Po téhle ochutnávce už nebudete říkat „barevný jako duha“, ale „barevný jako Království makronek“.
Ochutnejte křehkost. Ochutnejte barvy. Ochutnejte dokonalé tvary. Ochutnejte makronky – lahodné dezerty, které se rozplývají na jazyku. Ty z Království makronek se v Brně a okolí těší velké oblibě, zákazníci o nich mluví v superlativech a do sladkého obchůdku Ireny Doležalové se rádi vracejí. Tak pojďte i vy, ať na vás tyhle poklady zbydou.
Makronky si sami vyberete z aktuální nabídky, obvykle se o přízeň zákazníků uchází 10 druhů a každý měsíc se mění. Dejte si vanilku, malinu, pistácii, kokos, jahodu, slaný karamel, borůvku, čokomalinu, levanduli, tropic, jahodu s mátou, maracuju nebo třeba černý rybíz. Už se vám sbíhají sliny?
Dobré vědět: Vouchery je možné využít od 17. 1. 2023. Co takhle věnovat je někomu pod stromeček? Až ze stolů zmizí vánoční cukroví, tohle sladké potěšení rozhodně přijde k chuti.
Přečtěte si, jak se Království makronek zrodilo a co stojí za jeho úspěchem.
Irena Doležalová, zakladatelka Království makronek, říká o svých cukrářských začátcích: „Dodnes si vzpomínám na to, když jsem poprvé ochutnala makronku. Bylo to asi v roce 2012 a ani jsem netušila, co vlastně jím.
Ovšem byla jsem tou úžasnou chutí natolik ohromena, že jsem se rozhodla zjistit, o co jde, a tuto dobrotu si doma sama upéct. Když jsem si přečetla několik receptů a návodů, jak makronky připravit, a kolik věcí, které jsem doma neměla, k tomu potřebuji, tak mě mé nadšení rychle přešlo.
K nápadu úpect vlastní makronky jsem se vrátila znovu asi o dva roky později, když jsem byla na mateřské dovolené. Za vznik Království makronek vlastně vděčím své dceři Laurince, která byla tak hodné miminko, že mi dopřála dostatek volného času, který jsem si vyplnila právě pečením makronek. Na první pokus dopadly makronky skvěle (z dnešního pohledu už bych byla kritičtější) a to mě motivovalo k dalším pokusům. Z mé rodiny a blízkých přátel se stali ochutnávači dalších a dalších příchutí a postupně se moje makronky dostávaly mezi mé další známé a jejich známé atd., až se ze záliby stal business.
Na vše jsem si postupně přišla sama a dneska už si i sama vymýšlím nové příchutě. Za to, jakou mají mé makronky dnes pověst, vděčím svému citu pro detail a tomu, že jsem tak trochu puntičkář. Zakládám si na dokonale kulatém tvaru a na tom, aby příchuť napsaná na papíře odpovídala tomu, co cítíte na jazyku.“