Jak oslaví holandská sýrárna 100. narozeniny? Stvoří jubilejní goudu.
Přesně tak se zachovala sýrárna v Lutjewinkelu a je z toho velká
událost překračující hranice Holandska. Třeba až do prodejny Boutique Gurmán, která vám tento
jubilejní sýr nabízí. A kromě něho ještě sýr Belsagio Mezzano,
který se chuťově podobá jednoletému parmazánu. Těžko odolat
oběma.
Jubilejní Lutjewinkel
Tuto výroční goudu, která zrála 9 měsíců, jste ještě nikdy dříve
neokusili a pravděpodobně ji ani znovu neokusíte (kvůli limitovanému
množství). Boutique Gurmán doporučuje dát si ji pěkně nakrájenou
k vínu, ideálně k červenému, v kuchyni ji pak využijete i na zapékání či do omáček.
Belsagio Mezzano – sýr na každý den
Abyste neodešli „jen“ s goudou, připravil pro vás Boutique Gurmán
ještě jednu nabídku – sýr Belsagio Mezzano, který je chuťově
podobný jednoletému parmazánu. Vyrábí se z nepasterizovaného
mléka z ranního a večerního dojení, zraje až 8 měsíců a jedná se o jeden z nejoblíbenějších sýrů zdejších zákazníků.
Má všestranné využití, skvěle chutná samotný se sklenkou
kvalitního bílého vína (Tramín, Rulandské bílé i šedé, Müller
Thurgau či Moravský muškát), dá se strouhat na těstoviny, zapékat a je
vhodný i do toastu. I proto se mu všeobecně říká sýr na každý
den.
- Je to přírodní, polotvrdý sýr plné konzistence. Zraje nejméně
16 týdnů, a to na smrkovém dřevě za použití speciálních zrajících
kultur. Díky tomu má jedinečnou chuť a nasládlou kořenitou vůni.
- Hlavní složkou sýru je mléko z vybraných horských farem provincie,
úcta k tradici, vášeň, zkušenosti a hygienicky kontrolované
prostředí.
- Sýr, jehož původ sahá až do středověku, se vyrábí výhradně
z kravského nepasterizovaného mléka pocházejícího z oblasti Monti
Lessini. Při jeho výrobě se používá mléko z ranního a večerního
dojení.
- Zraje od 3 do 8 měsíců (označení mezzano je zkratkou pro mezzo anno,
italsky půl roku). Hmota je kompaktní, s menšími očky, barva kolísá
sezónně od bílé (mléko nadojené v zimě) po slámově žlutou (mléko
nadojené v létě).
- Má lehce pikantní chuť, která se zráním zintenzivňuje.
- Sýr má certifikaci chráněného označení původu DOP.
|