Chcete se jen válet u moře? Nejezděte na Bali

Chcete se jen válet u moře? Nejezděte na Bali

Sandra Soukupová 2. 10. 2019

Možná si teď říkáte proč. Vždyť se o Bali všude píše jako o exotickém ráji. Copak si všichni vymýšlejí? Vůbec ne! Bali je nádherný, rozmanitý ostrov. Cesta tam ale trvá v průměru 18 hodin, a tak je dobré si říct, jestli dovolená splní vaše očekávání. Průvodkyně Majka Dubová, která na Bali provádí už pěknou řádku let, nám prozradila, jak to na ostrově chodí a co můžete čekat.

Toužíte vidět moře, chrámy i hory?

Bali je na objevování krásných míst jako dělané. Najdete tu impozantní chrámové komplexy Pura Besakih a Tanah Lot, vodopád Gitgit, město Ubud s rýžovými políčky, tradiční vesničky i černé lávové pláže, které v evropských letoviscích nejsou. Byla by tedy škoda dovolenou jen proležet na lehátku, to můžete třeba v Řecku, kde jste za chvilku.

Tip: Věděli jste, že každý chrám slaví jednou za půl roku narozeniny? Balijci mu nosí obětinky a je to pro ně velká událost.

Navíc balijské pláže neposkytují služby v rozsahu, na který jste zvyklí z Evropy. Na jihu ostrova v letovisku Kuta sice najdete luxusní resorty s hezkými plážemi, ale ke skutečnému Bali mají daleko. Je to takové Bibione v Indonésii. Pláže mimo resorty jsou také krásné, ale často černé (jsou sopečného původu), převlékárny bývají stlučené z plechu, voda teče z hadičky a poléváte se kbelíkem. To je pravé Bali. Pokud se tedy chcete potápět nebo surfovat v nádherném moři, budete nadšení. Pokud naopak chcete lenošit a užívat si ty nejlepší služby, koupání mimo resorty vás nejspíš tak nenadchne.

Podívejte se na rozhovor s Majkou, prozradí vám o Bali mnohem víc.

Tip: Jste hraví? Smlouvejte s Balijci o ceně. Vždy ale mějte na paměti, že smyslem smlouvání není prodejce přimět, aby vám prodal věc pod cenou, ale abyste byli oba spokojení.

Úsměv, kam se podíváte

Balijci jsou nesmírně usměvaví a vlídní. Jestli potřebujete pořádnou dávku dobré nálady a pozitivní energie, upalujte na Bali. Ne, vážně, vybavíte si ještě, jak je milé, když se na vás někdo jen tak hezky usměje? Občas se lidé v Česku zbytečně mračí nebo tváří nepřístupně, což vám na náladě moc nepřidá. Na Bali vás bude těšit každý den, úsměvy Balijců jsou jako pohlazení.

Tip: Když budete mít štěstí, pozvou vás Balijci k sobě domů. Není to úplně běžné, ale ani nemožné. Dárky nosit nemusíte, nejsou na ně zvyklí. Něčím na zub ale nikdy neurazíte.

Balijci jsou rovněž velmi tolerantní, bezkonfliktní a ochotní. Dokonce se ve škole učí, jak být vlídnými a jak předcházet konfliktům. Díky tomu se na ostrově budete cítit vítaní. Když třeba budete nutně potřebovat na záchod, obsluha v restauraci, kam si jen odskočíte, na vás nebude házet nevraživé pohledy. Nestane se vám ani, že byste viděli, jak se někdo na ulici hádá.

Jiný kraj, jiný mrav: Ještě před 30–40 let chodily balijské ženy nahoře bez. Teď už to tak není, i když v některých vesničkách ještě můžete spatřit ženy, které svá prsa neschovávají.

Na Bali konečně vypnete

Kromě toho, že se stále usmívají, Balijci ani nikam nespěchají. Je to nakažlivé, zklidníte se i vy. Rozhodně to ale neznamená, že by byli Balijci líní. To vůbec ne. Jen moc dobře vědí, že všechno má svůj čas a spěch je kontraproduktivní. Když třeba chtějí někoho navštívit, řeknou, že přijdou odpoledne. A je jedno, jestli to je ve dvě, ve tři nebo ve čtyři. Vnáší jim to do života klid, který jsme my ztratili. Máme den rozplánovaný pomalu na minuty, a kdyby k nám návštěva dorazila, kdy se jí zlíbí, úplně by nás to rozhodilo.

Tip: Balijci nejsou dotěrní jako arabští prodavači. Osloví vás jednou dvakrát, a když vidí, že nemáte zájem, nechají vás být.

Stejně moudře přistupují k podnikání. Nechtějí úspěch hned. Vědí, že co přijde rychle, rychle také odejde. Kdyby trpělivost prodávali, rozhodně si vezmu celou nůši a další přiberu pro české řidiče. Na Bali se na rozdíl od našich silnic nespěchá ani za volantem.

Víc praktických informací o Bali

Chcete vědět, co vás v životě čeká?

Balijci jsou hodně spirituálně založení. Uctívají bohy i démony a věří v temno a světlo. Navštěvují vědmy a probírají s nimi své osudy. My Češi jsme k těmto věcem spíše skeptičtí, ale Majka na základě svých zkušeností ví, že turisté bývají často zaskočeni tím, co všechno vědmy vidí. Jistě, můžete namítnout, že říkají něco obecného, co sedí skoro na každého, ale ony často vyhmátnou i věci velmi osobní. Pokud věříte ve vyšší moc, navštivte vědmu a udělejte si o jejich schopnostech obrázek sami.

Perlička: Balijci věří, že mají vše dané od boha, a bývají pokorní. Občas se ale obrátí na černou magii, aby někoho uřkli.

Je zajímavé vidět, jak odlišně přistupují Balijci k životu. Každý den nosí bohům i démonům obětinky, které pokládají klidně i na křižovatku, chodníky nebo auta. Mají stovky různých ceremoniálů, třeba den železa, při kterém uctívají mimo jiné i auta a motorky. Každá taková oslava je úžasná podívaná, která vám připomene, jak je důležité stát nohama na zemi a být vděčný za to, co máte. Pobyt na Bali je v mnoha ohledech očistný, dostanete ze sebe stres, zbavíte se tlaku na to být výkonný každou vteřinu a napojíte se na klid, který jste možná už roky necítili. Já vím, já vím, zní to divně, ale když si dovolíte vypnout a naskočíte na balijskou vlnu, zjistíte, že existuje i jiný, krásný svět.

Tak co? Je Bali země pro vás? Pro mě rozhodně!

P. S. Ještě neodcházejte

Na závěr pro vás máme několik praktických informací od Majky.

  • Než nastoupíte do taxíku, domluvte se na ceně předem. Většinou jsou pevně dané a taxikáři je drží, ale je lepší si to předem ověřit.
  • Dýška nejsou v Indonésie standardem, ale na Bali už si automaticky účtují tzv. servis fee. Když necháte něco navíc, může se stát, že za vámi obsluha poběží a bude vám chtít peníze vrátit.
  • Až půjdete do chrámu, oblékněte si dlouhý sarong a zahalte ramena. Balijští muži nosí i čepeček udang, ale od turistů to nevyžadují.
  • Pečivo, mléčné výrobky a uzeniny nejsou součástí tradiční balijské kuchyně. V supermarketech je ale seženete. Základem balijské kuchyně je rýže, rýžové nudle a zelenina s masem (hlavně kuřecí, vepřové a ryby).
  • Balijská jídla opravdu hodně pálí, ale najdete tu i mezinárodní restaurace, kde dělají třeba i pizzu.
  • Balijci nejsou zvyklí jíst syrovou zeleninu (kvůli špatné vodě) ani ovoce. Vše tepelně zpracovávají, a protože většina rodin nemá doma lednici, jsou balijská jídla hodně smažená.
  • Tržiště fungují až do dvou hodin do rána, takže když vás v noci popadne chuť na něco dobrého, víte, kam jít.
  • Balijci jsou v projevech lásky velmi zdrženliví. Na ulicích neuvidíte, že by se třeba manželé drželi za ruku, natož aby si dali pusu.
  • Podle Balijců je největším darem od boha dítě, proto se moc netváří na homosexuální vztahy. Nicméně vidle ani rajčata po vás házet nebudou.
  • Balijci mají dobré víno. Hrozny jsou z Austrálie, ale zpracovávají se na Bali. Pro místní je víno drahé, takže dávají přednost místní kořalce arak vyráběné z plodů palmy. Popíjejí také tuak, nápoj zkvašený z plodů palmy. Typově připomíná náš burčák, ale není sladký. Ani pivo na Bali moc nefrčí, důvodem je opět cena, na druhou stranu je velké, dostanete sedmičku. 

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru