Tip na rychlá jídla na dovolenou, která připravíte v kempu i na chatě

Tip na rychlá jídla na dovolenou, která připravíte v kempu i na chatě

Gábi - Recepty dětem Gábi – Recepty dětem 3. 8. 2020

Čeká vás dovolená v kempu nebo na chatě? A budete si aspoň občas vařit? Netravte u plotny věky. Mám pro vás pár rychlých receptů, na kterých si pochutná celá rodina. A navíc vám prozradím, co byste nikdy neměli nechat doma, když hodláte na dovolené vařit.

Vaříme na chalupě nebo v kempu s kuchyňkou

Na dovolené na chalupě máte hned tři možnosti stravování. Jako první se nabízí jídlo v restauracích, případně kempech, protože kdo by si nechtěl na dovolené od vaření odpočinout. Problém je, že stále převažuje nabídka smaženého jídla, což se každý den jíst nedá.

Druhá varianta se schovává v oblíbeném grilování. To máte naložené masíčko, klobásky a k tomu zeleninu. Pochutnají si všichni. Třetí varianta je vaření i na dovolené. Dnes už najdete i na dovolenkových chatách plně vybavené kuchyně, takže záleží jen na vás, co si ukuchtíte.

Za mě na dovolené vyhrává kombinace všech zmíněných variant. Dát si něco dobrého v restauraci, když je chuť, tak rozpálit gril, a zbytek dní vykrýt vařením na chatě. My si letos na chalupě užívali 14 dní, takže se na vaření dostalo hned několikrát. A tak vám můžu prozradit pár našich tipů, které vám nezaberou zbytečně moc času a pochutná si celá rodina.

Co nezapomenout doma?

Doma jsem nabalila základní suroviny, bez kterých si vaření nedovedu představit a je zbytečné je pak kupovat celé na místě, ale záleží, kolik místa máte v autě. Např. olivový olej stačí odlít do menší skleničky a podobně.

Seznam surovin:

  • sůl, barevný pepř, oblíbené koření, sušené bylinky, třtinový cukr
  • chia semínka, goji
  • olivový olej
  • cibule, česnek
  • kvalitní vývar (buď zavařený domácí, nebo pak koupit kvalitní v obchodě)
  • směs oblíbených čajů, Caro, melta – i pitný režim se musí dodržovat
  • domácí vajíčka

Lívance s chia semínky a borůvky z lesa jako bonus

Jestli naše děti něco milují, pak jsou to lívance. A mám takové tušení, že to neplatí jen u nás doma. Proto beru lívanečník i na dovolenou, ale postačí vám i pánev, na které lívance v pohodě také usmažíte. Jestli pak sáhnete po oblíbené marmeládě nebo čerstvém ovoci, už nechám na vás. My odpoledne zaběhli do lesa na borůvky, oprali je, a ráno jako když v lednici najdeš.

Ingredience:

  • 2 hrnky mléka
  • 3 vejce
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce chia semínek
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • tuk na smažení
  • borůvky
  • zakysaná smetana nebo tvaroh

Jak postupovat:

V míse smícháme metličkou nejdříve mléko, vejce a špetku soli. Přidáme třtinový cukr, chia semínka a promícháme. Pak postupně přisypáváme mouku s práškem do pečiva a metličkou šleháme, dokud nemáme hezky hladké těsto bez hrudek.

Těsto na lívanečky necháme 15 minut odstát, aby chia semínka nabobtnala. Rozpálíme lívanečník (případně pánev), jen lehounce potřeme tukem (doporučuji ghí, které se nepřipaluje) a smažíme z obou stran. Dozdobení necháme na dětech a hurá na lívance! 

Rychlá polévka

My tuto polévku vařili ve velkém hrnci na kamínkách, protože zrovna ten den nejela elektrika. Rýže nabobtná, ale když vám náhodou polévka zbude do druhého dne, dá se naředit vývarem. Jen si ji nezapomeňte schovat do lednice, protože zrovna rýže se rychle kazí.

Ingredience na 4–5 porcí:

  • 4 nové brambory
  • 2 hrsti kulatozrnné rýže
  • 2 mrkve
  • 150 g hrášku (čerstvý/mražený)
  • 3 polévkové lžíce koncentrovaného vývaru
  • cca 1,5 l vody
  • 20 g másla
  • sůl a pepř dle chuti

Jak postupovat:

Mrkev důkladně umyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Rozpálíme si hrnec, rozpustíme máslo a na něm ji orestujeme. Přidáme umyté a nakrájené brambory, vývar a vše zalijeme vodou. Jen lehounce osolíme (respektive záleží hlavně na slanosti vývaru) a opepříme a přisypeme propláchnutou rýži. Přikryjeme pokličkou a necháme vařit, dokud vše nezměkne. Až potom přisypeme hrášek, který necháme jen chvíli povařit. Ochutnáme, jestli potřebuje polévka dochutit, a můžeme podávat. 

Chalupářské kuře s rýží

Oblíbený recept na chalupářské kuře doporučuji doplnit o divokou rýži, která zasytí, a jako bonus přidat letní salát. Tento recept vyjde na 4 porce.

Ingredience na kuře:

  • 4 kuřecí čtvrtky
  • sůl
  • cca 150 g pasírovaných rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička chimichurri koření (případně jiného oblíbeného grilovacího)
  • 2 kávové lžičky třtinového cukru
  • voda/vývar na podlití

Tip: Pro malé děti doporučuji udělat variantu bez chimichurri.

Ingredience na omáčku:

  • 40 g másla
  • 1/2 cibule
  • 2 polévkové lžíce koncentrovaného vývaru (kuřecí/telecí)

Jak postupovat:

Večer předem si naložíme kuře. V míse smícháme pasírovaná rajčata, prolisovaný česnek, olivový olej, chimichurri koření a třtinový cukr. Kuřecí maso osolíme a vložíme ho do připravené marinády. Vše přikryjeme a dáme do lednice.

Druhý den rozpálíme pánev, kterou nemusíte potírat tukem, pokud má kvalitní nepřilnavý materiál. Na ní orestujeme z obou stran kuřecí maso tak, aby se hezky opekla kůže. Až pak lehce zalijeme vývarem (případně vodou) a necháme dusit.

Bokem si připravíme v menším kastrolku omáčku. Na rozpuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme poctivý vývar. Necháme zredukovat, aby byla hustá a krémová, a odstavíme z plamene.

Rýži uvaříme podle klasického návodu v osolené vodě. Zkontrolujeme, jestli je kuře hotové – od kosti nemůže být krvavé – a můžeme servírovat na talíř. 

Letní salát 

Milujeme čerstvou zeleninu, která v létě chutná úplně jinak než po zbytek roku. Je šťavnatá, voňavá a na stole nesmí chybět!

Ingredience:

  • 1/2 salátové okurky
  • 1 červená paprika
  • 1/2 červené cibule
  • cca 200 ml vody
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1 kávová lžička třtinového cukru
  • sůl
  • pepř

Tip: V salátu chutná skvěle také nakrájená ředkvička a jarní cibulka.

Jak postupovat:

Zeleninu si očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostičky. Přendáme do mísy, lehce osolíme a opepříme. Ve vodě rozmícháme cukr, šťávu z limetky a zálivkou zalijeme připravenou zeleninu. Před podáváním necháme ideálně 15 minut v lednici. 

Knedlík ve vajíčku 

Prosím pěkně, zní to možná jako recept chudých, ale věřte mi, že tato dobrota dostane každého. Uznávám, že v něm chybí maso, takže jestli máte v rodině nějakého zatvrzelého masožravce, můžete mu toto jídlo vylepšit o restovanou slaninu. 

Ingredience na 4 porce:

  • 3/4 velkého knedlíku (takový ten klasický kupovaný, protože předpokládám, že na dovolené se s domácím dělat nebudete)
  • 7 vajec
  • cca 20 g másla
  • 100 g sušených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • velká snítka čerstvé petrželové natě
  • sůl, pepř 

Postup:

Nakrájíme si knedlík a rozpálíme větší pánev. Na té rozpustíme máslo a opékáme knedlík. Průběžně mícháme, aby se nepřipaloval, ale zároveň aby byl hezky opečený. Přidáme vejce, promícháme, vše lehce osolíme a opepříme a přidáme nakrájený česnek a nakrájená sušená rajčata. Vše minutku mícháme a odstavíme z vařiče. Nasekáme petrželovou nať, posypeme jí knedle ve vajíčku a můžeme podávat.

Tip: Ještě nemáte vybranou dovolenou? Podívejte se na volné chaty a chalupy. 

Ukázat volné ubytování v chatě

Gábi - Recepty dětem

Gábi – Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD).