Jak poznat pivo se správnou voltáží? Stačí se napít a člověk celý zazáří. Zásobu energie pak nejlépe dobije, když se sklenice až do dna vypije.
Skvělé pivo musí mít jiskru. A v jabloneckém mini pivovaru Volt ji rozhodně má. Dorazte se podívat,
jak pivo dostává ten správný náboj. Nahlédnete do útrob pivovaru a ochutnáte 5 řízných vzorků, každý o obsahu
0,2 litru:
Popis: spodně kvašené, nepasterizované, nefiltrované pivo ležáckého
typu s mírně zvýšeným obsahem cukru za účelem dosažení vyvážené
chuti. Komplexní chuť piva je doprovázena záměrně utlumenou a příjemnou
hořkostí. S citem aplikovaný anglický slad Crystal Light dodává pivu
jemně karamelovou příchuť.
Popis: světlé, svrchně kvašené, nepasterizované pivo charakteristické
především svou plností a tělnatostí. Dojem umocňuje znatelná hořkost na závěr a vyšší obsah ovocných tónů. V chuti i vůni dominuje klasika
tohoto pivního stylu – chmelu Cascade.
Popis: polotmavé, svrchně kvašené pivo typu India Pale Ale.
Aroma je silně ovocné, ovlivněno chmely odrůd Citra a Mosaic. Chuť je
plnější s dominantními tóny tropického ovoce, grapefruitu a citrusů.
Popis: svrchně kvašené pivo typu Pale Ale. Vařeno ze třech druhů
sladů. Chmeleno novozélandskými chmely Southern Cross a Motueka, a to vč.
studeného chmelení. Odrůdy chmele dávají pivu specifickou chuť limetek a citrónů s tóny tropického ovoce v pozadí. Pivo slámové barvy je
v chuti velmi jemné a vyvážené.
Popis: svrchně kvašené pšeničné pivo
v bavorském stylu Hefeweizen. Charakteristické svým zákalem, velmi nízkou
hořkostí a výrazným aroma banánů a hřebíčku. Vařeno ze tří druhů
sladu s převahou sladu pšeničného.
Chmely: Magnum
Slady: pšeničný, plzeňský, karamelový
IBU (hořkost): 10
Prohlídka trvá zhruba hodinku a uvidíte při ní celý proces
výroby. V místní restauraci si pak dejte třeba vuřty na černém pivu Volt nebo jinou pochoutku z jídelního lístku.
A kdyby vás dobré pivo a zábava zmohly, v penzionu nad pivovarem se vyspíte s 10% slevou.