Postavte si svůj pohádkový les: cestovní karetní hra pro děti

Postavte si svůj pohádkový les: cestovní karetní hra pro děti

Mama live 29. 10. 2019

Kdo si hraje, nezlobí, to je stará známá věc. Ale jak si pořád hrát, aby se děti časem nezačaly nudit? Chce to zkusit něco nového – třeba tuto prima karetní hru, ve které si stavíte svůj pohádkový les. Karty vyzkoušela blogerka Mama live se svými dětmi a všemi deseti je doporučuje i vám.

Jak si blogerka s dětmi zahrála?

Věk, kdy děti začínají být schopné hrát deskové a karetní hry, považuji za přelomový. Barunce je skoro sedm a je vidět, že ji to bude bavit a bude brzy rovnocenný soupeř. Honzíkovi jsou čtyři, tomu ještě nadržujeme nebo je ve dvojici, ale musí se na něj opatrně, aby neměl pocit, že má nějaké úlevy a nejde z něj strach. :-D

Karetní hra Forest je naše novinka a dost nás chytla. Barunka je v první třídě, tak se mi líbí, že je hra i lehce edukativní. Trénuje se postřeh, koncentrace a počítání. Pravidla jsou jednoduchá – po jednom vysvětlení a jedné „otevřené“ hře je pochopila Barunka a za chvíli i Honzík.

Každý hráč má tři karty, ze kterých postupně s ostatními před sebe skládá les. A musí dávat bacha na čtyři figurky na obrázcích – sovy, skřítci (my jim říkáme santové), víly a žluté žabky. Když se totiž některých objeví na kartách v součtu sedm, vy to zahlásíte a karty s nimi si berete.

Je tam třeba trochu taktizovat a u rodičů apeluji na to, aby se nesnažili za každou cenu vyhrát a dali šanci mladší generaci. Možná to není výchovné, ale je to od vás hezké a děti to bude víc bavit. Je jasné, že vy sedm trpaslíků vidíte, ale není třeba to ječet po celé místnosti a ještě u toho tančit. :-D

Ať hru začínáme v jakémkoli počtu, končí nás vždy o jednoho méně, Honzík se pravidelně uráží a odmrskává karty. Bere si trochu osobně, že si někdo mohl vzít i ty jeho. My to vypilujeme a vy Forest zkuste. Přes den s dětmi a večer vyzkoušejte trpělivost a koncentraci s dospělými.

Je to cestovní hra, krabička je lehká a skladná a v létě si ji dovedu dobře představit i jako hru na pláž nebo pauzu během výletu. 

Jak se vám článek líbil?

Mama live

Jsem máma dvou dětí, žena jednoho muže a píšu o nás. Jsem na mateřské čtyři roky a po dvou letech této super dovči mě začalo každodenní popíjení drinků s nohama na stole nudit. Tak jsem založila blog a začala psát. A když mi dojdou slova, tak to vyfotím, když nevím kudy kam, vezmu to přes humor. 

Nahoru