Snowboarding v poušti nebo plavání s delfíny. 6 tipů, kam v zimě na dovolenou

Snowboarding v poušti nebo plavání s delfíny. 6 tipů, kam v zimě na dovolenou

Sandra Soukupová 16. 10. 2019

Mráz, tma už v pět a zase mráz… Není to nic pro vás? Vyměňte péřovku za plavky a vyrazte za exotikou. Zatímco se ostatní budou klepat zimou, vy se krásně opálíte, zaplavete si s delfíny, projedete se po písečných dunách nebo se vykoupete u vodopádu. To zní mnohem líp, že? Teď už jen zbývá vymyslet, kam poletíte.

Mauricius: nádherné pláže, ale i výšlapy k vodopádům

Mauricius je ostrov plný množností. Nachází se poblíž Afriky a můžete se tu celé dny jen válet na pláži s bílým pískem, koupat se nebo potápět v průzračně čistém Indickém oceánu, nebo se vydat na průzkum přírodních krás. A těch je tu spousta! Ohromující vodopády Rochester Falls nebo Charamel se zemí sedmi barev, safari Casela Park, kde si pohladíte stoleté želvy a nakrmíte žirafy, nebo hora Le Morne Brabant – ikona celého ostrova, z jejíhož vrcholu je nádherný výhled a která je dokonce zapsaná na seznamu UNESCO.

Tip: Vezměte si pořádné trekové boty. Výšlapy k vodopádům rozhodně nejsou na žabky.

Co musíte vědět před cestou?

Nezapomenutelným zážitkem je plavání s delfíny přímo v oceánu. Nejde o žádnou show, ke které jsou zvířata donucena, delfíni si s vámi zaplavou dobrovolně. Tomuto lákadlu neodolala ani naše kolegyně Mirka. Přečtěte si, jak se jí plavání líbilo.

Je to neskutečně intenzivní zážitek. Delfíni plavou všude kolem vás, dělí vás od nich jen pár centimetrů. Sáhnout na sebe ale nenechají. Jeden plaval přímo proti mě, a když jsem k němu natáhla ruku, podplaval mě. Moc ráda na to vzpomínám.„

Mauricius je vhodný i pro rodiny s dětmi. Hotely mívají dětské bazény, hřiště nebo herny, kde si děti vyhrají. Nebývá tu ani takové horko jako třeba v Emirátech. Teplota vzduchu se pohybuje mezi 25 a 30 °C a oceán má v průměru 26 °C. Děti budou navíc nadšené ze safari, kde se dostanou do přímého kontaktu se zvířaty. Mirka se tam mazlila s roztomilou srnečkou, a i když je to už několik měsíců, pořád je nadšená. Dovedete si tedy představit, jak velký zážitek to bude pro děti.

Přečtěte si Mirky recenzi na Mauricius

Tip: Nechceme nic přivolávat, ale je dobré vědět, že na Mauriciu je zdravotní péče na poměrně slušné úrovni. Fungují jak státní, tak soukromé kliniky, nechybí ani lékárny.

Zanzibar: Přivítejte nový rok pod palmami

Co takhle pojmout silvestrovské oslavy netradičním způsobem? Oslavte příchod nového roku třeba na Zanzibaru a připijte si ne bohemkou, ale osvěžujícím koktejlem. Zanzibar je stejně jako Mauricius africký ostrov, a protože je kousek od rovníku, je tu neustále krásné počasí. Vzduch má kolem 30–33 °C, průměrná teplota vody neklesne pod 25 °C. Zanzibar má nádherné písečné pláže s azurovou vodou jak z Photoshopu. Šnorchlování je tady učiněná radost a oceán si pochvalují i milovníci kitesurfingu.

Byla to nejkrásnější dovolená. Svahilské večeře pompézní, naprosto skvělé a čerstvé exotické ovoce, ryby i mořské plody chutnají na Zanzibaru úplně jinak než u nás. Vyrazili jsme také na výlet na Prison Island a do města Stone Town. Nádhera, přivezli jsme si spoustu zážitků. Viděli jsme obří želvy, které se za podrbání usmějí.“

Jeannette a Marek Novotní, klienti CK Zanzo

Dobré vědět: Zanzibar není úplně ideální pro rodiny s dětmi. Na celém ostrově je pouze jedna poliklinika. Vážnější potíže byste museli řešit až v hlavním městě Tanzanie.

Nezůstávejte jen na pláži, byla by to škoda. Navštivte třeba Lesní rezervaci Jozani, kde žijí vzácné druhy opic a rostou až 43 metrů vysoké stromy, zajeďte se podívat do hlavního města Zanzibar Town, které je na seznamu UNESCO, nebo si pohlaďte geparda v zoologické zahradě Cheetahs Rock. Na Zanzibaru jsou 4 národní parky a rezervace, populární je i výlet na ostrůvek Prison Island, kde žijí želvy sloní. A pokud byste si chtěli pobyt okořenit, vyrazte na spice tour – komentovanou prohlídku, při které ochutnáte desítky druhů koření a exotického ovoce.

Co musíte vědět před cestou?

Maledivy: tropický ráj s bungalovy v moři

Chcete hlavně lenošit a chytat bronz? Zaleťte si na Maledivy. Právě tady najdete ikonické bungalovy postavené přímo v Indickém oceánu. Můžete z nich skočit do vody, kdykoliv se vám zachce. Ta je nejen krásně čistá, ale také teplá jako kafe. Dosahuje 27 °C po celý rok.

Maledivy jsou souostroví vyhlášené úžasnými plážemi s bílým pískem, klidem a skvělými podmínkami pro šnorchlování a potápění. Podmořský svět je fascinující, uvidíte nádherné korálové útesy, pestrobarevné rybky i želvy. Velkým zážitkem je také výlet na některý z takzvaných Sand Bank. Je to písečný pás uprostřed oceánu, který může být jen několik desítek dlouhý. Ze všech stran ho omývá křišťálově čistá voda a široko daleko není nikdo a nic v dohledu. Naše kolegyně Majka na jednom takovém páse byla a byl to pro ni silný zážitek.

Cítila jsem se na chvíli jako Robinson. Zvláštní pocit samoty uprostřed moře, které svojí modří až oslepuje. Jen s tím rozdílem, že jsem věděla, že pro mě za pár hodin přijede loď a odveze mě zpátky do civilizace.„

Pokud zatoužíte po větším vzrušení, není tu příliš možností. Můžete se vydat na výlet do rybářské osady nebo na jiný ostrov, nalodit se na palubu výletní lodi a pozorovat delfíny nebo vyzkoušet vodní sporty jako kajak, lyže, jízdu na banánu, windsurfing nebo parasailing. Případně zajeďte do hlavního města Malé a prohlédněte si místní muzeum, mešity, palác nebo rybí trh.

Tip: Polehávání na pláži vás moc nebaví, ale i tak chcete Maledivy vidět? Spojte je třeba s návštěvou Srí Lanky, která je kousek.

Co musíte vědět před cestou?

Srí Lanka: země s fascinující přírodou a chrámy

Jste duší dobrodruh? Občas se rádi vykoupete, ale hlavně vás baví poznávat nové země a místní kulturu? Pak vyrazte na Srí Lanku. Nejenže si zaplavete v Indickém oceánu, ale prohlédnete si čajové plantáže, velkolepé buddhistické chrámy a můžete se vydat na výšlap do hor nebo na prohlídku národního parku Yala, který budete brázdit v džípu a mávat z něj na slony, krokodýly nebo třeba leopardy.

Tip: Pokud se bojíte cestovat po zemi sami, pak vězte, že Srí Lanka je velmi bezpečná. Pouliční a násilná kriminalita téměř neexistuje. Vždy si ale můžete vybrat zájezd z průvodcem, který za vás vyřeší například jazykovou bariéru.

Na Srí Lance jsou moderní hotelové resorty, ze kterých nemusíte vytáhnout paty, ale země je tak různorodá a krásná, že na nějaký výlet určitě vyrazte. Třeba město Kandy je zapsané na seznamu UNESCO a najdete tu významnou památku, tzv. chrám Buddhova zubu. Úchvatnou podívanou nabízejí také jeskynní chrámy Dambulla s obřími sochami Buddhy, které jsou vytesané do skály. Už samotný příchod k areálu je velkolepý. Stojí u něj totiž Zlatý chrám s třicetimetrovým Buddhou na střeše.

Kolegyně Tereza byla na Srí Lance dvakrát a má pro vás cennou radu.

Na Srí Lance jsem byla dvakrát, v roce 2017 a 2019. Musím říct, že je její popularita dost znát – služby jsou lepší a jezdí tam víc turistů. Takže ta nejdůležitější rada? Neváhejte a vyrazte co nejdříve! :) Nejběžnějším způsobem dopravy jsou autobusy a vlaky, často také skútry, a dokonce si můžete půjčit i auto. Řídí se vlevo a provoz má svá vlastní specifická pravidla. Není to pro každého, ale dá vám to velkou svobodu (občas to také stojí dost nervů, hlavně když vás předjíždí dva autobusy najednou – slibuju, že to při své návštěvě pochopíte).“

Co musíte vědět před cestou?

Za nákupy a luxusem do Spojených arabských emirátů

Poznejte úplně jiný svět a vydejte se do Spojených arabských emirátů (SAE). V moderní metropoli Abú Dhabí nebo Dubaji budete mít oči navrch hlavy. Ohromí vás velkolepé mrakodrapy včetně nejvyšší budovy na světě Burj Khalifa, luxusní hotely i nákupní centra, která se s těmi našimi nedají vůbec srovnávat. Tak třeba v obchodním domě Mall of Emirates si můžete zalyžovat, v nákupním centru Dubai Mall vám zase budou nad hlavou plavat pestrobarevné rybky a žraloci. To prostě v Česku nezažijete.

Tip: Emiráty jsou vyhlášené nákupy. Zboží je totiž levnější než u nás. Z domu si tedy moc věcí neberte, ať máte v kufru místo na nové kousky.

Emiráty jsou skvělou volbou i pro ty z vás, kteří si nedovedou představit 15 a víc hodin v letadle. Let bez přestupu obvykle trvá přibližně 6 hodin, což se dá zvládnout. A hlavně to stojí za ty zážitky. Užijete si koupání v Perském zálivu, jízdu po písečných dunách v offroadu i na snowboardu nebo sjezd na nejrychlejší horské dráze na světě (Ferrari World v Abú Dhabí), prohlédnete si luxusní hotel Burj Al Arab nebo majestátní mešitu šejka Zayeda, která je naprosto úchvatná. Náš grafik Marek strávil několik dní v emirátu Ras Al Khaimah a podělí se s vámi o své dojmy.

Pro mě byla neskutečným zážitkem jízda po písečných dunách. Je to jako na horské dráze. Hází to s vámi ze strany na stranu, místy jsem měl dokonce pocit, že půjdeme přes střechu, ale offroady to vydrží. Škoda jen, že je nemůžete řídit. Moc hezká byla taky návštěva perlí farmy. Pluli jsme lodičkou v zátoce perlotvorek a průvodce nám ukázal, jak je správně rozříznout a vyndat perlu.“

Co musíte vědět před cestou?

Omán: krásné koupání, drsné hory i starobylé mešity

Omán je tak trochu zastíněný Spojenými arabskými emiráty, což je obrovská škoda. Je to totiž nádherná země plná možností a přírodních krás. Mile vás překvapení nádherné pláže a špičkové hotelové resorty, starobylá města a pevnosti jako třeba Muscat, mešity, pouštní duny i zelená údolí s vodopády (např. Darbat) a horské treky. Kdo chce jen lenošit, může, kdo chce naopak poznávat místní kulturu, může přespat ve Wahibské poušti s beduíny, vykoupat se v tyrkysových jezírkách Wadi Shab nebo navštívit pevnost Bahla, která je zapsaná na seznamu UNESCO.

Omán je kouzelný i díky místním obyvatelům. Předsudky o nebezpečném arabském světě rychle pustíte z hlavy. Ománci jsou totiž velmi přátelští, nápomocní a skvěle vaří. V restauracích se budete olizovat až za ušima. Na rozdíl od Dubaje tu neuvidíte žádné obří mrakodrapy, ale typické nízké bílé stavby. Omán si totiž i přes modernizaci zachovává arabskou autenticitu, která se podobá starému Orientu. Jak dlouho mu to vydrží, není jisté, proto přijeďte co nejdřív a vychutnejte si tradiční arabskou kulturu. 

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru