakonec máte super pocit z toho, že jste něco vyrobili a vydrží to věčně. Ukoval jsem babičce růži a ona ji má pořád vystavenou.“

Richard Müller, který ukoval růži pro babičku

Stejně jako u zážitků je taky u kurzů dobré nenápadně ověřit, jestli by dotyčného opravdu bavilo to, co jste vybrali. Nemá cenu darovat kurz sushi někomu, kdo sushi nerad a radši by se naučil pořádně malovat.

Když ale vyberete správně, je velká šance, že si obdarovaní kurz užijí a upřímně vám za něj poděkují. Ono totiž naučit se dělat domácí sýr, ukovat růži nebo nafotit krásné fotky není vůbec k zahození.

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru